Vali Ustaoğlu, Türkiye-İspanya arasında geçmişe dayanan çok güzel ilişkilerin olduğunu söyleyerek, “İlimize hoş geldiniz. Sizleri burada görmekten dolayı memnuniyetlerimizi ifade etmek istiyorum. Trabzon’da 16 yıl önce yaşanan ve içerisinde NATO Barış Gücü’ne bağlı İspanyol askerlerin bulunduğu uçak kazası hepimizi derinden üzmüştü. Ancak bu olay Türkiye-İspanya arasında daha sıcak ilişkiler kurulmasına ve iki ülke dostluğunun ilerlemesine vesile oldu. Türkiye-İspanya arasında geçmişe dayanan çok güzel dostane ilişkiler var. Her geçen gün bu ilişkilerin daha da ilerlediğini fark ediyoruz” dedi.

Trabzon’un; tarih, kültür ve turizm şehri olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu, “Trabzon 800 bini aşan nüfusuyla bölgenin ekonomik ve ticaret merkezidir. Liman şehri olması da önemini daha da arttırıyor. Bunun yanında doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla önemli bir merkez haline gelmiştir. İnanç ve kültür turizmi açsından da Sümela Manastırı ve Ayasofya Cami gibi değerlerimiz var” diye konuştu.

İspanya Krallığı Ankara Büyükelçisi Juan Gonzalez Barba da, “16 yıl önce meydana gelen üzücü uçak kazası olayı Trabzonluları İspanyolların hatırasında, akıllarında önemli bir konuma getirmiş oldu. O süreçte Trabzon halkının göstermiş olduğu sıcak ilişkileri hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Maçka’ya kazanın olduğu yere bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bize göstermiş olduğunuz sıcak ilgiden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.