Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu,  Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Temel Kofoğlu, Ayşe Sula Köseoğlu,  Salih Cora, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarciklioğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, TTSO Başkanı Suat Hacıbalihoğlu, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Mali Müşavirler Odası Başkanı Veysel Zekai Bak, Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman ile çok sayıda işadamı ve bürokrat katıldı. 
Ödül töreninde ilk olarak TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu konuştu. 
“Kamu tarafından kullanılan personelin istihdam yönünden yapmış olduğu destek özel sektör tarafından da kullanılmasıdır. Toplum yararına kullanılacak personelin örneğin 1 yıllık bir süreyi toplum yararına kullandığınız takdirde.. Büyük oranda kaldırılmış olacaktır. 

İŞTE VERGİ REKORTMENLERİ
TIKLAYINIZ

ŞEHRİN EN BÜYÜK SORUNLARI ULAŞIM VE İSTİHDAM
Şehrimizin en önemli iki önemli sorunu biri ulaştırma biri de istihdam. Gerçekten çok önemli tespit. Bu aynı zamanda Türkiye’nin sorunu. İstihdam kalıcı olarak halledilmesi için 1 yıllığına toplum yararına özel sektöre hak tanısın. 1 yıl çalıştırsın, 1 yıl da çalışma zorunluluk getirsin. Şuan da toplum yararına kullanılan bu personelin 1 yılı içinde eriyecektir. Bir başka konu da hepimizin bildiği gibi asgari ücret konusudur. 
Bin 300 liraya çıkarılması özel sektörü yüzde 80 yük getirdiğinden dolayı 2 milyonun üzerinde bir değer buluyor. Özel sektör açısından üzerinden kalkılamayacak bir konudur. İstihdam yükünün biraz daha eritilmesi için sizlerin de yerine getireceğine inanıyoruz. Bu konuda hassasiyetinizi biliyoruz. Özel sektörün biraz daha rahatlatılması lazım. Biz de rahat çalışacağız. Vergi rekortmenlerimiz büyük özveri ile hazırlanıyorlar. Bunlara takdirle karşılıyorum” diye konuştu. 


TEŞVİKLER ARTTIRILMALI
TTSO Meclisi Başkanı Şadan Eren, “Devletimiz kayıt dışının önüne geçtiğinde teşvikler arttırılabilir. Hükümetimizin seçim öncesi sözlerinden olan Asgari ücret konusu çalışma hayatında sosyal refahı artırılma şeklinde sonuçlandırılırken iş verene getireceği yük hükümetimiz tarafından göz ardı edillmemeli. Başbakanımızın bu konuda söyledikleri umut vericidir. Hükümetimiz her kesimi memnun eden uygulamayı uygulamaya koyacağını hepimiz biliyoruz. Bu konuda sayın bakanımızdan da istirham ediyoruz. Komşularımızla yaşanan sıcak gelişmeler ve oluşan istikrarsız durum ülkemizi yakından etkilediği gibi yaşanan sıkıntılar ihracatımızda sıkıntılar yarattı. Bu sıkıntıların giderilmesinde hükümetin ve Başbakanımızın attığı adımlar bir nebze rahatlatma yaratmıştır” diye konuştu. 
Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, “Vergi Anayasal bir yükümlülük, kutsal bir görev, toplumsal bir mutabakat… Yapılan bu tanımlamalar gösteriyor ki güçlü ve bağımsız bir Türkiye için olmazsa olmazdır. Bilişim teknolojileri kullanılarak bir çok uygulama hayata geçirildi. 
İlimizde 14 bin adet Gelir Vergisi, 4 bin 486 adet kurumlar vergisi mükellefi var. Yine ilimizde Kasım 2015 dönemi içinde 1 milyar 586 bin tahsilat oranı oldu. Yapılan tahsilatın yüzde 38’i Gelir Vergisinden oluşmaktadır” diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANA TEŞEKKÜR EDİN
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ise şu şekilde konuştu: 
“Sayın Bakanın en büyük özelliği 20 yaşında ticarete başlıyor. Aslında içimizden gelen birisi. Daha sonra en genç siyasetçilerden birisi. Masanın iki tarafını da gören birisi. Buradan Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Hiç olmazsa parmağı taşın altında almasını satmasını bilen birini bakan yaptığı için. 81 ili gezen kardeşiniz olarak söylüyorum bütün vilayetler bakanlık peşinde. Siz şimdi alıştınız ya bakın geliyor bakan gidiyor. Yarın bakan hasreti çekerseniz şimdi Malatya gibi olursunuz. 18 sene bekledi. Trabzon hak ediyor en iyisini hak ediyor ama buradan karar mercisi iki kişiye teşekkür etmek lazım. 

