61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - TAYFUN ÇÖPÇÜ - CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, 61saat.com'un konuğu oldu. 61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan ile Yayın Danışmanı Ali Savaş'ın sorularını yanıtlayan Pekşen, çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
TRABZON’DA MİLLETVEKİLİ ADAYININ ÖN SEÇİMLE BELİRLENMESİ...
“BUNDAN SONRA KOLAY OLMAYACAKTIR”
“Uzun zamandan beri Trabzon'da ilk kez ön seçimle milletvekili belirlendi. Ama ön seçimden biraz daha fazlası oldu. Ön seçim yapılmadan önce Trabzon'a 1. sıra kontenjan koyulmuştu. Parti içi demokrasi mücadelesinin örneğini gösterildi. Burada gösterilen mücadele çok övgü aldı. Bunu Türkiye'nin her yerinde görüyorum. İnsanlar ayakta alkışlıyor. O parti içi demokrasi mücadelesinden örgüt başarıyla çıktıktan sonra, parti üyelerimizin teveccühü ile 1. sırada çıktım. Bence yalnız Trabzon'da değil Türkiye'nin genelinde CHP örgütleri daha kararlı olmalı. Birilerini kontenjanla parlamentoya taşımak için siyasi tercih bundan sonra kolay kolay olmayacaktır. Elbette kontenjan adaylara yer verilmeli. Partilerin ihtiyaç duyduğu siyaset dışı insanlara yer vermek gerek ama bu yaygın olmamalı”
 
ÖN SEÇİMDE BİRİNCİ ÇIKMASININ SIRRI?
“ANKARA’DA ADAY OLSAM ORADAN DA ÇIKABİLİRDİM”
“Ama hayatımızın tümünde Trabzon'a olağanüstü büyük ilgi gösterdik. Bir Trabzon sevdalısı nasıl oluyorsa, bilmiyorum benden daha fazla olan var mı? Trabzon'un sorunlarına olağanüstü emek harcadım. Liseli, Üniversiteli, Avukatlık yıllarında her dönem. Trabzon'dan bize uzanan hiç bir eli geri çevirmedik. Olabildiğince fazlasını yapmaya çalıştık. Ön seçime gelirken Trabzon'da Türkiye'nin hiç yerinde olmayan etkinliğe sahiptim.
Bir avukat olarak mesleki kariyerde, Trabzonlu olarak hemşerilikte daha ne yapılabilirdi. Ben bunların hepsinde büyük emek sarf etmiş, başarılara imza atmış hukukçuydum. Trabzon'a o brikimle geldim. Belki Ankara'da aday olsaydım orada da çıkabilirdim”
 


TRABZON BU SÜREÇTE NELER KAZANDI, NELER KAYBETTİ?
“GÜRCİSTAN’A EKONOMİK GİRDİ SAĞLAMAK İÇİN...”
“Trabzon’u 21. yy'da en büyük kaybeden il olarak görüyorum. Dünyada bu kadar büyük kaybeden il olduğunu düşünmüyorum. Bilinçli bir politika. Türkiye'nin ABD ve NATO ile yaptığı politikada, Trabzon'u gözden çıkardığını düşünüyorum. 2011 sonrasında Gürcistan ile kimlikle geçiş hakkı sağlandı. Sosyal yaşama ilişkin Karadeniz Bölgesinde büyük baskılama yapıldı. Özellikle kıyı bölgesinde karşılayamaz hale geldi. İnsanlar, bunu karşılayacak yerler arayışına girdi. Batum'a günü birlik seyahat akışı başladı. Gürcistan'ın o bölgesinde büyük bir ekonomik girdi sağlandı. Yeşil Kuşak ve Rusya'dan ayrılma projesinin, Gürcistan'ın NATO'ya katılma projesi ekonomik olarak planlandı.
Trabzon çok örselendi. Burası bir kültür ve tarih kenti. Sümela bile restorasyon yapılıyor gerekçesiyle 1 yıldan beri kapatıldı. Ben eminim Sümela'yı açmamak için her şeyi yapacaklar. Ayasofya'nın kapatılması için her şeyi yapacaklar. Trabzon bu bölgede ki çekim merkezi olmaktan çıkarılmalı.”
 

