Karadeniz’de hamsinin bilinenin tam tersine sadece Rusya ve Ukrayna sahillerinde üreyerek Türkiye kıyılarına gelmediği, Türkiye kıyılarında özellikle Hopa-Samsun arasında önemli üreme alanları olduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, üç yılını tamamlayan 'Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı İçin Karadeniz’de Hamsi Balığı Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması” projesinin sonuçlandığını söyledi. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan deniz araştırmasında, Karadeniz’de hamsinin bilinenin tam tersine sadece Rusya ve Ukrayna sahillerinde üreyerek Türkiye kıyılarına gelmediğini, Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde de önemli üreme alanları olduğunu tespit ettiklerini belirten Aydın “Bu gösterge hamsi balığının göç eden stoğunun dışında yıl boyunca kıyılarımızda bulunduğunu, yani bir yerel stoğumuzun olduğunu işaret etmektedir” dedi.

ARAŞTIRMA 3 YIL SÜRDÜ
Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak TÜBİTAK’tan sağlanan destek ile 15 Eylül 2011 yılında başlayan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yürütülen proje hakkında bilgi veren Aydın, “Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak, TÜBİTAK’tan sağlanan destek ile 15 Eylül 2011 yılında başlayan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yürüttüğümüz 'Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı İçin Karadeniz’de Hamsi Balığı Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması' projesi kapsamında 2014 yaz dönemi için Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait Sürat Araştırma-1 gemisiyle Temmuz 2014 tarihinde Samsun-Hopa arasında denizde araştırmalar yapılmıştır. Görev boyunca 750 mil yol kat edilmiş, tüm hat boyunca akustik (özel ses dalgaları ile denizdeki balıkların belirlenmesi) tarama yapılmıştır. Bu hatlar üzerinde 44 istasyonda, 2,5-30 mil arasında yumurta larva (balık yavrusu) örneklemesi, Su kalitesi ölçümleri ve orta su trol ağı ile belirlenen bölgelerde yerli stoklarımıza ait olduğu düşünülen yetişkin hamsi balığı örneklemesi yapılmıştır. Üç yılını tamamlayan proje kapsamında bugüne kadar yapılan deniz araştırmasında, Karadeniz’de hamsinin bilinenin tam tersine sadece Rusya ve Ukrayna sahillerinde üreyerek Türkiye kıyılarına gelmediği, Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde de önemli üreme alanları olduğunu ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

ARAŞTIRMALAR BU YIL HAMSİNİN BALIKÇININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEĞİ YÖNÜNDE
"Araştırma hamsi balığının göç eden stoğunun dışında yıl boyunca kıyılarımızda bulunduğunu, yani bir yerel stoğumuzun olduğunu işaret etmektedir" diyen Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler için hamsi balığı önemli bir kaynaktır. Balıkçılıkta stokların paylaşılması durumu gündeme geldiğinde kaynakların da paylaşımı bu stokların üreme ve göç kriterleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Kıyılarımızda bize ait bir stoğun varlığı hamsi balığının gelecekteki paylaşımında da ülkemize avantaj sağlayacak konuma getirmektedir. Öngörüleri kesin biçimde ifade edebilmek için yumurta larva sörveyinden elde edilen bilgilerle aynı alanda ekim ayı sonunda başlayacak olan akustik sörveyin sonuçlarının birlikte yorumlanması gerekmektedir. Gelecek dönemin balık sezonunu yansıtacak durum ile ilgili net bulgulara ulaşmamız için bu çalışma sonuçlarının da değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak yaz dönemindeki çalışmanın her ayağında hamsi balığı örneklenmesi, bu sezon için hamsi balığının hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldüreceğinin bir işaretidir.”