17 Kasım 2011 Tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği’nin 21. maddesi ve 04 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin iki numaralı ekinin 10. maddesi gereği; fırınlarda ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışanların yanında iş yerinde (bakkal-büfe v.b yerlerde) ekmeğin satışa sunulduğu yerlerdeki personellerin en az 1 günlük gıda hijyeni konularında eğitim ve akabinde yapılacak sınav sonunda belgelerini alma mecburiyeti getirildi.

Hijyen belgesi zorunluluğu nedeniyle Ünye’de de gıda hijyeni konularında eğitim ve sınav gerçekleştirilecek. 29 Aralık 2012 tarihinde Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek gıda hijyen eğitimi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Ünye Gıda Maddesi Satıcıları Odası Başkanı Orhan Okuyan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa gıda hijyeni konulu eğitim semineri düzenleneceğini söyledi.

Eğitim seminerin, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Zekai Tarakçı ve ekibi tarafından verileceğini bildiren Başkan Okuyan, “Eğitim sonunda yapılacak sınav sonrası almaya hak kazanılan belge 5 yıl süre ile geçerli olacaktır. Hijyen eğitimi almamış kişiler fırınların imalat ve servislerinde çalıştırılmayacaklardır. Hijyen eğitimi ve belgesini almamış iş yerlerinde (bakkal, büfe ve fırın tezgahlarında) ekmek satışına, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından müsaade edilmeyecek” dedi.

Ekmek satışı yapan üyelerin gıda hijyen eğitimi kursu ile sınavına katılmaları kendileri açısından önem taşıdığını ifade eden Başkan Okuyan, “Üyelerimiz başvuru formlarını, ekmek aldıkları fırınlardan, odamızdan ve birliğimizden temin edip, doldurup, Halk Bankası’na yatırılması gereken eğitim-sınav ücretlerini yatırdıktan sonra en geç 28 Aralık 2012 tarihinde eğitim başlama saatinden önce birliğimiz görevli personellerine teslim etmeleri ve eğitim-sınava katılmaları gerekmektedir. Gelecekte muhtemelen yaşanacak olan sıkıntıların önceden çözülebilmesi ve üyelerimizin mağdur duruma düşmemeleri için yapılacak bu eğitime katılmalarını kendileri açısından büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.