CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı esnasında yaşanan üzücü olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Pekşen, Avni Aker’de yaşanan olayların sorumlusunun AK Parti olduğunu iddia ederek şu açıklamalar yer verdi; 

“Dün gece Trabzon’da oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında gelişen olayları yalnızca futbol fanatizmi içerisinde değerlendirmek bugüne kadar yapılmış olan hatalı değerlendirmelerin tekrarından başka hiçbir sonuç ortaya koymaz. Yapılması gereken asıl iş, gerçeğin ortaya çıkarılması ve ortaya çıkan gerçekle birlikte çözüm önerilerinin uygulanabilmesidir.

Gerçeğin görülebilmesi için Trabzon kentinin AKP’li yıllarını değerlendirmek yeterli olacaktır:

Yazılı tarihi 2400 yıl olan bir dünya kenti, ipek yolunun ilk liman kenti, dünyanın en büyük en önemli ticaret merkezlerinden birisi, 500 yıl önce dünyanın en önemli 20 kentinden birisi, 100 yıl önce dünyanın en önemli kentleri arasında adı bile okunmayan bir kent. Trabzon; Fatih Sultan Mehmet ile birlikte Osmanlı’nın İmparatorluk kurmasına, Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olmuş, İmparatorluklar merkez olmuş bir başkentten bugün dünyanın şaşkınlık ile ve birazda ilgiyle izlediği bir kent haline gelmiştir.

Esasında olan biten hiçbir şeyin bir tesadüf olmadığı yalnızca AKP iktidarı sürecini ve bu süreçte yaşananları alt alta koyduğumuzda çok açık görünmektedir: Rahip Santorini cinayetiyle başlayan, Hrant Dink cinayetiyle devam eden, yine Sürmene’de Fenerbahçe otobüsüne kurulan alçak tuzakta da işin içerisinde AKP iktidarınca ele geçirilmiş devletin karanlık ellerinin olduğu görülmektedir. Yalnızca futbolla değil her alanda başta Trabzon olmak üzere Karadeniz’e yönelik büyük bir AKP saldırısı her gün kamuoyunu meşgul etmektedir. 760 bin nüfuslu bir kentin devlet kayıtlarıyla yoksul sayısı 450 binlere varmışsa; 76 bin emeklisi açlık sınırında yaşıyorsa; kent nüfusu AKP iktidarı ile birlikte 400 bin göç vermişse, kente vaat edilenlerin hepsi seçim sandığına atılan oylarla birlikte unutulmuşsa; dünyanın en güzel coğrafyası, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen AKP yağmacıları tarafından HES’lerle ve maden ruhsatlarıyla katledilmişse; gene dünyanın en güzel coğrafyası arsız rant uğruna beton yığınlarına teslim edilmişse; dünyanın en kıymetli tarım ürünü olan fındık üzerinden köylü perişan edilmişse; transit taşımacılığı, ihracatı, turizmi AKP’nin saldırgan ve tutarsız dış politikasıyla büyük bedel ödemişse; yaylaları ve folkloru alçakça saldırılara maruz kalmışsa; Bölge Adliye Mahkemeleri, PTT Eğitim Tesisi, Onkoloji Hastanesi elinden alınmışsa; sosyal yaşam dışlanmış, yozlaşma ve yoksulluk yaşam biçimi haline gelmişse; siyasi iktidarın figüranı Vali olarak kentin başında hala durabiliyorsa; ayrıştırmacılık, yoksulluk, işsizlik üniversite genci için dahi kaçınılmaz bir son haline gelmişse bir futbol fanatizmi ile bastırılan bu sorunların anlaşılması ve çözülmesi olası değildir. Hele hele bu sorunları, AKP rantçılarının ve yağmacılarının çözebilme kapasitesi sıfırdır. AKP’den önce folkloru, müziği, tiyatro festivali, sanatçısı, bilim adamı velhasıl evrensel duruşu ile dünya gündemine söz söyleyen Trabzon bugün ne yazık ki AKP talanları ve fanatizmi ile adından söz edilir hale getirilmiştir. 14 yıl içerisinde proje fotoğrafı gösterilerek ve hiçbirisi gerçekleştirilmediği gibi var olanları da elinden alınan bir kent olan Trabzon, AKP iktidarı Trabzon’daki bu kirli oyunlardan elini çekmediği sürece, kentimiz ne yazık ki ve korkumuz odur ki bundan sonra da benzer olaylarla anılmaya devam edecektir. 

2007 yılından bu yana sürekli yalan söyleyerek sandıkta oy almayı başaran AKP Haziran ayında açacağını söylediği ve vaat ettiği Akyazı Stadı ile ilgili anlaşılan o ki yeni bir yalanı da kamuoyuna taşımıştır. 

Erzincan, Trabzon hızlı treni, Karadeniz’in en büyük limanı, yat limanı, yatırım adası, güney çevre yolu ve daha birçok projenin AKP’nin Trabzon halkının gözüne baka baka söylediği yalanlardan ibaret olduğu; bu projelerin devletin hiçbir kaydında yer almaması ile ortaya çıkmıştır.

Şimdi bir kez daha bakalım: Böylesine büyük bir ihanet sarmalına sürüklenmiş bir kente yönelik bütün olan biteni, göçü, yoksulluğu, işsizliği, yağmayı, talanı futbol fanatizmi ile izah etmeye kalkmak ne derece doğrudur. Bütün Türkiye şunu bilmeli ki ve hatta dünyanın Trabzon’a dönük yüzüne söylemek isteriz ki: Trabzon, bilinen 2400 yıllık tarihiyle Pontus Krallığı, Bizans İmparatorluğu, Komnenos Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu’na merkez olmuş, dünya siyasetine, ekonomisine, kültürüne derin izler bırakmış bir dünya kentidir. Bütün bu olan bitenden en ağır bedeli ödeyen de bu kentin insanlarıdır. Trabzon yalnızca Trabzon’dan ibaret değildir. Balyoz davası ile Türk Silahlı Kuvvetlerine, Ergenekon davası ile Türkiye’deki aydınlara ve yurtseverlere yapılanlar her ne ise Trabzon’da olan biten de aynısıdır. Biz Trabzonlular olan bitene asla kayıtsız kalmayacağız. Hiç kimseden hiçbir şey beklemeksizin, geçmişte olduğu gibi bugün de büyük güçlü ve evrensel dünya kentini yeniden inşa edeceğiz”