Yalovalı genç tiyatrocular, HES’lere karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinde mahkeme masraflarını karşılamak için önce ineğini satan ve daha sonra da bankadan kredi çeken Rizeli Kazım Delal'in öyküsünü tiyatro sahnesine taşıdı.

ÇEVRE VE YAŞAM MÜCADELESİNE DESTEK

Aynı zamanda Yalova Çevre Platformu’nun da desteklediği GençTiya Fikir ve Sanat Atölyesi oyuncuları, HES’lere karşı ineğini satarak mücadele eden Delal’e ve başta Doğu Karadeniz olmak üzere bütün ülke genelindeki çevre mücadelecilerine tiyatro oyunu ile destek vermeye çalışıyor.

Genç oyuncuların kaleme aldığı ve sahneye uyarladığı “Halk Düşmanlarının Anatomisi” adlı oyunda, Türkiye’deki çevre mücadelelerinden kesitler sunulurken; ülke genelinde yaşanan çevre mücadelesinden de anekdotlar aktarılıyor.

Yalova’da genç tiyatroculardan oluşan GençTiya Fikir ve Sanat Atölyesi, ülke genelinde HES’lere karşı yaşam mücadelesi veren ve yaşam alanlarını savunan köylülerin mücadelesinden etkilenerek; “Halk Düşmanlarının Anatomisi” adlı bir tiyatro oyunu yazarak, çevre mücadelelerini sahneye taşıdı.

KÖYLÜLERİN MÜCADELESİNDEN KESİTLER
Oyunda, HES mücadelesi için ineğini satan Rizeli 67 yaşındaki Yurttaş Kazım’ın (Kazım Delal) öyküsünün yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu Projesi’nin özellikle de Fındıklı geçişine karşı hukuk mücadelesi verirken, uğradığı silahlı saldırı sonrasında hayatını kaybeden Avukat Cihan Eren’in de mücadelesinden hikayeler anlatılıyor.

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde başlatılan HES’lere karşı mücadelede, kendi köyü olan Küçükçayır (Andon) Köyündeki, Ambarlık HES projesine karşı açtığı dava için ineğini satan Kazım Delal’in öyküsünün esprili bir dille anlatıldığı oyunda, Türkiye’nin dört bir yanındaki çevre sorunlarına karşı doğayı koruma çabası gösteren yerel aktivist ve yöneticilerinin mahkemelerdeki mücadeleleri, bir dizi skeçle tiyatro seyircisine ulaşıyor.

Oyunda kurulan özel mahkemeye çıkarılan çevre mücadelecileri, mahkeme hâkimine verdikleri ifadelerle başlarından geçenleri anlatıyor ve suçsuz olduklarını vurguluyor.

CİHAN EREN, LEYLA ÇETİNKAYA

Oyundaki diğer skeçlerde, Karadeniz’de doğal yaşamı olumsuz etkileyeceği için Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı hukuk mücadelesi verirken vurularak hayatını kaybeden Avukat Cihan Eren, Gerzelilerin Yaykıl Köyü’nde termik santral kurulmasına karşı mücadelesine önderlik eden Şengül Çalışkan Şahin, Erzurum Tortum’da kurulmak istenen HES yüzünden istifa eden Bağlarbaşı Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin öyküsü, aynı beldede HES’çilerle konuşma yasağı getirilen 17 yaşındaki Leyla Çetinkaya’nın, Giresun’da HES’e karşı yürüyüşe izin verdiği için Çemişkezek’e sürülen bir kaymakamın öyküsü de konu ediliyor.

Halkın çevre ile ilgili duyarlılığını arttırmak için böyle bir oyun planladıklarını ve mücadeleleri sahneye taşıdıklarını anlatan Avukat Ayşe Aydemir, oyuna yoğun ilgi geldiğini ifade ederken; Türkiye’de ilk kez çevre mücadelelerinin konu edildiği bir tiyatro oyunu sergilendiğini anımsattı. Aydemir, oyunun sahnelenmesi için Rize, Giresun, Çanakkale, Bursa ve Tekirdağ’dan kendilerine talepler geldiğini de kaydetti.

Genç tiyatrocuların sahneye taşıdığı oyunda Mahkeme Hakimi'ni Onur Bayraktutan canlandırırken, diğer rollerde Serpil Mete, Gülenay Yıldırım, Kaan Kulaber, Koray Çil, Kübra Kılıç, Özlem Aytül, Büşra Mete ve Avukat Ayşe Aydemir rol alıyor.

YURTTAŞ KAZIM’IN HİKAYESİ
Bilindiği gibi, Rize’nin Salarha Vadisi üzerindeki Ambarlık ve Küçükçayır köylerinde, aynı zamanda Rize kent merkezi ile birlikte 9 belediye ve 26 köyün içme suyu ihtiyacının karşılandığı Andon İçme Suyu Tesislerinin de bulunduğu bölgede yapılması planlanan 9,9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık HES projesine Rize İdare Mahkemesi’nde dava açan Kazım Delal, mahkeme masraflarını karşılamak için ahırında sütü için beslediği ineğini satmıştı.

Zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın HES projesi için verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal ettiren Yurttaş Kazım, daha sonra yine aynı bakanlığın aynı proje için verdiği ‘ÇED Olumlu Kararı’ için de Rize İdare Mahkemesi’nde ‘Yürütmenin Durdurulması ve İptal’ davası açmış; mahkeme bu davada da ‘Yürütmenin Durdurulmasına’ hükmederek bölgede yeniden bilirkişi incelemesi ve keşif yapılmasına karar vermişti. Kazım Delal, 4 bin 660 lira tutan bu dava ve mahkeme masraflarını karşılamak için de eşinin biriktirdiği harçlıklarla birlikte bankadan kredi çekmişti.

MÜCADELE AZMİ ÖRNEK OLUYOR
HES’lere karşı verdiği mücadelenin tiyatro sahnesine taşındığı haberini, köyündeki ormanlık alanda çevre temizliği yaparken alan Kazım Delal, oldukça heyecanlandığını ve çok mutlu olduğunu dile getirdi. Mücadelesi sürecinde kendisini hiçbir zaman yalnız bırakmayan ailesine, Derelerin Kardeşliği Platformunun bütün gönüllülerine ve ülkenin her köşesinden kendisine destek veren ve yardım talebinde bulunan herkese ve ayrıca bu mücadeleyi sahneye taşıyan geç tiyatroculara yürek dolusu teşekkür ettiğini kaydeden Delal, bütün bu gelişmelerin kendisine daha çok mücadele azmi verdiğini kaydetti.