Trabzon Kültür ve Turizm il Müdürlüğü ile Anadolu Sigorta iş birliği çerçevesinde Trabzon’da Kemençe yapım ustalığı kursu açılıyor.

2010 yılında hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi, yedinci yılında da kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmayı, geleceğin yetenekli ustalarını yetiştirmeyi sürdürüyor. 

Projenin 2016 programında yer alan Trabzon Kemençe Yapımı kursuna başvurular 26 Şubat’a kadar devam ediyor. 
20 kişilik ekip ile yaklaşık 4 ay sürmesi planlanan ve Trabzon Sanat Evi’nde yapılacak olan Kemençe Yapımı kursuna katılmak isteyen usta adayları, başvurularını Trabzon İl Kültür Müdürlüğü’ne yapacaklar.  
 
Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödüle layık görülen Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında bugüne kadar 600’e yakın kişiye eğitim verildi. Kursiyerler MEB onaylı usta öğretici niteliğindeki kurs bitirme sertifikalarını alarak mezun oldu. Bu kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması engellenirken diğer yandan da gençlere istihdam fırsatı sağlanmış oldu.


Trabzon - Kemençe Yapımı Hakkında
Doğu Karadeniz’de yaygın olarak kullanılan kemençenin gövdesi dut, ceviz, erik, akçaağaç (kelebek), limon, sarmaşık ve pelesenkten oyularak yapılır. Çalgının kapak ya da göğüs kısmı için çam veya köknar ağacı kullanılırken, köprü için akçaağaç (kelebek) tercih edilir ve aynı kemanda olduğu gibi çalgının en ince telinin altında yer alan bir can direği bulunur. Kemençenin yayı ise gül, abanoz, şimşir ya da tik ağacından yapılır.

Yayın boyu 45 ile 60 santimetre arasında değişir. Kemençe yayının keman yayından daha basit bir mekanizması vardır. Kemanda vidalı bir germe mekanizması, kemençede ise üç tel vardır. En incesi çeliktir ve zil adını alır. Zil burada en ince anlamda kullanılmıştır. Orta tel bağırsaktır ve sağır adını alır, en kalını ise yine bağırsaktır ve adı bam’dır.

Trabzon’da Vakfıkebir, Akçaabat, Tonya, Maçka, Sürmene ilçelerinde kemençe yapımcıları bulunmakta ve bu mesleği hiçbir eğitim almadan sürdürmektedirler. İlçelerde yapılan kemençelerin yapısı bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle ilçelerde teknik araçlardan yararlanmadan keser ve testereyle çalışan ustaların kemençe yapımı ağırlık kazanmıştır.


KANSIZ” Haydi, kemençe yapmaya…”
Trabzon Kültür ve Turizm il müdürü İsmail Kansız, kemençe yapım kursunun titiz bir süreç takip edilecek gerçekleştirileceğini belirterek “En deneyimli ustalar eğitim verecek. Trabzon ve yöremizde herkes kemençe çalmayı öğrenmeye çalışıyor. Kemençe ile horon oynamaya bayılıyor ama kimse kemençe yapımına ilgi göstermiyor. Kemençe yapım ustalarımız da giderek kayboluyor. İstiyoruz i, kemençe yapım ustalara da yetişsin. Bu kursu bunun için organize ettik. Başvuruları bekliyoruz” dedi.
Kemençe yapım kursuna katılacaklara 4 ay süre ile de belli bir ücret verilecek.