61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemenin usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlandı.

HATA VARSA CEZA OLMALI!

Trabzon’da bulunan yayla ve meralarında yararlanabileceği İmar Barışı ile ilgili Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan’dan sert tepki geldi. Ortada bir hata varsa cezanın ödenmesi gerektiğini belirten Pehlevan "Buna imar barışı diye bir şey çıkardılar, yani barış olması için bir hatanın olması gerekiyor, burada hata yapılmışsa hatasının bedelini ödemesi gerekmiyor mu insanların.  Eğer ben burada dürüst vatandaşsam, gidip merada ev yapmamışsam, eğer ben burada gidip kaçak bina yapmamışsam benim günahım ne benle kim barışacak o zaman? İmar Barışı her tarafı kapsıyor ama bize göre kapsamıyor çünkü yaylalar hazine arazileri değildir. Aslında kapsamıyor. Ne hikmetse İstanbul’da boğazda bir iki nokta var onlara ayrıcalık tanınmışlar bu kanunu koyucular artık ne düşünerek bunları koydular bilmiyoruz ama meraların kapsadığını iddia ediyorlar bence  meraların statüsü farklıdır özel defterlere kayıtlıdır. Köy tüzel kişiliğinin malıdır ortak kulanım alanıdır. Ve orada tapu verilemez.” dedi.

BAŞKASI GELİP İPTAL EDEBİLİR!

Verilen belgelerin ruhsat olmadığını ve iptal edilebileceğini belirten Pehlevan"Yaylayı kiralayıp orada otlatma yapsam aşırı otlatmadan cezai müeyyidesi var. Orada hayvan barınağı yapma şansınız zaten yok yapacaksınızda çok korumacı basit şeyler yapabilirsiniz ancak oda izne tabidir. Böyle bir yerde evlere siz nasıl ruhsat verebilirsiniz. Ruhsatta değil bu da işin hileli tarafı yapı kayıt belgesi verebilirsiniz. Yani başka birisi gelip bunu saymıyorum deme şansı var. Merada yapılan yapıların sorumlusu muhtarlardır. cezai müeyyidesivar kanunla sabittir bu. Bunlar çok önemli.”dedi