Giresun’un Yağlıdere ilçe merkezinde yapımı süren Hidroelektrik Santralleri (HES) nedeniyle dere yatağındaki su seviyesinde önemli miktarda azalma olduğu ileri sürüldü.

Yapımı çevreci kuruluşlarca büyük tepkilere neden olan ve birçoğunun da mahkemelerce yapımı durdurulan HES'lerle ilgili tartışmalar sürüyor. Yağlıdere ilçesine yapılmakta olan HES nedeni ile ilçe merkezindeki dere yatağındaki suyun da tükenme noktasına geldiği belirten Yağlıdere Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Eşref Pul, ilçede dere yatağında HES projelerinin suyu tünellere almasıyla derelerdeki canlıların ve doğanın olumsuz etkilerinin kendisini hissettirmeye başladığını söyledi.

Pul yaptığı açıklamada, "Dere yatağında HES projelerinin suyu tünellere alınmasıyla hem Yağlıdere halkı hem de su ürünleri mağdur edilmiştir. Can suyu denilen yüzde 10'luk su ise dere yatağının tabanına dahi yetmemektedir. Yağlıdere ilçesinin kanalizasyonu ve atık suları dereye akmaktadır. Kış aylarının yağışlı olması nedeni ile ancak Yağlıdereliler’e ilaç olmaktadır. Yaz aylarında bu can suyu dere yatağının milli olması nedeniyle doğada kaybolup gidecektir. Bu durumda yaz aylarında Yağlıdere bir can pazarı yaşayacaktır. Hal böyle iken Yağlıdere için kimse elini taşın altına koymamaktadır. Yağlıdere’yi temsil edenler bir hareket yaparak can suyu oranını artırabilirler" dedi.