Yomra Belediyesi'nde, 2014-2017 yıllarındaki  bazı uygulamaların 22 Ocak 2018 tarihinde şikayet konusu olması ve Danıştay'ın söz konusu iddiaların incelenmesine karar vermesi üzerine, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü müfettişleri, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Yomra Belediyesinde çeşitli incelemeler gerçekleştirdi. İçişleri Bakanlığı, yapılan incelemelerin ardından oluşturulan müfettiş raporu doğrultusunda eski Başkan Sağıroğlu ve bazı eski belediye meclis üyeleri hakkında, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. maddesi gereğince soruşturma izni verdi.

KAÇAK HAFRİYATA YETKİSİ OLMADIĞI HALDE İZİN VERDİĞİ İDDİASIYLA SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
Yomra Belediyesi eski Başkanı Sağıroğlu'nun, Kaşüstü Mahallesi Fevzi Çakmak Mevkii'ndeki belediye arazisine, bir inşaat firması tarafından hafriyat dökülmesi için yetkisi olmadığı halde resmi yazı ile izin vermek suretiyle kaçak hafriyat döktürdüğü; zemin açma izni ve toprak hafriyatı harcı alınmayarak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 80/d maddesini ihlal etmek suretiyle Belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla Sağıroğlu ve bazı belediye çalışanları hakkında soruşturma izni verildi.

YÜKSEK KATLARIN ÖNÜNÜ AÇAN VE SOSYAL ALANLARI SINIRLAYAN KARARA SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
Ayrıca, Yomra Belediye Meclisinin 6 Mart 2014 tarih ve 23 sayılı kararı ile Yomra İmar Planı Notları'nın 20. maddesinde yapılan değişikliğin yoğunluk ve emsal artışı getirdiği, nazım imar plan kararlarına uygun olmayan değişiklik yapıldığı, yoğunluk artmasına rağmen sosyal ve teknik altyapı ilavesi yapılmadığı, yapılan değişikliğin İmar Kanunu'na aykırı olduğu iddiasıyla, söz konusu Meclis kararına olumlu oy kullanan dönemin Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu ve dönemin Yomra Belediye Meclisi üyeleri Sabri Selim, H. İbrahim Bayrak, Coşkun Saka ve Hayri Yıldırım hakkında soruşturma izni verildi.

SEÇİM ÖNCESİ İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLMİŞ
İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilen bu Meclis kararının, Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuştuğu 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşmiş olması dikkat çekti. Bilindiği üzere Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından ilçe belediye meclislerinde alınan özellikle imar ile ilgili kararlar, Büyükşehir Belediye Meclisinde de görüşülüp onaylandıktan sonra yasalaşabiliyor. Yomra'da yüksek katlı yapıların önünü açan, sosyal ve teknik altyapı alanlarını sınırlayan bu değişikliğin, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinden geçmeyeceği düşüncesi ile Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuşacağı 30 Mart 2014 tarihinden kısa süre önce, seçim süreci devam ederken Yomra Belediye Meclisininin bu kararı alındığı iddia ediliyor.

BAŞKA BİR KONUDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ 
Öte yandan Yomra eski Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu'nun aile şirketlerinin, Yomra'daki çeşitli alanlara kaçak hafriyat döktüğü yönündeki şikayetlere istinaden yapılan incelemede, söz konusu hafriyatların kaçak olarak döküldüğü, heyelan riski oluşturduğu, bazı derelerin daralmasına neden olarak sel tehlikesi meydana getirdiği tespit edilmekte birlikte, şikayete konu olduğu üzere söz konusu hafriyatları Sağıroğlu ailesine ait şirketlerin döktüğüne dair resmi belge bulunmadığı ve hafriyatlarla ilgili tüm denetim ve uygulama yetkisi Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait olduğundan söz konusu şikayetlere istinaden soruşturma izni verilmedi.