SORUNLARI ÇÖZME NOKTASINDA BÜYÜK MUTLULUK
Bizim için büyük şans. Çalışma hayatıyla ilgili sorunlarımızı çözme noktasında büyük mutluluk. Bu ödül töreni kurumsal bir hale geldi. Trabzon’da ki her girişimci madalyayı hak ediyor. Trabzon’un anlamı benim için çok büyük. Ben 2. Memleketim diyorum Trabzon’a. Kayseri’den sonra Trabzon. 
Ben Trabzon’dan hanım almadan Trabzonlu oldum. Bir sürü üniversite bana Fahri Doktora vermek istiyordu. Ta ki bizim üniversite teklif edene kadar. Dedim ki tamam o zaman fahri doktorayı alacağım. Fahri doktorayı aldığım gün Faruk abi beni Trabzonspor’a üye yaptı. Altın rozetimi de taktim hem Trabzonsporluyum, hem de fahri doktoram var. 
Aslında burada da bir Kayserilik var. Fatih’in fethettiği şehir, Osmanlı İmparatorluğunun en önemli 3 imparatoru. Fatih’in Fethettiği, Yavuz’un sancak beyi olduğu, Kanuni’nin doğduğu şehir. Osmanlıya şekil verenler muhakkak
Trabzon ile ilişkisi oldu. 

Mert insanların şehri olmuş. Bugün Türkiye’de birlik ve beraberlik bütünlük, savunmasında insan aranırsa ilk akla Trabzonlu gelir. 
Benim odalar borsalar başkanlarım da Trabzon’a yakışır şekilde hizmet etmektedirler. 


TTSO 5 YILDIZ ALDI
Dünyada aynı otellerin yıldız verildiği gibi dünyada da oda sistemine yıldız verilir. Bu yıldızları odalar birliği başkanı olarak ben vermem. Bağımsız kuruluş tarafından verilir. Bağımsız yıldızlar tarafından verilen yıldızlar birden beş’e kadar. Paris, Londra, Berlin’in beş yıldız. Bundan dolayı ben bunları kutluyorum. Bizim Trabzon ne kadar uyanık ve girişimci olduğunu. AB fonlarından Trabzon’a 65 milyon Türk lirası kazandırmışlar. Kendilerini kutluyorum. 
Tek dertleri var açık söyleyeyim. Trabzon kazansın, Türkiye kazansın. 
Arsin Yatırım Adası projesi var. Emin ellerde, Havaalanı ikinci pisti, Trabzon Erzincan Demiryolu, İkinci Devlet Üniversitesi, Avrasya’nın en büyükleri Zigana Tünelinin bağlanma işi var. Bunu sizlerden ricamız Trabzon’a kazandırmamız. 

ASGARİ ÜCRETTE Kİ ARTIŞI BÖLÜŞELİM
Bu Asgari Ücret.. Ben Trabzonspor’dan daha çok onu bekliyoruz. Bizim cebimizden bin 500 lira çıkıyor. İşçi kardeşimizin cebine bin lira giriyor. Biz işçi kardeşimizin daha çok kazanmasını istiyoruz. Kazanmasın desek kendi kendimize ihanet olur. Biz muhakkak daha fazla alsın istiyoruz. İşçi kardeşimiz alsın mı alsın.. Üzerini devlet üstlensin. Bütün yükü biz çekersek, milyonluk bir yük çekiyor. Sadece asgari ücretliye değil herkese yansıyacak. Bizim hesabımız 26 milyarlira… Türkiye’nin tamamı neredeyse tamamı KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ’lerin karı 40 milyar lira. Getirilen yük 26 milyarlira… Gelin bunu ortadan keselim. Yarısı bize yarış size… Yoksa karın 3’de 2’si gidecek seneye yatırım yapacak adam bulamayız” dedi. 