 
CHP, İKTİDAR OLDUĞUNDA TRABZON İÇİN NELER YAPACAK?
“AVNİ AKER’İ BUTİK STAT YAPMAK...”

“CHP İktidarında Trabzon'u dünya kenti yapmak için çok önemli işler yapılacak. Avni Aker Stadını yıkıp yerine eski Avni Aker Stadı gibi butik bir stat yapmak. Kültürü kentin merkezine tekrar taşımak gerek. İnsanlar çocuklarını alıp yürüye yürüyerek Avni Aker'e gitmeli. Belki Hafta içinde orada Volkan Konak'ı izlemeli. Folklor gösterisi izlemeli. Geçmişte Dünyanın bir çok ülkesi Trabzon'u Folklar gösterisi ile tanıyordu.
Trabzon turist çeken kent her şeye rağmen. Turist olduğunuzda Trabzon'da akşam nereye gideceksiniz. Orası Avni Aker'in olduğu yerde kapalı alan yaptığınızı düşünün. Orada haftanın 3. günü gençlerimize Karadeniz folklorunu göstersek, her gün binlerce insana aş demek.


“TRABZON’DA MÜZE VAR MI?”
Trabzon, Roma'nın Bizans'ın, Pontus'un en önemli kentlerinden birisi. İnsanlar buraya geliyor, yüzbinlerce milyonlarca insan geliyor. Bir müzemiz var mı? Limanımıza bir tane kruvaziyer gemisi geldi. Sümela'ya gittiler. Kenti gezdiler. Bu insanları nereye getireceksiniz. Getireceğiniz bir yer yok. Oradan dönerken; Karadeniz Medeniyetleri, Karadeniz Tarihini hala depolarla çürüyen tarihi eserlerini, şairlerinin ressamlarının çok kıymetli eserlerini sergilesek. Sümela'yı gezip dönen insanların herhangi birisi burayı gezmem der mi?
 
“FINDIK MERKEZİ TRABZON”
Bizim çok önemli bir ürünümüz var. Bütün dünyanın ele geçirmek için mücadele ettiği ürünümüz var. Fındık. Fındık ürün türevinin en gelişmiş olanı fındıklı çikolata. Bunun oluşturduğu ekonomik büyüklük 127 milyar dolar. Biz Türkiye en yüksek pay aldığımız dönem 2015 yılı 3 milyar dolar. Bu ekonomik büyüklüğün en önemli ülkesi üretici ülkesi biziz. Trabzon'a geldiniz. Turiste anlatıyorsunuz. “ Burası dünya fındık merkezi” Turist olsanız burada fındıklı çikolata markası var mı?. Yok. Diyelim ki fındık ürünlerini alabileceğimiz, nasıl üretildiğini, nasıl üretim zincirinden geçtiğini tanıyalım diyebileceğimiz yer var mı?


 
“YATIRIM ADASI GİBİ HAYAL PROJELER”
Bizim Ticaret Odası Başkanımız yatırım adası gibi hayal peşinde. Bunu Büyükşehir Belediyesi olarak ben yaparım. Karadeniz'de dolgu sahasında geniş bir çarşı yaparım. Ama yalnızca Trabzon'un yöresel ürünlerinin yer aldığı bir yer yaparım. Sütlacımız, Tereyağımız, Yöresel Kıyafetlerimiz, peynirimiz. Yani bir çarşıyı o kadar ayakta tutabilecek ürünümüz var ki.. Ben olsam Büyükşehir Belediyesinin yerinde Dolgu Sahasının içinde yaparım. Telkâri, Altın işlemesi bu yörenin ürünlerinin başında geliyor. Bir otantik çarşının bu  bölgede bir an önce kurulması gerekiyor.


