Aybastı İlçesi’nin Beştam Köyü’nün merkez mahallesi sakinleri biri 1967, diğeri 1972 yılında yapılmış olan iki eski küçük camiyi yıkıp yerine büyük bir cami yapmak için 2004 yılında anlaştı. Yeni cami yapılması için Aybastı İlçe Müftülüğü’ne danışan köylüler, olumlu yanıt alınca aynı yıl eski camilerden birini yıkıp 600 kişilik yeni caminin inşaatına başladı. Ancak daha sonra köylüler arasında anlaşmazlık çıktı. Bir grup köy sakini 1967 yılında yapılmış olan ’yukarı camiyi’ yıktırmak istemedi ve camiyi onarmaya başladı. Yeni yapılan ’merkez caminin’ inşaatının devam etmesi ve minare yapılması üzerine, hemen ardından ’yukarı camiye’ ye de minare yapıldı. Merkez caminin inşaatı 2007 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Kadrolu imamı atandı. Köyde şimdi birbirine 150 metre mesafede bulunan iki cami de hizmet veriyor.

KÖYLÜLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Yeni yapılan ’Merkez caminin’ cemaatinin durumu Aybastı İlçe Müftülüğü’ne şikayet etmesi üzerine ’yukarı caminin’ kadrolu imamı bu yıl geçen mart ayında görevden alınarak başka bir camiye atandı. Eski camii imamsız kaldı. Köylüler yeni yapılan camiye gitmeye başladı. Fakat geçen haziran ayında, imamsız kalan ’yukarı camiye’ müftülük tarafından bu kez sözleşmeli imam atandı. Böylece okulu bulunmayan, sağlık ocağı olan köyde köylüler yine ikiye bölündü.

MÜFTÜ: İKİ CAMİYE GEREK YOK

Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, köye kesinlikle iki caminin gerekmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Ben gördüm, ikinci cami olmaması lazım. Tek cami yeter aslında. Oradan geçerken gören herkes ’Bu ne iştir’ diyor. Yan yana ikisi de minare yapmış. Dargınlık, bölünme olmuş. İkinci cami gerekmiyor orada, ama vatandaş yaptığında da biz bir şey yapamıyoruz. Engelleme şansımız yok. Eski camiye kadro verme şansımız yok. Burada bir ihtilaf çıkmış. Keşke bir cami olsaydı. İslamın ruhuna da uygun değil."

1967’DE YAPILAN CAMİYE SÖZLEŞMELİ İMAM ATANDI

Aybastı İlçe Müftüsü Mehmet Evirgentürk ise, yeni yapılan Merkez Cami’de kadrolu imam olduğunu, eski olan "yukarı camide" ise sözleşmeli imamın görev yaptığını belirterek "Eski cami uzun süre köye hizmet vermiş. Vatandaşlar buraya alıştıklarından dolayı mağdur olmasınlar, geçiş dönemidir diyerek oraya sözleşmeli imam verdik. 1 yıl içerisinde sözleşmeli imamızı oradan alacağız" diye konuştu.

İNAT OLUNCA İKİSİ DE MİNARE YAPTI

Köy Muhtarı Mahmut Ataş’da, köylülerin biraraya gelip tek bir cami olması için karar verdiğini, ancak daha sonra anlaşmazlık çıktığını belirterek "Yeni cami yapılırken diğer eski camiye minare yapıldı. Aslında bir cami yeter, ikinci camiye ihtiyaç duymuyoruz. Köyde ikilik var. Cemaatin bir kısmı evlerine yakın olduğu için eski camiye gidiyor" dedi.

26 AYRI MEZARLIK VAR

Köy sakinlerinden Mutlu Aksu ise, 300 bin TL maaliyetle köye yeni bir cami yaptıklarını belirterek şunları anlattı:

"Köye iki cami yapıldı. Birbirine küsenler bu camilere gitti. Biz daha sonra bir karar aldık, ’ikisini de kapatalım bir büyük cami yapalım’ dedik. Müftülük memnuniyetle karşıladı ve inşaata başladık. Ancak bu sefer eski camiyi onarmaya başladılar. Minare yaptılar. Eski camide en fazla 15 kişilik cemaat var. Ramazan ayında iftar vermeye başladık. Eski caminin cemaati de iftar vereceğini duyurdu. Düşmanca yaşamak yüzünden köyde 26 ayrı yerde ayrı mezarlık var. Kiminin evinin arkasında, tarlasında mezar var. Çok vahim bir durum."