Toplantıya Vali İsmail Ustaoğlu, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürü Erkan Kılıç, STK temsilcileri ve kamu kurum yetkilileri katıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarının ülkelerin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ”İçişleri Bakanlığımızın himayesinde, Sivil Toplumla İlişkiler  Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde Avrupa Birliği finansmanıyla düzenlenen  bu projemizin ilimizde yapılması bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Burada iki gün boyunca hem bilgilendirme hem de ilimizin tanıtılması anlamında güzel vakit geçirmesini diliyorum.

Ülkemiz son yıllarda ‘sessiz devrimler’ diyebileceğimiz başta demokratikleşme alanında ve onun en önemli ayağı olan Sivil Toplumun güçlendirilmesi ile ilgili çok güzel çalışmaların altına imza attı. 2000’li yıllara kadar dernekler Emniyet teşkilatı içerisinde işlerinin yürütüldüğü bir birimken  2002 yılından itibaren Bakanlığımızın uhdesinde Dernekler Daire başkanlığı kuruldu. Derneklerle ilgili yapılan mevzuat çalışmaları ile birlikte en önemli sivilleşme adımının atıldığını gördük. Bununla beraber toplumumuzun işiten kulağı ve gören gözü olan Sivil Toplum Kuruluşlarımızın desteklenmesi ve gelişmesi adına Dernekler Dairesi Başkanlığımız ve onların sorumluluğunda yapılan projelerle sivil toplumla özellikle derneklerin yapmış olduğu  çok ciddi destek ve katkılar verildiğini 8 yıl Bakanlıkta çalışan biri olarak yakinen biliyorum. “ dedi. Ülkemizin 2500 yıllık devlet geleneğinde var olan vakıf kültürünün günümüzde de devam ettiğini belirten Vali Ustaoğlu “Bizim geleneğimizde, kadim kültürümüzde yeri olan  vakıf kültürü ve ahilik teşkilatı gibi yapılar bizim birliğimize, kardeşliğimize ve özellikle paylaşımcılığımıza çok ciddi katkılar sağlamıştır. Bu kurumlar yüzyıllardır bu topraklarda birliğin ve kardeşliğin tesisinde çok önemli hizmetler vermiştir. Günümüze geldiğimizde  yine o vakıf geleneğimizin, kültürünün hala sürdüğünü, canlı ve dinamik olduğunu görüyoruz. Sadece ilimizde 1600’ün üzerinde dernek var. Türkiye genelinde ise yüz binleri aşan Sivil Toplum Kuruluşu diyebileceğimiz dernek olduğunu görüyoruz. Burada ortak yönetim anlayışının güçlü kılınması, devlet ile vatandaş arasında koordinasyonun sağlanması adına demokrasimizin de en önemli saç ayağı olan  Sivil Toplum Teşkilatımızın güçlü olması devletimizi de güçlü kılacaktır. Son yıllarda Bakanlığımızın sorumluluğu ve himayesinde  yapılan çalışmalarında çok ayrı bir yeri olmuştur.  Ülkemizin en ücra köşesinde toplumumuzun işiten kulağı, gören gözü konumunda  olan STK’larımıza yapılan desteklerle   devletimizin göremediği, fark edemediği, bazen devletin şefkatine, merhametine ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza veya onların değerlerinin ortaya çıkarılması için çok güzel çalışmalar yapıldı. Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı çalışmalar devletimizin de onları  sahiplenerek onların üzerinden yasal çalışmalar yaptığını biliyoruz. Kamu ve sivil toplum ortak payda etrafında, birbirini anlayacağı bir dilin oluşturulması bakımından burada yapılan çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Ülkemizin kritik bir döneminde Sivil Toplum Kuruluşlarımızın kamuoyu oluşturması ve yapacağı çalışmalar çok önemli. Ordu’dan Artvin’e kadar bu projeye katılan katılımcıları katkılarının olacağını düşüyorum. Burada yapılacak atölye çalışmalarının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığının himayelerinde 9’uncusu gerçekleştirilen “Sivil Toplum Günleri” ilimizle birlikte toplamda 20 ilde düzenlenmesi planlanıyor