BAKAN SOYLU: KAYSERİLİ İLE TİCARET YAPMANIN ZORLUĞU…
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kısabir konuşma yaptı. Gümrükçüoğlu, konuşmasında Dortmund’da düzenlenecek Trabzon günlerine Hisarcıklıoğlu ile iş adamlarını davet etti.
Trabzon Valisi A. Celil Öz, “Trabzon müteşebbis gücü güçlü içerde ve dışarda büyük başarılar elde eden bir şehir. Biz bunun daha gelişmesi için alt yapı yatırımlarından, kara hava deniz ve demiryolu noktasında var olan projelerimizi sayın bakanımızın önderliğinde daha güçlü çalışmalarla yürüteceğiz. Yeni yatırım ortamlarını hep beraber oluşturup daha fazla üreten daha fazla istihdam sağlayan bir Trabzon’u oluşturacağız” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ise özetle şu ifadeleri kullandı:
“Bir Kayseri ile ticaret yapmamın zorluğunu biliyorum. Ama ondan sonra konuşma yapmanın da zorluğu var elbette. Türkiye 21. asra iyi başladı. Ticaretin de ekonomik hayatında siyasetin de en önemli rakibi belirsizlik. Biz 21. YY Başını iyi biliyoruz. Bu memlekette 32 ay sonrasını görmeyen tablodan bu yıl yaklaşık 14 yıldır istikrarla büyüyen ve bütün dünyanın yaptığı reformları takdirle izlediği ve ülkemizde istihdam büyüme dahi olmak üzere ekonominin bütün faktörlerini anlamlı bir şekilde ortaya koyan bir 14 yılı hep birlikte geçirdik.
Bu ülke insanının belki de yıllarca başında baskı olarak duran, “Siz yapamazsınız, siz beceremezsiniz” diyenlere evet biz yapabiliyoruz dediğimiz bir 14 yıl gerçekleştirdik. Toplumumuzun bütün kesimleri ile çalışanların bulunduğu çalışma hayatımızla, esnafımızla, halkımızın bütünüyle beraber geçirdik. Bunu sağlarken gerçekleştirirken sürekli ileriye baktık. Bir yılın 2 yılın projeksiyonunu koyamayan Türkiye 10 yıllık 100 yıllık planları yapabilme kabiliyetini ortaya koydu.

TÜRKİYE İDDİASINI ORTAYA KOYAN BİR ÜLKE
Türkiye büyük reformların, büyük geleceğin ülkesi oldu. Türkiye iddiasını ortaya koyabilen, dünyanın her yerine ürün satabilen ve dünyanın her tarafında pasaportunu getirdiği zaman 70’in üzerinde ülkeye vize sormadan gidilebilir durumda.
Biz bilmiyoruz ki 21. YY’da en temel avantajlarımızdan bir tanesi İpek Yolunun modernleştirilmesidir. Türkiye’nin sadece ulaşım aksı değil, bir lojistik aksı ve büyük bir medeniyet köprüsüdür. Etrafımızda ki ülkeler içinde rekabet ettiğimiz ülkelerde en önemli meselelerden biri insan kaynakları olduğunu, bu üstünlüğümüzü katma değerle bütünleştirdiğimizi biliyoruz.
Her attığımız adım nitelikli istihdamdan gençlerimizin üniversite ile buluşmasına kadar ara teknik ihtiyacımızı giderme noktasında ortaya koyduğumuz tüm alımlara kadar…
2 Kasım akşamı kıymetli Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettim. Yaklaşık 3 yıldır birlikte çalışıyoruz. Üstünlüklerini özelliklerini, Türkiye’ye nasıl baktığını hedeflerini vizyonunu, sürekli ölçmeye çalışıyorum. Ama ilk kez sayın Cumhurbaşkanımızdan 2 Kasım akşamı geleceğe ait büyük bir heyecan görüyorum. Yaklaşık 3 yıldır kendi içinde düşündüğümüz meseleleri tartışıyoruz. Bize atılan çelmelerden dolayı hiçbir şey konuşamıyorduk.

