Hamsi denilince akla ilk gelen kentlerden olan Trabzon, somon ihracatı ile de öne çıkmaya başladı. Trabzon’dan başta Japonya ve Rusya olmak üzere yurt dışına yaklaşık 30 milyon dolarlık somon ihracatı yapılırken, somon yetiştiriciliği için en uygun şartların Karadeniz’de olduğu belirtildi.

Trabzon’dan bu yıl başta Japonya ve Rusya olmak üzere yurt dışına 30 milyon dolarlık somon ihracatı yapılırken, somon yetiştiriciliği için en uygun şartların Karadeniz’de olduğu belirtildi.

Somon balığı tüketimi en çok Japonya’da
Dünyada her geçen gün somon balığı tüketimi artarken, üretimin ise istenilen düzeyde olmadığı kaydedildi.

Dünyada en fazla somon balığı tüketimi Japonya’da olduğu belirtilirken, bu ülkeyi Rusya takip ediyor. Japon firmaları tarafından ihraç edilen somonlar, Vietnam, Endenozya ve Malezya gibi ucuz işçiliğin olduğu ülkelerde işlenerek tekrar bu ülkeye giderken, Rus firmaları ise daha çok taze alım yapıyor.

Türkiye’de somon yetiştiriciliği için en iyi şartlar Karadeniz’de
Dünyada somon yetiştiriciliği bakımından yeni sular aranırken, dünyada balık üretiminin büyük kısmını elinde bulunduran Norveç Hükümeti, somonun suları kirlettiği için bu balığın kendi sularında üretilmesine sınırlı ölçüde izin veriyor.

Türkiye’de somon yetiştiriciliği bakımından en iyi şartların Karadeniz’de olduğu, Akdeniz, Ege ve Marmara’nın suyun sıcaklığı bakımından pek elverişli olmadığı belirtildi.

Karadeniz’de somon üretimi Kasım aylarında başlarken, Nisan ayında başlayan hasat Haziran ayına kadar sürüyor. Haziran ayında suların sıcaklığı nedeniyle Karadeniz’de Kasım ayına kadar somon yetiştiriciliği yapılamıyor.