“FINDIK KADAR ÖNEMLİ, KIŞ TURİZMİ”
Belki de Karadeniz Bölgesinde fındık kadar önemli olan konu kış turizmi.. Avrupa Alplerinde yıllık 90 milyar avroluk turizm geliri geliyor. Emin olun o bölge ile Bizim Zigana, Kafkas bölgesinin doğal yapısı inanılmaz aynı. Buranın pist uzunlukları daha uzun. Türkiye turizm teşvikleri veriyor. Ama Karadeniz Bölgesinde, özellikle Trabzon'da bu yapılanmayı yapmadılar. Trabzon, Rize, Artvin bu 3 bölgede yapılacak kış turizmi diğer bölgelere büyük katkılar sağlayacak.
Antalya'da oteller kapanıyor. Burada kış turizmi desteklense orada ki çalışan personel buraya gelir. Yani bu bölgenin fındıktan sonra en önemli 2. gelir kaynağı kış turizmi potansiyelidir”
 
 
KARADENİZ BÖLGESİNE VERİLEN TEŞVİKLER?
“SU KONTRAPLAĞI VE KIZILAĞAÇ...”

Karadeniz Bölgesinde özellikle sanayi bölgesi türevleri üretiminde büyük teşvik verildi. Gemi yapımında yat sanayiinde kullanılan mobilyanın temel ham maddesi su kontrplağı... Dünyanın en iyi su kontrplağı bizim Karadeniz Bölgesinde hiç ekonomik değer sağlamayan Kızılacağız. Kızılacağaç'tan yapılan kontraplak diğerlerinden daha pahalı. Çin'de yüzbinlerce metre küp üretiyorlar. Ama biz Karadeniz Bölgesinde diktireceksin teşvik edeceksin. Yıllık yalnızca kontra plak ithalatına ödediğimiz para 200 milyon dolar. Her yıl 200 milyon doları dışarı gönderiyoruz. 200 milyon doları Karadeniz'e dağıtabiliriz. Burada fabrika kurulsa, en iyisi en entegresi 10 milyon dolar.




İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLLERİ BU SORUNLARI GÖRMÜYOR MU?
Siyasi iktidarın büyük bir kamburu var. El fireni var. Ne yazık ki tek adam yönetiliyor. Orada siyaset üretmeye izin verilmiyor. Milletvekilinin siyaset üretmesi çok zor. Trabzon Milletvekilini ayırmayacağım.
Ben kendileriyle zaman zaman görüşüyorum. Türkiye'de bir iktidar partisi için en iyi koşullar Trabzon'da var. Benim gibi muhalefet milletvekili büyük şans. Kendime pay çıkarmak için söylemiyorum. Türkiye'nin en etkin muhalefet yapan milletvekillerinden birisiyim.
 
AKYAZI, SÜMELA, KANUNİ BULVARI, DİŞ HASTANESİ VE İRAN İLE TİCARET
-Israrla gündeme getirdiğim Akyazı Projesinden başarılı bir proje yürütümü sağlanamadı. En son Haziran ayında bitecekti. Beni de açılışa davet edeceklerdi. Korkuyorum önümüzde ki Haziran'a da yetişmeyecek.
-Kanuni Bulvarı için bana 2017'de söz vermişti. Var mı açılma ümidi.
-Diş Hastanesi geldiğim günden beri yakasındayım. Bari bir iş yapın da beni susturacağınız bir şey yapın. Ne oldu, o da duruyor hala.
-Sümela Manastırı, 1 yıl içinde restorasyonu yapacağız açacağız dediler daha ihalesi yapılmadı.
Trabzon Türkiye'nin siyasi tarihinde en büyük desteği verdiği AKP iktidarı. En büyük kaybettiği dönemde AKP iktidarı dönemi. Biz rahmetli Özal’a kızıyorduk. Ben bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum. AKP İktidarı döneminde hadi bu da iyileşti diyebileceğiniz şey yok.
-İran'a ticaretimiz çok arttı demek isterdik. Ama o da yok. Limanımız büyük bir ticaret kapasitesine sahipti. Ama kaybettik. Yaş sebze meyveyi kaybettik. Bütün bu kayıpları telefi edecek reformis çalışma yürütülmedi. AKP iktidarını seçmenler hangi gerekçe ile oy verecekler.
 
 
TRABZON’UN BÜYÜKŞEHİR OLMASI VE DÖNEMİN CHP’Lİ YÖNETİCİLERİN BÜYÜKŞEHİR İÇİN İMZA KAMPANYASI DÜZENLEMESİ...
“TRABZON BÜYÜKŞEHİR OLARAK ÇOK ŞEY KAYBETTİ”
Yazık oldu Trabzon'a. Büyükşehirle çok büyük kaybetti. Çok büyük talihsizlik. Siyasette ne yazık ki böyle bir durum söz konusu. Bazen belli bir algı oluşturuyor ve siz bu algının peşine düşüyorsunuz. Bunlar büyük hata görünüyor. Trabzon'a baktığınızda kaybedilen Uzungöl var.        



