Konferansın açılışında konuşan İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nurcan Göç, “Kadınlarımızın sosyo ekonomik açıdan güçlü olmasının yanında kadına karşı yapılan her türlü şiddetin ve ayrımcılığın karşısında olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bizler biliyoruz ki kadının maruz kaldığı şiddet, baskı ve ayrımcılıklar sadece kadını değil, aileyi ve toplumun her kesimini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu durum toplumun bütünlüğü ve geleceğiyle de doğrudan alakalıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ise, kuşkusuz toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla gerçekleşecektir” dedi.

Göç, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi, yani diğer adıyla İstanbul Sözleşmesinin 1 Ağustos 2014’de yürürlüğü girdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti konu alan ilk Avrupa Sözleşmesi olma özelliğini taşıyan, 2018 verilerine göre 45 ülke tarafından imzalanan ve Türkiye’nin de dahil olduğu 27 ülke tarafından onaylanan bu sözleşme, kadına karşı şiddetin önlenmesinde hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliği taşımaktadır. Konferansta edineceğimiz bilgiler ışığında çok daha kararlı, çok daha güçlü ve çok daha donanımlı bir şekilde haklı mücadelemize devam edebileceğiz.”

Konferansta daha sonra Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hande Burma tarafından İstanbul Sözleşmesi ve Nafaka konusunda katılımcılara sunum yapıldı.