61 SAAT HABER SERVİSİ-İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Türkiye ihracatının önemli bir yerini kapsayan fındık ile ilgili TBMM’de açıklamalarda bulundu.

TBMM’de İYİ Parti adına konuşan Örs “Burada üzerinde konuştuğumuz ürünümüz yani fındığımız başta Trabzon, Giresun, Samsun, Ordu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli gibi illerimizi de çok yakından ilgilendiren, burada yaşayan vatandaşlarımızın, insanlarımızın büyük bir bölümünün tek geçim kaynağı olan bir ürünümüzdür. Şimdi, baktığımızda -biraz evvel hatip, fındığımızın Türkiye üzerindeki etkisi konusunda çok önemli rakamlar verdi- fındık, yaklaşık 3 milyar dolar ihracat geliri getiren bir ürünümüzdür. Dünya fındık üretimine baktığımız zaman yüzde 70'i Türkiye'nindir. Bu yüzde 70'lik ürünün de yüzde 77'si ihraç edilmektedir. Türkiye'de yaklaşık 500 bin aile doğrudan fındık üretimi yapmaktadır. Böylesine stratejik olan bir ürünümüzün bugünkü hâline baktığımızda ise durum içler acısıdır. Fındık üreticisi perişandır, mağdurdur. Sadece Trabzon'da 16 tane fındık bahçesi resmî olarak icradan satışa çıkmıştır. Yani "stratejik ürün" dediğimiz fındığımız bugün icra edilen hâle dönmüştür. Peki, bu nasıl olmuştur?” dedi.

Örs “Şimdi, baktığımızda, fındık konusunda çok şeyler konuşabiliriz ama burada bir süreç yaşanıyor. Hükûmet yetkilileri üreticimize sürekli TMO'nun yani Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye gireceğini ve fındık üreticimizi mağdur etmeyeceklerini söyleyerek ümit vermişlerdir. Bu noktada hem Cumhuriyet Halk Partisi hem Milliyetçi Hareket Partisi hem biz, hatta ve hatta AK Parti’ye mensup arkadaşlarımız da aynı şeyi söylemişlerdir, üreticiyi umutlandırmışlardır. Üretici, bu siyasilerin, gücü elinde bulunduranların sözüne güvenerek beklemiştir. Beklemiştir de ne olmuştur? En sonunda fındık bahçeleri icraya düşmüştür. O yüzden burada şunu söylememiz lazım: Beyler, saygıdeğer milletvekillerim; TMO, Toprak Mahsulleri Ofisi kimindir, kime bağlıdır? Toprak Mahsulleri Ofisi talimatı nereden almaktadır? Bunu söylerken güzel söylüyoruz, diyoruz ki: "Ey üretici, sabırlı ol. Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girecek, senin ürününün bedelini verecek, seni mağdur etmeyecek." Diyoruz diyoruz de en sonunda ne oluyor? Yine bir Sayın Bakanımız -ki benim de hemşehrimdir, takdir ettiğim de bir hemşehrimdir- en sonunda ayaküstü "TMO bu piyasada yok." diyor.” ifadelerini kullandı.

Örs “Çok değerli milletvekilleri, o yüzden, bu fındık olayına, fındık hadisesine çok büyük bir çoğunluğu ilgilendiren, mağdur olan üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi konusunda biz verilen araştırma önergesini destekliyoruz. Iktidarıyla muhalefetiyle, özellikle AK Parti’deki bölge milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Bizim oradaki üreticinin çekmiş olduğu sıkıntıyı siz yakından takip ediyorsunuz. Lütfen bu araştırma önergesine destek verelim diyorum. Bizim orada bir söz vardır, bir türkü vardır: "Yine yeşillendi fındık dalları/Acep ne olacak yârin hâlleri." derler. Şimdi de bu türkü şöyle değişiyor: "Yine yeşillendi fındık dalları/Acep ne olacak bu milletin hâli?" diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun.” diye konuştu.