Trabzon SİAD başkanı Hasan Kamil Hayali, 2015 yılını değerlendirerek 2016 yılıyla ilgili beklentilerini açıkladı.

Hayali, 2015 yılının Türkiye'de iş dünyası için çok zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Belirsizlik, bir ekonomi için en büyük sıkıntıdır. Belirsizliğin tavan yaptığı 2015 senesinde, Türkiye 2 seçim atlatırken, AB’deki krizin devam etmesi, bölgemizdeki istikrarsızlıklar, Suriye’deki çatışmaların sonuçlarının Türkiye’yi ciddi şekilde olumsuz etkilemesi, Çin’in büyüme hızındaki ivme kaybı ve finans sektörü endişeleri, tüm dünyadaki FED faiz kararı belirsizliği gibi sebeplerin hepsi, Türk iş dünyasını olumsuz etkiledi.
Kısaca, 2015 yılı yaptıklarının üzerine bir şey koyma yılı değil, var olanı koruma yılı oldu. 2015 yılsonunda, 2015 yılbaşındaki durumundan daha kötü durumda olmayan işletmelerimiz, kendilerini başarılı görmelidir.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ
"Bu sıkıntılı dönemin en büyük göstergesi, TL’deki değer kaybı oldu. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi en fazla değer kaybeden ülkelerden biri oldu. Merkez Bankası’nın faiz politikası ve bağımsızlığı tartışmaları, yurtiçindeki siyasi gelişmeler ve değişen jeopolitik dengeler, Türkiye ile ilgili bu gelişmenin yaşanmasında öne çıkan başlıklar oldu.
Bu olumsuz tabloya rağmen, TrabzonSİAD olarak, 2016 yılından beklentilerimiz olumludur.
İlk olarak, artık Türkiye’nin önündeki en büyük engel olan siyasi belirsizlik ortadan kalkmıştır. Ciddi bir destek ile kurulan 64. Hükümetimizin açıkladığı 26 maddelik eylem planını destekliyoruz. Reformlarda atılım, yurtiçi siyasi gündemin hafiflemesi, kurumsal kalite endişelerinin azalması ve AB ile müzakere sürecinde ilerlemeye girilmesi, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinin 2016 yılında ciddi bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.

TRABZON İÇİN CİDDİ BİR FIRSAT
"FED’in faiz artırımı ile birlikte, bu alandaki belirsizlik de, bir ölçüde ortadan kalkmıştır. AB’deki krizin hafiflemesi, Rusya ile son dönemde yaşanan gerilimin azalması Türkiye’nin elini rahatlatacak unsurladır. Trabzon SİAD olarak, 2016 yılını Trabzon için ciddi bir fırsat olarak görüyoruz. Hükümette bakanlık ve milletvekilliği noktalarındaki temsil gücümüzden yararlanmak, Trabzon’u güçlü kılacaktır.
Aynı şekilde, Türkiye iş dünyasının en üst noktasında olan makamlarda da Trabzonlular bulunmaktadır. Bu durumdan yararlanmak ya da yararlanmamak Trabzon’un elindedir.
Şimdiye kadar her fırsatta dile getirdiğimiz, Trabzon’daki turizm fırsatından yeteri kadar yararlanabilmemiz için,
1- Turizm Kent Konseyinin kurulması
2- Turizme yönelik Araştırma Merkezinin kurulması
3- Kentsel gelişim vakfının kurulması

TURİZM KENT KONSEYİ TRABZON İÇİN AVANTAJDIR

"Önerilerimizin sayın bakanımız Süleyman Soylu tarafından dikkate alınarak ilk ikisinin hemen hayata geçirilecek olması Trabzon için avantajdır.
Trabzon için, 2016 ikinci önemli konunun lojistik olduğunu düşünüyoruz. Erzincan-Trabzon demiryolu gibi Trabzon’u güney aksına ve yeni İpek Yolu projesi sayesinde Çin’e bağlayacak olan trans-hat gibi, Trabzon-Batum demiryolu gibi Trabzon’u Orta Asya’ya bağlayacak hat da Trabzon için uzun vadede hayatidir.
Sonuç olarak, 2016 yılı Trabzon için ODAKLANMA YILI olmalıdır. 2016 yılında Trabzon, suni gündemlerden, gereksiz çekişme ve gerilimlerden uzak durup önemli konulara odaklandığında, 2016 yılının Trabzon için bir fırsat olacağından şüphemiz yoktur."
"2016 yılında TrabzonSİAD olarak, Trabzon için önemli olan bu konulara odaklanacağız ve bu konularda Trabzon’un sesinin Türkiye’de daha gür çıkması için çalışacağız. 
Bu vesileyle 2016 yılının tüm Trabzon ve Türkiye için daha sağlıklı, daha başarılı, daha mutlu geçmesini dileriz."