61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da bulunan 18 ilçenin 2020 Yılı Mali Bütçeleri, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildi. İlçe Belediyeleri tarafından hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldükten sonra Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine gelen bütçeler tek tek oylandı. Bütün bütçeler oy birliği ile kabul edildi. 

Belediyelerin bütçesi şu şekilde oldu: 
Dernekpazarı Belediyesi Gelir -Gider Bütçesi 4 milyon 350 bin.. 
Akçaabat Belediyesi: Gelir Bütçesi 105 Milyon, gider bütçesi 135 milyon.. 30 Milyon borçlanma.. 
Burada söz alan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Akçaabat Belediyemize hayırlı uğurlu olsun. 2020 yılında mevcut görünen bütçeyle Akçaabat’ımızda iyi işlere imza atarız. 30 Milyonluk borçlanma, yürüyen veya ihaleye çıkacağız işlerde gerekli olması durumunda borçlanacağımız husustur. Gerek olmazsa o borçlanılmayacak” diye konuştu. 
Araklı Belediyesi Gelir Gider Bütçesi 36 Milyon TL
Arsin Belediyesi Gelir – Gider Bütçesi 27 Milyon 290 Bin TL
Beşikdüzü: Gelir – Gider Bütçesi: 26 Milyon 200 Bin TL

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ise, “Nüfusu itibariyle belki de Türkiye’nin en borçlu belediyesi biziz. Bu bütçenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “Biz bir teleferik yapmak istiyoruz. Beşikdüzü’nde bir tane var. Ben Büyükşehir olarak orayı devralmayı öneriyorum. Hem Beşikdüzü’nün yükünü alalım, hem de Büyükşehir olarak ağabeylik yapalım” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’da “Arkadaşlarımız konuyu not alsınlar. Bakalım durumu nedir? Bende bilmiyorum. Beşikdüzü’nde bunu masaya yatıralım, değerlendirelim” ifadelerini kullandı. 

Çarşıbaşı Belediye Gelir Gider Bütçesi 16 Milyon 600 bin TL
Çaykara Belediyesi Gelir Gider Bütçesi 18 Milyon 642 bin TL
Düzköy Belediyesi: Gelir – Gider 19 milyon 500 Bin TL

Beşikdüzü Belediye Başkanının sözlerini hatırlatan Düzköy Belediye Başkanı Yılmaz Ankara'da “Başkanım en borçlu belediye Beşikdüzü demiş ama biz onu geçmişizdir. Burada pozitif ayrımcılık bekliyorum” dedi. 

Hayrat Belediyesi: Gelir – Gider Bütçesi 8 Milyon 656 bin TL

Köprübaşı Belediyesi: Gelir – Gider Bütçesi 6 Milyon TL

Maçka Belediyesi:  Gelir – Gider Bütçesi: 30 Milyon TL

Of Belediyesi  Gelir Gider Bütçesi 33 Milyon 985 bin TL

Ortahisar Belediyesi Gelir – Gider Bütçesi 265 Milyon 700 Bin TL

Sürmene Belediyesi Gelir – Gider Bütçesi 28 Milyon TL

Şalpazarı Belediyesi Gelir – Gider Bütçesi 22 Milyon 344 bin TL

Tonya Belediyesi Gelir – Gider Bütçesi 12 Milyon 547 Bin TL

Küçük bütçe. Bizim de gücümüz bu kadar. Büyükşehir’in bütçesini pozitif ayrımla arkamıza aldıktan sonra Tonya’mızda bu bütçeyle güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. 

Vakfıkebir Belediyesi Gelir Bütçesi 20 Milyon 208 bin 700 TL     Gider Bütçesi 28 Milyon 208 bin 700 TL – 8 Milyon TL Borçlanma

Yomra Belediyesi  Gelir – Gider Bütçesi 35 Milyon TL 

Biz bütçemizi 711 milyonu 823 Milyona çıkardık. Çok büyük artış olmasa bile gerçekleşen gelir bakımından iddialı bütçe hazırladığımızı söylemiştim. Neden bu kadar iddialı bütçe hazırladık. Biz geldiğimizden beri

Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden dağıtılan paylardan adaletsizliği gidermek için çaba sarf ettik. Takip ediyoruz. Mevzuatın meclise gönderileceği şeklinde bir talimat, bir karar ortaya çıktı. Dolayasıyla bizim bütçemizde ki bu artışın birinci sebebi Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Trabzon’a gönderilen payın artacağı inancımız ve Ankara’da ki kararlılık. Bunun ne kadar olacağını bilemem. Kanun çıktıktan sonra bunu hep beraber göreceğiz. 

Bu yıllardır çözülemeyen mesele 2020 Yılı Başı itibariyle çözülür. 

Bizim Bütçemizle alakalı öz gelirlerimizi arttıracağımıza inanıyoruz. 

Büyükşehir Belediyesinin kirada olan tüm mülklerinden piyasadan SPK Lisanslı bir firmaya rayiç bedel tespiti yaptırdık. Belediyede komisyon kurarak, fiyatlar alıp ortalama fiyatlar belirledik. Bu tespitlerle her bir mülkümüzün kira gelirlerini tespit ettik. Bazı yerlerde yüzde 200, bazı yerlerde yüzde 300’ü buldu artışlar. Kira gelirlerimizi çok arttırabileceğimize inanıyoruz. 
Hali hazırda piyasadan olan alacaklarımız var. Sağlam sağlıklı alacak listemiz var. Fakat yöntem olarak şöyle: Sağlıklı takiple bu alacakların büyük oranda tahsil edeceğimizi düşündük bütçeye yazdık. 
Borçlanma konusunda da.. Borçlanma çok kötü bir şey değildir. Borçlanma kapasitenin üzerine çıkarsa kötü bir şeydir. Bu şirketler, belediyeler, devletler için de böyledir. Mühim olan ödeyebileceğiniz miktarda borçlanıp borçlanmadığınızdır. 

Devraldığımız belediye borç bakımında oldukça iyi durumda olan belediyedir. 

Ben devraldığımda TİSKİ ile birlikte 500 – 530 Milyonluk borç vardı. Bu başka büyükşehirlerle kıyasladığınızda çok az miktardır. Bu borçlanma bizim kapasitemiz içinde gelirlerimizle rahat ödeyecek, gelecekte ki belediye yönetimlerini ipotek altına almayacak borçlanmadır. Biz yatırımcı belediye olma iddiasındayız. 

Gülcemal’de ki düzenlemeler, Ganita’da ki düzenlemeler, Boztepe’de ki düzenlemelere kadar, ilçe merkezlerinde ki otopark ve Pazar yerlerine kadar.. Sanat yapılarına kadar bir çok hizmeti vatandaşımız halkımızı bizden bekliyor. 
İddialı bir bütçe hazırladık. Bu bütçenin en büyük bölümünü yatırıma ayırdık. Bu yatırım bütçesidir. 2020 yılı yatırım yılıdır, bunun altında meclis üyelerimiz imzası olacaktır.