61SAAT HABER SERVİSİ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul’da yaşanan AFAD’ın 5.8, Kandilli Rasathane’sinin 6.0 olarak açıkladığı deprem ile ilgili 61saat.com’un sorularını yanıtladı. 
İstanbul’da son meydana gelen depremin olduğu bölgede son yıl içinde aynı şiddette depremler yaşandığına dikkat çeken Bektaş, “5.8 şiddetinde depreminin olduğu bölgede, daha önce İzmit Depreminden sonra son 20 yıl içinde, aynı bölgede depremler yaşandı.  Anormal bir durum söz konusu değil” dedi. 
Prof. Dr. Bektaş, "Bu bölgede fayın, davranışı bilim adamları tarafından 2 şekilde yorumlanıyor:
1. senaryo: Orta Marmara’da kabuk oldukça güçlü. Enerji biriktiriyor. 7’den büyük deprem oluşturacak. Bu felaket senaryosu. 
2. senaryo: Orta Marmara’da ki kabuk zayıftır, zayıf olunca enerji fazla biriktiremez, 4.6, 5.0, 5.5 depremler olacak.  Küçük depremler üreterek burada fay hareket edecek. Bu da istanbul için rahatlatan senaryo.
Bu iki senaryonun doğruluk payı yüzde 60 ile 65’i geçmez. 

SON 20 YILDA ANORMAL SİSMİK AKTİVİTE SÖZ KONUSU DEĞİL
Bugün yaşadığımız 5.8’lik depreme benzer depremler, son 20 yıl içinde aynı yerde yaşanmıştır. 
Dolayasıyla son 20 yılda bu bölgede anormal bir sismik aktivite söz konusu değil. Yani bu 2 senaryodan hangisi doğru hangisi yanlış ya da, hangisi daha doğru hangisi daha az doğru henüz tam belirgin değil. 
Bu da büyük bir depremin geleceğini de göstermez. 
7’den büyük İstanbul depreminin olacağı ile ilgili şu anda elimizde kesin veri yok. 7’den büyük deprem olacak demek doğru değil. Elimizde böyle kesin veri yok” diye konuştu. 

TRABZON’UN DEPREM TEHLİKESİ 2 KAT ARTTI
İstanbul’da yaşanan depremin Trabzon’dan geçen fay hattıyla ilgisi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Bektaş, "Kuzey Anadolu Fayının Trabzon ile ilgisi yok.  2019’da yayınlanan deprem Tehlikesi Haritası Karadeniz Fayından dolayı, Trazon’un deprem tehlikesini 2 kat, Rize’nin de 3 kat arttırdı” dedi.