Trabzon’da gerçekleştirilen G3 Forumu’nun ardından Erdoğdu Mahallesi’nde MEYBEM’in inşaat ustalarına, Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Duvarcı ve İskele Kurulum Elemanı mesleklerinde teorik ve uygulamalı mesleki yeterlilik sınavlarının düzenlendiği şantiye ziyaret edildi. Ziyarette TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Ş. Güngör Köleoğlu da eşlik etti.
 
“48 MESLEKTE ÇALIŞANLAR BELGE ALMAK ZORUNDA”
 
Hisarcıklıoğlu, ölümlü iş kazalarının artması üzerine TOBB olarak ellerini taşın altına koyduklarını ve MEYBEM’i kurduklarını belirterek, “48 meslekte çalışanlar Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda. Yakında çok tehlikeli ve tehlikeli tüm mesleklerde bu belge zorunlu hale gelecek. 2016 yılı başından beri oda ve borsalar aracılığıyla 81 ilde tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme gerçekleştirdik. Bu zaman kadar bin tanesi Karadeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 3 bin kişiyi belge sahibi yaptık. 2017 yılı sonuna kadar sınav ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. İşçi ve işverene hiçbir yükü yok. Mesleki Yeterlilik Belgesi ile işçi kendi farkını ortaya koyuyor. Bilgisini, tecrübesini tescil ettiriyor. İstenen eleman haline geliyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sürelerde sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesiz işçi çalıştırmanın cezası çalışan başına aylık 500 lira” dedi.
 
TTSO’YA TEŞEKKÜR
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı üyelerine böyle bir hizmet vermelerinden dolayı tebrik eden Hisarcıklıoğlu, tüm girişimcileri MEYBEM’e başvurmaya davet etti.
 
 10 Ekim’de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen teorik ve mülakat sınavlarına katılan ustaların, meslekleri ile ilgili teorik bilgileri ve proje okuma yetkinlikleri değerlendirildi. 11 Ekim’de düzenlenen uygulamalı sınavlarda ise, meslekleri ile ilgili el becerileri ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusundaki pratik yetkinlikleri ölçüldü. Sınavlar sonunda başarılı olan kişiler, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacak.
 
TOBB MEYBEM NEDİR?
 
TÜRKAK’tan uluslararası akreditasyona sahip ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşu olan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (TOBB MEYBEM), tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, iş kazalarını önlemek ve çalışanların niteliklerini artırmak üzere TOBB tarafından kuruldu. TOBB’a bağlı oda/borsalar işbirliğinde belgelendirme çalışmalarını yerelde yürüten MEYBEM, inşaat, metal, makine ve asansör ana sektörleri olmak üzere toplam 19 alanda mesleki yeterlilik sınavları düzenliyor. MEYBEM kanalıyla bugüne kadar 81 ilde 3 binden fazla usta, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Çevre Emniyeti ve Mesleki Teknik Bilgileri içeren teorik ve uygulamalı sınavlara katıldı. Tüm sınavlardan başarılı olan adaylara, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verildi.
 
TEHLİKELİ MESLEKLERDE BELGE ZORUNLU HALE GELDİ
 

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların MYK mesleki yeterlilik belgesi almaları gerekiyor. Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğler ile inşaat, doğalgaz, otomotiv, metal, makine, asansör gibi ana meslekleri kapsayan toplam 48 meslekte, belge zorunluluğu getirildi.
 
SINAV ÜCRETLERİ İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANIYOR
 
Tehlikeli işler için uygulanan sistem, işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmiyor. Sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
 
SİSTEM İŞVERENLERE ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR
 

Mesleki Yeterlilik Sınavları’na katılan adaylar iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. Böylece işverenler, bilinçli ustalarla çalışarak, önemli rekabet avantajı elde ediyor. Bunun yanında, 5544 sayılı Kanun ile zorunlu hale getirilen mesleklerde çalışan ustalarına, hiçbir mali yük altına girmeden mesleki yeterlilik belgesi aldırıyor. Ayrıca, Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi ustaları çalıştıran işverenler; yeni işe alınanlar için 54 aya varan sürelerle, mevcut çalışanlar için ise 12 ay boyunca SGK Sigorta Primi İşveren Hissesi’ni ödemiyor.
 
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLEN ALANLAR
 

İnşaat Grubu; Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, İnşaat İşçisi Seviye 2 (Düz İnşaat İşçisi)
Asansör Grubu; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4
Metal Grubu; Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3
Makine Grubu; CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4
 
BAŞVURU NASIL YAPILACAK

 
Ankara’da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan MEYBEM’e başvurular www.meybem.com.tr adresi üzerinden veya il ve ilçelerdeki Ticaret Odası, Sanayi Odası veya Ticaret ve Sanayi Odası kanalıyla bireysel veya kurumsal olarak yapılabilecek.