61SAAT HABER SERVİSİ - Tarım ve Orman Bakanlığının mera alanlarında yapılan yapılara İmar Barışı kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi” verilmemesi yönünde valiliklere gönderdiği uyarı yazısı Trabzon’da etkisini gösterdi. Trabzon’da yapı kayıt belgesi olmasına rağmen, yaylalarda bir çok yapıya elektrik aboneliği yapılmadığı belirtildi. 

Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Ortahisar Belediye Meclisi Üyesi Davut Çakıroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce yaylalarda yapılan yapılara İmar Barışı kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi” verildiğini hatırlatarak, “Daha önceden Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamalar var. Mürcaat edenlere, Mera alanlarında, Yaylalarda yapılan evlere de yapı kayıt belgesi veriliyordu. Yapı Kayıt Belgesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığında tarafından İmar Barışı Kapsamın değerlendiriliyordu, kabul görüyordu. 
Bu belge vatandaşın ne işine yarıyordu: 

Vatandaş yaylada, daha önce devletin mera alanına taşımış olduğu elektrik diğerinden evine saat bağlatabiliyordu. Abone olabiliyordu. Şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı bu Meralara itiraz etmiş. Yapı Kayıt Belgelerinin iptalini istemiş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da ağız değiştirdi. Tarım Bakanlığının bu görüşünü benimsemiş” dedi. 

Çakıroğlu, “Vatandaşın elinde devletin vermiş olduğu, bakanlığın vermiş olduğu yapı kayıt belgesi olmasına rağmen harcını devlete ödemiş, yaptığı yapıyı belgelemiş olmasına rağmen elektrik abonesi olmak istediğinde bunlar geçersiz sayılıyor ve elektrik bağlanmıyor. 
Burada vatandaşa para ödettirilmiş, ama vatandaşın arzusu talebi karşılanmıyor. 

Devlet vatandaşına tuzak kurmaz, devlet vatandaşından haksız para almaz. Bakanlık İmar Barışı çıktığında meralar ile ilgili “olur” diye olumlu görüşü var. Bunun belgesi de vatandaşın elindeki “Yapı Tespit Tutanakları” Bunlar verilmiş. Bakanlık tarafından verilmiş. 
Matbaada vatandaş tarafından bastırılmış kağıt değiller. Bugün o belgeler hiç bir kurumda iş görmüyor ve vatandaşlar mağdur ediliyor. Bu bir İmar Barışı değil imar savaşına dönüşmüş durumda…” dedi.