“YOMRA BELEDİYESİ VE AKLANMA ŞANSI...”
Yomra'da usulsüzlük değil, Yomra’da bir de ekstradan yolsuzluk var. Yomra Belediyesi yolsuzluklarına ilişkin şikayetçi olmuştuk.   Önceki İçişleri Bakanı izin vermemişti. Ona ilişkin yargıya müracaat ettik. Danıştay’dan bu yönde karar bekliyoruz. Şimdiki İçişleri Bakanı izin verirde orada ki Belediye Başkanını aklanma şansı olur.
 
ŞEHİR HASTANESİ İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Şehir Hastanesi bunlar ne yazık ki Türkiye'de son dönemde ciddi rant yapı olarak görünüyor. Ne Şehir Hastanesinin mantığına, ne de yapımına karşıyım. Trabzon başka bir şehir. Trabzon şehrinin yaşamı Numune ve Fatih Hastanesi ile birleşti. Bu ikisi kentin dokusuna doğrudan dokunan hastaneler. Bunlar kentin en güzel yerleri. Gerçekten insanların en ivedilikle hızlı ulaşabilecek yerlerdir. Niye bu hastaneleri öteliyoruz. Numune Hastanesi bu kenti uzun yıllar sırtında taşımış hastane. Niye acil hastanesi yapmıyoruz.
 
TRABZON’UN TRAFİK PROBLEMİ

- 350 bin nüfuslu kentte trafik problemi olur mu? Çünkü bunu planlamadık. Trabzon'un Çömlekçi'den, Uzunkum’a olan bölgesi 7 km.. 7 km'lik bir metro istasyonu kurulsa Trabzon şehir ulaşımının problemleri çözülür mü?
Yaşayan şehirlerin özelliği trafiğin arındırıldığı şehirler,  İnsanların yürüyebildikleri şehirler. Dünyanın gelişmiş tarihi şehirlerine gittiğinizde insanlar yürüye yürüye giderler. Kentin içinde yaşarlar. Sabaha kadar kent yaşar. Onları yaşatan yerin altına indirilmiş ulaşım sistemi. Trabzon şehrin altına indirildiğinde yaşayan bir şehir olur. 
 
- Raylı sistem koy. Eski Belediye Meydanından Avni Aker'in önüne kadar rasylı sistem koyulsa sorun çözülür. AKP vizyon sorunu yaşıyor.
Şoförler Odasını ciddiye almasınlar. Onlar yalakalıktan başka bir şey yapmıyor. Ben o dönem Trabzon'da toplu taşıma olmalı dedim. Bana ağır ithamlarda bulundu. Aradan 1 ay geçti.  Benim dediklerimi iktidar partisi milletvekilleri dedi ama onlara ses çıkarmadı. 



 
  • İnsanları, dağın başında ki hastaneye değil kentin hastanesi götürecekler. (Kaşüstü Hastanesi) Onları dağın başına gönderiyoruz. Gel burada otel yok. Oturacakları bekleyecekleri yer yok. İnsanlara yalnızca iyileşmek değil bir de hayatta kalmak için zulüm süreci veriyoruz.
  •  Şehir Hastanesi için  şu an da ihtiyaç görmüyorum. Akyazı'ya yapılmasını. İhtiyaç olan burada bir onkoloji hastanesi. Burada Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı kadar ihtiyaç var. Ankara, İstanbul, İzmir veya Avrupa’ya gidip tedavi satın alma ihtiyacı içinde. Halbuki burada bir an önce onkoloji hastanesine ihtiyaç var. Fakülte bünyesinde bir an önce yapılmalı.
 
CHP İÇİNDE MUHALİF KANAT...

