21 Eylül’de ilçede yaşanan afet ve sonrasında gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili olarak hemşehrilerini bilgilendiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Afetin ardından 10 gün içinde sadece Büyükşehir Belediyesinin Beşikdüzü’ndeki çalışmalar için harcadığı akaryakıt 65 bin litredir” dedi.
 
21 Eylül’de ilçede yaşanan afette hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu, geçtiğimiz gece Beşikdüzü’nün Oğuz Mahallesi’nde Belediye otobüsünün kaza geçirmesi sonucu yaralanan 4 vatandaşa da şifa temennisinde bulundu.
 
Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasında özetle şunları kaydetti: “21 Eylül’de sel felaketi başladığında Orhan Bıçakçıoğlu aradı, o duygulu sesiyle ‘Başkanım felaket başladı’ dedi. Biz tüm imkânlarımızla burada yerimizi alırken baktık ki milletvekilimiz Sayın Muhammet Balta çizmeleriyle burada, çamurun içinde. Sadece o değil, Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu, Salih Cora gece gündüz yanımızda oldu. İki Sayın bakanımız hemen ertesi günü buradaydı. O zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile Başbakan Yardımcımız Sayın Nurettin Canikli burada oldu. Tek tek esnaflarımızı dolaştılar. Ondan sonrada her gün bizleri arayarak bilgi aldılar, girişimlerini sürdürdüler.
 
Beşikdüzü’ne 21 Eylül’de birkaç saat içinde son 5 yılın yağmuru yağdı. Metrekareye 262 kg yağmur düştü. Beşikdüzü’nün ilçe merkezi çamur deryası içinde kaldı. İkinci büyük mesele ise kırsalda olan hasarlardı. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı eşzamanlı olarak iki ayrı kademede yürüttük.
 
Birincisi, kırsaldaki mahalle yollarının ulaşıma açılması ve heyelanların temizlenmesi. Buna halen devam ediyor. İkincisi ilçe merkezinde sokakların, menfezlerini, bodrumların, kamu kurumlarının temizlenmesi. Çalışmalarımızı 425 daha önce bu konuda son derece tecrübe kazanmış personel ve 122 iş makinesiyle sürdürdük. Bu rakamlara TİSKİ Genel Müdürlüğünün rakamları da dâhil değildir. Bu arada 24 saat sonra vatandaşlarımızın suyunu vermeyi başardık. Bu arada 100 bin adet şişe su Beşikdüzü’nün evlerine, yerleşim yerlerine dağıtılmıştır. Ulaşımda önemli sorunlar yaşanan kırsal mahallere de arazili araçlarla yine temiz su ve kuru gıda ulaştırılmış, ilçede görev yapan her kurumun personeline sıcak yemek temin edilmiştir.
 
İLK 10 GÜNDE 65 BİN LT AKARYAKIT HARCADIK
Bizim ekiplerimiz sel gününden beri mahalle yollarında çalışmaktalar. Bugünde dâhil çalışmalar sürüyor. Sadece kar yağınca çalışmalarımıza ara vermiş olacağız. Afetin ardından 10 gün sonra sadece Büyükşehir Belediyesinin Beşikdüzü’ndeki çalışmalar için harcadığı akaryakıt 65 bin LT’dir. Bugüne kadar AFAD’dan Büyükşehir Belediyesine bu afetin yararlarının sarılmasıyla ilgili olarak gönderilen para 1 Milyon TL’dir. İşin zorluğunu da sizlerle paylaşmamız gerekiyor. Şu anda Beşikdüzü’nde 100’ün üzerinde menfez ve istinat duvarı yapılacaktır. Tespitler yapılmıştır. Bunların ve diğer çalışmaların toplam maliyeti 25 milyon TL’yi aşmaktadır.
 
TİSKİ Genel Müdürlüğü afet sonrasında Beşikdüzü’nde 7 bin metre içme suyu hattı döşemiştir. Sadece boru tutarı 300 bin TL’dir. 2 bin metre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı döşemiş, 84 parsel bacası, 20 yağmur ızgarası onarmış, 10 km kanal temizliği yapmıştır. 800 m2 filler malzeme (maliyeti 300 bin Tl) almış ve boşaltmıştır. Bu süre zarfında ayrıca 27 iş makinesi 40 personelle TİSKİ çalışmıştır. TİSKİ’nin akaryakıt giderleri 390 bin TL’yi bulmuştur. Giresun’un Eynesil ilçesine de su tankerleri gönderilmiş, 48 saat sonra Eynesil’in suyu TİSKİ tarafından verilmiştir. Sadece TİSKİ’nin yaptığı masraf 1,1 milyon TL’yi aşmıştır.
 
Biz ne yapsak sizlere layık olmayız. Gece gündüz ne kadar hizmetkârlık yapsak azdır. Bu çalışmalar 18 ilçemizin tümünde yol programlarımızın 20 gün geride kalmasına sebep olmuştur. Tüm ilçelerimizde kar yağıncaya kadar hizmet devam edecektir. Bu yıl yaptığımız 50 milyonluk asfalt ve 50 milyonluk betonlama programında gerçekleşme oranı bugün itibariyle yüzde 84’tür.”