61SAAT HABER SERVİSİ

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen Karadeniz bölgesinde yaşanan fındık sorununa dikkat çekti.
Trabzon’un Arsin İlçesine gidip fındık üreticilerine giden Pekşen “gördüğümüz durum gerçekten dehşet verici” dedi.

Ankara’da Çerezci’de fındığın 74 Lira olduğunu kaydeden Pekşen “Fındığın kabuğu ile içerisi ile arasında orantı vardır. %50 kabuğu %50’de içi kabul edilir buna 50 randıman diyoruz. Bu sene böyle değil kabuğu 60 randıman için 40 geliyor. Maalesef fındığın içerisi yok. Karadeniz bölgesindeki yoğun HES’ler nedeni ile iklim bozuldu. Fındıktaki kalite iyice çöktü."

Sözlerini sürdüren Pekşen "Çiftçimiz fiyat için 5 lira veya 8 lira arasında satabiliyorlar. O da vadeli 8 lira diyorlar. Bir ülkede devlet kendi endüstrisini yönetemezse yabancılara terk ederse ne tüccar ne işçimiz kazanabilir. Türkiye Uluslarası bir tekele teslim etti. Tek el belirliyor fındığı.  Görüyorsunuz fiyatları.  3 Ton fındık üreten birisi 4 kişilik ailesi varsa şimdiki fiyatlarla açlık sınırı altında yaşayacaktır.  
Büyük bir gelecek kaygısı ile yaşamaya devam edecektir. Karadeniz her alanda kaybetti. 15 yıl inanılmaz destek verdiği siyasi iktidarla büyük bedel ödemenin ne yazık ki sonuçlarını yaşar hale geldi. Karadeniz’in kaderini kendisini belirledi, işte fındık işte Karadeniz’in kaderi." dedi.