Parti iktidar olamıyorsa bunun gerekçelerini kendi dışında oluşan durumlardan açıklamaya çalışmamalı. Gerekçeli bir bütün olarak görmeli. Ben siyasi partileri orkestra olarak görüyorum. Kimin hangi enstrümanı çalacağı, izleyicilerin kim olacağını, orkestranın ritmi yöneticisi şefi onlar karar verir. Bunlar bir bütündür. Biz iktidar olamadığımıza göre izleyiciler niye gelmedi ona kızamayız.  İktidar olmadığımıza göre çaldığımız parçalara, seçtiğimiz salona, kısacası orkestra şefine de bakacağız. Biz iktidar olmalıyız. Ben de iktidar olmak için buna ilişkin toplumun beklentilerini karşılayacak politika üretmeliyim. Benim bütün iddiam iktidar olmak. İktidar olamıyorsanız başka partilerin seçmenlerini eleştirerek bir şey yapamazsınız. Ben bu nedenle muhalif olarak algılanıyorum.
 
KILIÇDAROĞLU’NUN YENİ KAPI’YA GİTMESİ

- Sayın Genel Başkanın yeni kapıya gitmesi konusunda evet gitmeli diyen milletvekiliyim. Türkiye - Rusya ilişkileri uçak krizinden sonra Rusya ile Türkiye arasında müzakere sürecinin başlamasında emeği olan biriyim. Bugün insanlar konuşuyor. Ama ben insanların konuşamadığı dönemde konuşanlardan biriyim.
Türkiye ile Çin arasında bütün ilişkilerin koptuğu dönemde müzakere aşamasında emeği olan bir milletvekiliyim.
 
- Biz Yeşil Yol ile dedik ki yaylalara yol yapma meselesini itiraz etmeyiz. Ama bu yeşil yol başka bir şey gizliyor dedik. Zigana Tünelinin ihalesini Cengiz'e verme yoludur. Nitekim Zigana Tünelinin ihalesini Cengiz’e verdiler. Emsal tüneller 300 milyona ihale edilirken Zigana Tüneli 450 milyona ihale edildi. Nitekim başvurduk mahkeme iptal etti.
Yaylalara düzgün şekilde yol yapılmasına karşı değiliz. Yol yapılsın medeniyet gelsin.
 
15 TEMMUZ GECESİ NELER YAŞADI?

15 Temmuz gecesi yaşananların hiçbiri bana sürpriz değil. 22 Haziran günü TSK Personel Yasası parlamentoya geldi. O yasa ile ilgili söz aldım. 22 Haziran'da kürsüye çıktım. Darbenin silahlı kuvvetler literatüründe ki adı “olasılığı en yüksek senaryo”  Parlamentoya çıktım. “Bu getirdiğiniz yasa, Bu darbenin yasası. Siz darbe mi yapacaksınız?” dedim. Bunun nereye geldiğini göreceksiniz. 22 Haziran günü söyledim. Darbe yapacaksınız kılıfını hazırlıyorsunuz. Demokratik kurulları işletin çözüm bulun. 29 Haziran günü bir daha söyledim. Yine aynı şeyi söyledim. 15 Temmuz gecesi yaşanan olaylar bana sürpriz değildir. Bodrum'a gitmiştim. Orada haber aldım. 21:05’de... Silahlı Kuvvetlerde ki bir arkadaşımdan haber aldım. “Neredesin?” dedi. “Bir az önce uçakla Bodrum’a geldim” dedim.
“Cemaat Darbe yapıyor” dedi. “Biz buna direniyoruz. Çok kan dökülebilir. Siyaseten buna müdahil olun” dedi.
Benim İlk yapmam gereken şey Genel Başkanımıza iletmekti. Uçaktaydı. Telefon kapalıydı. Siyaset arkadaşlarımızı aradım. Bunun cemaat kalkışması olduğunu buna sert tepki göstermemiz gerektiğini söyledim.
Ankara'ya döndüm. Yapmam gereken her şeyi yaptım. Meclise gittim. Uluslararası bir çok yayın kuruluşu geldi. Onlarla söyleşiye katıldım. Türkiye'nin mağdurluğunu anlattım. NATO'nun bu konuda Türkiye'ye karşı vecibelerini yerine getirmemesinin büyük hayal kırıklığına yarattığını, AB'Nin pozisyon almasını, söyledim...


 
YENİ KAPI RUHU GERÇEKTE VAR MI?

