Yüz yıla yakın bir dönemin gurbet macerasını konu alan Maden Dulları, Tonyalıların Zonguldak madenlerinde çalışmasını, meslek hastalıklarını, ölmeleri, geride kalan dul ve yetimleri konu ediniyor.

Maden Dulları romanı, Emekli Öğretmen, Tonyahaber Gazetesinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Kalyoncunun yayımlanan altıncı kitabı.

Hasan Kalyoncu, yeni kitabı ile ilgili olarak Tonyahabere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Ah Zonguldak Zonguldak alt başlığı ile yayımlanan Maden Dulları, bir coğrafyanın bilinmeyen öyküsü. Yaşanan, ama bilinmeyen!... Bir sancı, bir yürek yangını Yöre insanının yazgısı: Gurbet Gurbetin adı: Zonguldak. Maden... Göçük Grizu Meslek hastalığı... Pnömokonyoz Çürüyen ciğerler Öksürük, nefes darlığı Ölümler Dullar ve yetimler Tonyanın dönemeçli yaşamındaki derin izler Kapanmayan yaralar, nasırlaşmış yürek ağrıları. Belki bir film Sevinçler akıp giderken perdeden üstünüze fırlayan acılar. Yoksulluğun maden ocaklarına uzanan öyküsü. Yöre insanının ekmek kavgası

Maden Dulları / Ah Zonguldak Zonguldak romanı, tenine, ruhuna kömürün karası bulaşmış insanlardan kesitler sunuyor. Sevinçler, mutluluklar, acılar, kahreden ölümler iç içe, sarmaş dolaş Tonyanın ekonomisinin ayakta kalmasına katkısı devam eden çürüyen ciğerlere, yaşamın baharında yaşamını yitirenlere bir saygı Maden Dulları. Madeni olmadığı halde, madenci anıtı dikilen belki de tek ilçe olan Tonyanın geçmişine bir saygı duruşu Okuyucunun beğeneceğini umuyorum.

Özgün kapak resmini Barış Uzunun çizdiği Kalyoncunun yeni kitabının dağıtımının başladığı ve şimdilik Tonyadaki kitapçılardan edinilebileceği bildirildi.