CHP Trabzon Mv. Av. Haluk Pekşen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyelileri vatandaşlığa alma ve TOKİ konutları verme açıklamaları üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce kendi vatandaşlarına karşı duyarlı olması gerektiğini söyleyerek eleştirdi.

Pekşen, “Bu vatan için canını seve seve vermiş şehitlerin aileleri ile vatan uğruna kolunu, bacağını kaybetmiş gaziler barakalarda hayatlarını sürdürmeye çalışırken, Suriyelilere bu yoksul insanların vergileriyle yapılmış TOKİ konutlarını vermenin hangi ahlaki ve hukuki yanı vardır! Şehit ve gazi ailelerinin evlerini televizyon ekranlarında izleyen yurttaşlarımızın vicdanları sızlamaktadır. Türkiye önce kendi mağdurlarının yaralarını sarmalıdır. Sn. Cumhurbaşkanı Suriyelilere vatandaşlık verileceğini söylerken, Amerika’da ve Almanya’da Türklere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinmiş. Bu Sn. Cumhurbaşkanının konulara ne kadar yabancı olduğunu, bilgi fakiri olduğunu ortaya koymaktadır. Avrupa’da vatandaş olmanın temel koşulu ekonomik ve sosyal olarak devlete hiçbir külfet yüklemeyecek olmayı kanıtlamaktan geçiyor. Doğal olarak kimse kimseye siyasi nutuk atmak uğruna vatandaşlık vermiyor. Türkiye’de Anayasal düzene rağmen sırf siyasal sonuç elde etmek amacıyla vatandaşlık dağıtmanın yalnızca Anayasal hukuk düzenini bozmaya değil, iç barışı bozmaya yönelikte ağır sonuçlarının olacağını görmemek siyasi bir hezeyandır. TOKİ konutları verilecekse, bu topraklar için hayatlarını ortaya koyan ve halen derme çatma evlerde yaşayan şehit ve gazi ailelerine verilsin. Siyasi ulufe dağıtma dönemi sona ermiştir.” dedi.

Pekşen, “Stratejik derinlik denilen ve ne idüğü belirsiz tarihin en uydurma dış politikasına bu ülkeyi mahkûm edenlerin önce Türkiye'nin siyasal tarihi, siyasal ağırlığı ve saygınlığına yakışır bir dış politika belirlemeleri ve buna uymaları gerektiğini” vurgulayarak “İktidarın her alanda sürekli kaybettirip sonra da faturayı ilgisiz insanlara çıkarma gayretleri ne devlet saygınlığına ne de siyasal ahlaka sığmaktadır. AKP Siyasi iktidarı tarihi hezimete neden olan dış politikası nedeniyle en önce Türk halkından özür dilemesi gerekir.” diye açıkladı.