Yeni Kapı Ruhu demeyelim demokrasi uzlaşma kültürüdür. Bir ülkede güçlü bir iktidar olmak için çok güçlü muhalefet olmalı. İktidar sürekli her gün her işte denetlenirse aklanma şansı olur. Yargı iktidarı denetlemeli. Teftiş kurullarının iç denetimin çalışması. Şuan da bu 3'ü de çalışmıyor. Şuan da bu 3'ü de denetlemiyor. Yani Kapı Ruhu anlıyorum. Tayyip Erdoğan muhalefet yapmayın biz ülkeyi istediğimiz gibi yönetildim diyor.
7 Haziran'da iktidarı bırakmamak için inanılmaz şeyler yaptılar. Bugün iktidar oldular mı. İktidarın temeli meşrutiyettir. Siz meşru bir şekilde o görevde durursanız herkes iktidarınızı kabul eder. Sizin siyasi iktidarınız meşru değil. Yolsuzluklarla yürüyen bir iş adamı sürüsü var. Yarın iktidar değiştiğinde bugün cemaate yapılanlar yarın onlara yapılmayacak mı? Yüzde yüz yapılacak. Demirel’in aile fotoğrafı vardı. Özal'ın aile fotoğrafı var. Şu anda hiçbiri yok. Tümünün ne mal varlıkları kaldı. AKP iktidarını çöktüğü gün  bütün iş adamlarına aynı olacak.
 
Çok fazla haksızlığa mağduriyete uğrayanlar oldu. Onlarla ilgili hem Adalet, İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulundum. Doğrusu bu konuda ciddi başvurularda sonuç alıyorum.
 
EFKAN ALA’NIN İSTİFASI VE SOYLU’NUN İÇİŞLERİ BAKANI OLMASI

Efkan Ala'nın İçişleri Bakanı kalabilmesi asıl şaşılması gereken konu.  Efkan Ala döneminde 27 tane intihar eylemi yapılmış. Bir ülkenin başkenti Merkezi o ülkenin namusudur. Bütün istihbarat örgütlerinin, iç güvenlik kurumlarının namusudur. Fransa'da Paris de bombayı patlattılar. Bakan gitti. Biz de Ankara'da patlatıldı. Efkan Ala'nın istifa etmemesi bugüne kadar kayıp. Ana muhalefet partisinin lideri Artvin'e geçiyor. Daha önce PKK'nın 7 kez eylem yaptığı noktada güvenlik tedbiri almayan içişleri bakanı nasıl orada kalır? Böyle bir içişleri bakanı bu topluma güven verir mi? Onun için değişmesi çok doğru.
Sayın Soylu'nun burada İçişleri Bakanı olarak görev almasını önemsiyorum.
 
“SOYLU’NUN KİMSEYE VEFA BORCU YOK”

Siyaseten ödün vererek cemaatlerle, organize yaparak siyasi gücünü elde etmedi. Kimseye bir vefa bir diyet borcu yok. Doğrudan ciddi bir bakanlık görevinden bir kamu gücünü kullanma erkine kendi siyasi gücüyle geldi. Emeği ile geldi. Diyet ödeme yükümlülüğü olmadığı için kimseye borcu yok.
 
ORTAHİSAR İLÇESİNE SERT ELEŞTİRİLER

Örgütler demeyelim. Trabzon'da merkez ilçede böyle bir sorun var. Ortahisar ilçesinde. Maalesef Trabzon'un siyasi ağırlığı ile örtüşmediğini herkes kabul ediyor. Bırakın benim süratimi ortalama  Cumhuriyet Halk Partisi siyasetine de ayak uyduramıyor. Bizim ilçelerimizde büyük mücadele var. Ama Ortahisar ilçesinin hiç kimseye ayak uydurmak gibi bir gayreti yok.
 
TRABZON’’DA SİYASETE DEVAM EDECEK Mİ?

Trabzon'da siyasete devam ettirmenin zaman gösterecek. İddialı bir milletvekiliyim. İddialı bir milletvekili olduğumu 1 yıl içinde gösterdim. Dünyanın beni tanıyan ülkelerinde siyaseten bir karşılığı olduğunu gösterdim. Mutlaka bir tırmanacak siyasi kariyer kendime mücadele edeceğim. Bulunduğum yerde olmayacağımı söyleyebilirim.