61SAAT HABER SERVİSİ

Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağının önceki akşam pistten çıkarak denize 10 metre kala çamura saplanarak durması Trabzon'da geçmişte meydana gelen uçak ve helikopter kazalarını akıllara getirdi.  Pegasus Havayolları’nın pistten çıkan Boeing 737-800 tipi uçağı ile birlikte, Trabzon’da bugüne kadar ikisi ölümlü 7 uçak kazası meydana geldi.

İşte Trabzon’daki uçak kazaları:

1958: Trabzon'da bulunan NATO üssündeki bir hasta çocuk için ABD tarafından uçak gönderilmiş ama uçak düşmüştü. Zamanın işadamo Nazım Ofluoğlu uçağı satın almış ve Söğütlü'deki Doktor Evleri'nin ön tarafına çektirmişti... Uçak gövdesi üzerine iniş yapmak zorunda kalmış ve bu olay da bölgedeki ilk uçak kazası olarak tarihe geçmiştir. Tahrip olan olan bu uçak daha sonra Söğütlü’deki doktor evlerinin batısındaki boş bir alana nakledilmiştir.

2 Mayıs 1981: Trabzon’a iniş sırasında Trabzonspor'un teknik direktörü Rıza Çalımbay ile Trabzonspor'un efsaneleri Serdar Bali, Mehmet Ekşi, Ali Kemal, Nejdet, Mustafa'nın da bulunduğu Beşiktaş kafilesinin yer aldığı THY’nin Fokker F28-1000 tipi uçağı, pistten kayarak çıktı. TC-JAS tescilli uçakta 4 mürettebat ve 65 yolcu bulunuyordu. Kazada F28’in ön dikmesi kırıldı. 

1984: DHMİ’ye ait Kingair B200 tipi TC-TAB uçağının Trabzon’a inişte sol ana dikmesi kırıldı.

21 Şubat 1984: TC-JCJ tescilli DHC7 tipi THY’ye ait yolcu uçağı, 47 yolcu ve 4 mürettebatıyla Trabzon’a inerken enerji nakil hatlarına çarptı. Pilotlar uçağı indirmeyi başardı. DHC7 tipi dört motorlu, turboprop uçakta ciddi hasar meydana geldi.

26 Mayıs 2003: Trabzon'un Maçka ilçesi yakınlarında, NATO görevindeki İspanyol askerlerini taşıyan Ukrayna Havayolları'na ait uçak düştü. Kazada YAK-42'de bulunan 74 kişiden kurtulan olmadı. Kırgızistan'ın Bişkek kentinden, İspanya'nın Zaragoza şehrine gitmek üzere havalanan Ukrayna'ya ait YAK-42 tipi uçak, Trabzon'da yakıt ikmali yapmayı planlıyordu. İniş için alçalırken deniz tarafı yerine dağlara doğru dönen uçak, saat 04.45'te Maçka İlçesi yakınlarındaki dağa çarptı.

13 Mayıs 2007: Trabzon Havalimanı’na yakıt almak üzere inen Sky Arrow tipi iki kişilik ultralight sınıfı uçak, kalkıştan kısa süre sonra Köprübaşı İlçesi Arpalı Köyü’ne düştü. Kazada uçakta bulunan İngiliz pilot Mihiael Newman ile Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerrif'in emir subayı ve pilotu emekli general Zakaullah Bhangoo hayatını kaybetti. Uçak Trabzon’dan İran’a uçacaktı.

13 Ocak 2018:  Ankara’dan kalkan ve Trabzon Havalimanı’na iniş yapan Pegasus şirketina ait PC 8622 uçuş numaralı yolcu uçağı pistten çıktı. Pilot ve müretebatla birlikte 168 çamura saplanmış uçaktan sağ kurtuldu.

(Kokpit.aero-61saat)