Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, Allah dostlarının ülkemizi ayakta tutan manevi köşe taşları olduğunu söyledi.
Etkinlik çerçevesinde yaklaşık 3 bin kişilik pilav halka dağıtılırken, zaman zaman izdiham yaşandı.

Trabzon Belediyesi, Düzköy Belediyesi ve Düzköy Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri Haçkalı Baba'yı Anma Merasimi yapıldı. Bu yıl 18.'si yapılan anma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Safiye Seymenoğlu, Düzköy Kaymakamı Ufuk Ozan Alibeyoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar, AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Düzköy Belediye Başkanı Salih Bakal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Trabzon Belediyesi’nin 32 otobüs ile vatandaşları taşıdığı anma törenine halk yoğun ilgi gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının Trabzon Belediyesi Mehter takımı konser verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada Haçkalı Babanın ülkemizin manevi köşe taşlarından birisi olduğunu belirterek, “Haçkalı Hoca Efendi alim, din adamı evliya, Allah bir hak dostudur. Bu tip gönül erleri, Allah dostları ülkemizi ayakta tutan manevi köşe taşlarıdır. Bizi, vatanımızı, milletimizi diri tutan ülkemizi koruyan ve kollayan insanlardır. Hemşerilerimizle birlikte bu manevi atmosferde bir araya gelip bu güzel havada olmak bizleri de ayrıca mutlu ediyor. Bu güzel anma etkinliği ile genç kardeşlerimiz de geçmişini ve manevi büyüklerini öğrenme şansı buluyor. Kaynaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik adına büyük önem arz eden bu anma törenine geldiğiniz için herkese sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konuşmasında katılımlarından ötürü davetlilere teşekkür etti. Başkan Gümrükçüoğlu, "Öncelikle bizleri kırmayarak zamanlarını ayıran ve buraya gelen Yalova Belediye Başkanına, Armutlu Belediye Başkanına, Ardeşen Belediye Başkanına, AK Parti Yalova İl Başkanı’na ve tüm misafirlerimize hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Haçkalı Baba nurlu bir yolu tarif ediyor. O ve onun gibi Allah dostlarının tarif ettikleri bu yol Allahın ve Hz. Muhamed’in yoludur. Bu nurlu yolu bizlere anlatan o mübarek zatların her yıl anılıp anlatılması ve öğretilmesi adına düzenlenen Haçkalı Babayı anma töreni maalesef 5 yıl önce kesintiye uğramış idi. Barış, sevgi ve ahlak yolunu öğretenleri anma töreni Allaha şükürler olsun ki sizlerinde verdiği büyük destek ile 2009 yılından itibaren tekrar hayata geçirildi. Bundan sonrada o büyük zatları anlamak, anlatmak ve gösterdikleri nurlu yolu herkese öğretmek için bu törenleri yapmaya devam edeceğiz. Bu törenleri başlatan Eski Belediye Başkanı ve Milletvekilimiz Asım Aykan’ı saygı ile anarken ,yine büyük emekleri geçen Musa Akkaya Hocamızı onun evladı olan Düzköy Eski Belediye Başkanı Mehmet Akkaya’yı, bölgeye olan hizmetlerini hiç unutmayacağımız rahmetli Milletvekilimiz Mustafa Cumhur’u ve geçen yıl kaybettiğimizi Mevlüt Hocamızı da rahmetle anıyorum” dedi.

Gümrükçüoğlu birlik ve beraberlik mesajları vererek, ”Bizim yolumuz kardeşliğin hak ve adaletin yoludur. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın on yıldır gecesini gündüzüne katarak yürüttüğü gelişme ve uygarlık yoludur. Bütün bir Türkiye olarak tek milletin tek devletin tek vatanın ve tek bayrağın altında bir ve kardeşiz. Kimseyi etnik kökenine göre ayırmıyor herkesi kucaklıyoruz. Bu düşüncelerle herkesi sevgiyle selamlıyor katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.Başkan Gümrükçüoğlu ayrıca her yıl törenlerin düz enlediği alanın estetik bir proje ile bölgenin doğal yapısına da zarar vermeden yeniden düzenleneceği müjdesini verdi.

Konuşmasının sonunda Düzköy Belediye Başkanı Salih Bakal Başkan Gümrükçüoğlu’na hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu’da milletleri ayakta tutan maddi zenginliklerin yanında manevi değerleri olduğunu belirterek, “Milleti ayakta tutan değerlerin bir kısmı da manevi değerleridir. Milletimizi yüzyıllarca ayakta tutan sahip olduğumuz mana hakikatlerimizdir. Bu yüzden milletimiz asırlarca kimseye boyun eğmemiş dimdik ayakta durmuştur. Kıyamete kadar biz hep birlikte bu bayrak altında var olacağız. Bunu bize yaşatacak olan sahip olduğumuz imandır. Bu imanı bizlere yaşatan ülkemizin manevi erenlerinden Haçkalı Baba ve tüm hakikat erenlerine Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Haçkalı Baba gibi din alimlerine sahip çıkmamız gerektiğini ifade eden Milletvekili Safiye Seymenoğu,” Haçkalı Baba büyük bir din alim aynı zamanda kanaat önderi idi. Haçkalı Baba gibi önemli değerlerimize sahip çıkıp onları bugünlere taşımak hepimizin boynumuzun borcudur.” dedi.

Düzköy Kaymakamı Ufuk Ozan Alibeyoğlu, “Haçkalı babanın manevi ikliminde toplanarak değerlerimizin ifası için buraya gelen ve bu organizasyonda emeği geçen başta Trabzon Belediye Başkanına, Düzköy Müftülüğüne ve Düzköy Belediyesine teşekkür ediyorum” dedi.

Düzköy Belediye Başkanı Salih Bakal ise bu yıl 18. si düzenlenen Hackalı Hoca'yı anma törenlerinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek,” Haçkalı baba bizlere erdemli yaşamayı insan onura yaraşır hayat sürmeyi öğretmiş bir büyük alimdir. Haçkalı Baba bir çok büyüğümün yakınen tanıdığı istifade ettiği çok büyük bir zattır. Yanı başımızda duran bu kıymetli zatı yeni kuşakların layıkı ile tanımaması çok üzücüdür. Bu sebeple bu anma etkinlikleri her sene gerçekleştirip o büyük zattı herkesin tanımasını sağlayacağız” diye konuştu.

Düzköy Haçkalı Baba Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sebahattin Çarkacı Haçkalı Baba'nın hayatı hakkında bilgi verdi.
Trabzon Belediyesi tarafından 3 bin kişilik pilav ve ayran ikramının da yapıldığı anma törenlerde Trabzon Belediyesi Tasavvuf Musikisi tarafından seslendirilen ilahiler uzun süre alkışlandı.