Rize'de 83 yaşındaki ilkokul mezunu teknikçi, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli mühendislere elektrik, su ve inşaat teknikleri hakkında ders vermek için kurs açtı.

Rize'de 'kırkayak' lakabı ile tanınan 83 yaşındaki Belediye emeklisi Fazlı Toptan ilginç fikirleri ve uygulamaları ile dikkat çekiyor. Rize'nin içme suyu şebekesini ezbere bilen, bir arıza halinde Rize Belediyesi'nin imdadına yetişen Toptan'ın bilgi ve birikimlerinden bir çok kurum da istifade ediyor.

Yanında sürekli proje ve haritalarla gezen Toptan elindeki simetrik bastonu ile tanjant hesaplaması yapıyor. Rahat yürüyebilmek için simetrik kesilen bastonundan destek alan Toptan, bastonun üzerindeki metal levhaya cebinden çıkarttığı üzerinde mıknatıs bulunan su terazisini yapıştırarak özellikle karayolları inşasında büyük önem taşıyan meyil hesaplamasını göz kararı ile rahatlıkla yapabiliyor. Toptan, ayrıca cebinde sürekli bir su sertlik ölçer taşıyor. Toptan, su içmeden önce suyun sertlik derecesini ölçerek 40 birimin altındaki suları içiyor. Toptan'ın ceplerinde matematiksel hesaplardan, ölçü sistemlerine kadar birçok araç gerek bulunuyor.

Rize Belediyesi Su İşlerinden emekli olduktan sonra, emekli olmasına rağmen çalışmayı hiç bırakmayan Kırkayak lakaplı, ilkokul mezunu teknikçi yaşının ilerlediğini belli bir yaştan sonra artık insanlara yardımcı olamayacağını düşünerek ilginç bir girişimde bulundu. Toptan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iletişime geçerek kendi evinde ilgili kurumların mühendislerine yönelik; elektrik, su ve inşaat teknikleri alanında ücretsiz kurs açtığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Toptan, "Şimdiki mühendisler para ile diploma alıyor. Sıkıştıkları zaman beni arıyorlar. Ben artık yaşlandım. Bir gün öleceğim. Bu yüzden bilgi ve birikimlerimi mühendislere aktarmak için bu kursu açtım. Önümüzdeki günlerde derslere başlamayı planlıyorum" dedi.

Toptan, açmayı planladığı kursla ilgili evinin dış yüzeyine bir afiş astı. Toptan'ın 'kırkayak' lakabının hikayesi ise geçmişte geçirdiği bir kazadan ileri geliyor. İnşaattan düşen Toptan'ın vücudunda kırk farklı yerde kırıklar oluşmuş. Yaşamayacağı düşünülen Toptan hayata dönünce ismi ise 'kırkayak' kalmış.