61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL

Ak Parti’nin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi, il genel meclisi eski üyelerinden, Parti il yönetiminde bir dönem görev yapan, Vilayetler Birliği Yönetim kurulu üyeliğinde de bulunan ve yerel yönetimlerle ilgili olarak AB’liği nezlinde seçilmiş yerel yönetici görevini de bir süreliğine ifa eden, Halim Kaya, partisinin Trabzon özelinde oy kaybı ile ilgili olarak ilginç bir değerlendirmede bulundu.

Kaya’nın bu değerlendirmeleri hem parti içinde hem de partiye destek veren STK’lar neslinde çok ses getirecek gibi.

61saat.com’a özel açıklamalarda bulunan Halim Kaya, AK Parti iktidarının üzerinde hükümet olduklarından bu yana özellikle kendi alanlarında faaliyet  yapması gereken memur ve işçi sendikalarının teşkilatların şekillenmesinde, icraatlarının yönlendirilmesinde, bürokrasideki atamaların planlanmasında, partiye yaptırım uygulattıklarını belirterek “Bu da partimizi, teşkilatlarımızı yıprattı. Yordu ve üstelik uyumlu çalışmayı zorlaştırdı” dedi.

MİLLİ EĞİTİMDE ÇOK YIPRANDIK

Özellikle milli eğitimdeki sendikacılığın adeta particilik ve parti teşkilatçılığıymış gibi algılandığı, sendikaların parti teşkilatlarına yönlendirme yaptığı, teşkilatların bilgisi dışında atamalarda  yetki kullandığına dikkat çekerek “Bu nedenle de özellikle milli eğitim bürokrasisinde son derece ağır hatalar yapıldı. Müdür tayinleri, sendikaların kontrolünde oyunca, mağduriyetler yaşandı. Teşkilatların bu konudaki önerileri, sendikalar tarafından ciddiye alınmadı ve doğal olarak seçmen, sandıkta sendikalara değil partimize cezayı kesti” dedi.

CEMAAT  ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Özellikle partinin ilk kuruluş yıllarında Hizmet hareketinin de cemaat faaliyetlerini parti teşkilatlarını ablukaya alarak yürütmesinin sancısını Ak Parti’nin çok çektiğini belirten Kaya “ Bu konuda geç de olsa hizmet hareketine karşı bir tavır gelişti. Ancak bu kez de boşluğu başka cemaatler doldurdu. Şimdi de, başka cemaatlerin, parti yönetimlerinde bürokrat atamalarında söz sahibi olması, yine ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor” dedi.

Kaya, cemaat ve partiye yakın olduğunu belirten işçi ve memur sendikaları ile ilgili değerlendirmede özetle şöyle konuştu..

“Şimdi bir yerde atama yapılacak. Liyakat değil hangi sendikaya üye olduğuna dair bir kıstas aranıyor.

Partimize yakın sendikalar hemen devreye girerek, Ak Parti’nin var oluş hizmet anlayışına uygun kişi değil, kendilerine yakın isimleri önererek, onların atanmasını sağlıyor.

Bu ilişkilerin çok da liyakat üzerinden yapılmadığı kısa sürede anlaşılıyor.

Öyle ki özellikle eğitim alanındaki bazı sendikalar, il teşkilatına yaptırım yaptıracak kadar ileri gidiyor.

Teşkilatın önerileri, partinin görüşleri hiç ciddiye alınmıyor. Teşkilat mensuplarının değil sendika yöneticilerinin dedikleri, partiye yaptırılmaya çalışılıyor. Öte yandan cemaatlerde de aynı mantık var.

Bürokraside bir yere gelmeye çalışan teşkilatın referansından çok cemaatin ya da sendikanın referansını arıyor, o referans ile ataması yapılıyor. Sonra da alanında başarısız oldu mu,  biz parti olarak sandıkta fatura ödüyoruz. Herkes kendi kulvarında kendi işini yapsın. Özellikle sendikalar. Yani her oluşum kendi kulvarında alanında hizmet edecek, birbirinin işine karışmayacak.”

TEŞKİLATLAR DEĞİŞİR Mİ?

Kaya, Ak Parti’nin Trabzon’da Türkiye genelindeki oy kaybından daha az bir oy kaybı ile seçimleri bitirdiğine de dikkat çekerek “Öyle belirtildiği gibi yüzde 4’lük bir oy kaybı yok. Türkiye genelindeki oy kaybından daha aç bir yüzdeli düşüş var. Trabzon teşkilatı bu seçimde canla başla çalışmıştır. Özellikle il teşkilatı ve başkan Haydar Revi ile milletvekili adaylarımızın bütünlük arz eden prensipli ilkeli ve de planlı çalışması ile seçim tamamlanmıştır. Trabzon’da bir teşkilat değişikliğine gerek yoktur..” şeklinde  konuştu…