VİZYON İLE GELECEĞE BAKILIYOR
Türkiye’nin gidişatı iyi yönde. Türkiye’de 64. Hükümet 58. Hükümetin ortaya koymuş olduğu anlayış ile birlikte o günden itibaren büyük vizyon ile geleceğe bakmaktadır. İstihdamı arzusu vardır. Bakanlar kurulu toplantısında acaba nasıl ülkemizde özel sektör, girişimcinin önünü açar, nasıl üretimi daha fazla arttırır, dış pazarda rekabet heyecan ve kalitesini ortaya koyar, nasıl Türkiye’yi iyi bir noktaya götürürüz tartışmasından başka bir şey yapmıyoruz.
64. Hükümet ortaya koyacağı bütün eylemlerlebirlikte üretimin, girişimcinin önünün açılması, rekabetin her türlü pazarda yapılması için tüm refarmları harekete geçirdi.
Önümüzde ki 4 yıl ülkemizde 14 yılda yapılmış reformları tekraren devam ettiren, Türkiye’yi yarınlara güçlü bir şekilde taşıyan adımları atacaktır. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Yükselen bir demokratik anlayışla Anayasa dahil olmak üzere, yazılı kurallarımızı ülkemizin büyümesinin zenginleşmesinin birlik ve beraberlik içinde olmasını dayandıran yep yeni reformlar ortaya konulacak.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI
Gerek 1 kasım öncesi verdiğimiz tüm vaatleri, ve reformları gerçekleştireceğiz. Bunları sadece siyasi bir söz olarak değil memleketin ihtiyacı ve gereceği olduğu için görüyoruz. Ama şu açıktır, bu 4 yıl reformla anmak, Türkiye’nin yapısal dönüşümünün devam ettiği bir 4 yıl olarak anılacaktır. Elbette ki kendi bakanlığımıza da ilgilendiren asgari ücret, kıdem tazminatı, kamu personel rejimi, taşeron, bütün bu meselelerin tamamı şunu ifade etmek istiyorum ki büyük geçici, bir takım tedbirlerle bakacak değiliz. Hepsine bir yapısal reform, hepsine Türkiye’yi geleceğe taşıyan sutunları oluşturma şeklinde bakacağız. Bu bize emanettir, geleceğimizden emanettir. Ve bugüne kadar yapılmayan bugünden sonra popülist bir takım yaklaşımlarla adım atılmayacak rasyonel memleketin hesabını iyi ortaya koyan toplumumuzun her kesimine büyük maliyetler çıkarmayan ve Türkiye’yi ayakta tutan bir anlayışla yarına bakılacaktır.
Yaklaşık 20 gündür, sayın Başbakanımızın talimatı ile bütçe, asgari ücret dengesinde nasıl bir sonuç üretmenin gayreti içindeyiz. Kendimizi kah işverenin yerine koyuyor, kendimizi kah işçimizin yerine koyuyor, kendimizi emeklinin yerine koyuyor ve bütün denge içinde nasıl bir adım atacağımızın kanaatini ortaya koyuyoruz. 


İŞTE REKORTMEN İSİMLER 
2015 YILI GELİR VERGİ REKORTMENLERİ 
1. Mustafa Usta (Ödediği vergi 639 bin TL)
2. İsminin açıklanmasını istemiyor 
3. Mehmet Atmaca (Ödediği vergi 344 bin)
4. İsminin açıklanmasını istemiyor 
5. İbrahim Haluk Şahin (Ödediği vergi 308 bin)
6. İsminin açıklanmasını istemiyor 
7. Abdulkadir Çıray  (Ödediği vergi 241 bin)
8. Selahattin Bahadır (Ödediği vergi 235bin)
9. Nurşen Gürkök (Ödediği vergi 235 bin)
10. Fehmi Karpuz (Ödediği vergi234 bin) 

2014 YILI KURUMLAR VERGİSİ 

1. Çoruh Elektrik Perakende 
2. Çoruh Elektrik dağıtım
3. Trabzon Liman İşletmeciliği
4. A.AK İnşaat Mimarlık Mühendislik
5. Hekimoğlu Döküm San. A.Ş
6. Doğsan Tıbbi malzemeler 
7. A.G.K İnşaat
8. Oltan Gıda Maddeleri 
9. Sağlamlar İnşaat 
10. Bülbüloğlu İnşaat.  

2015 YILI İHRACAT REKORTMENLERİ 
1. Oltan Gıda Maddeleri 
2. H.K.S Tarım Ürünleri Yetiştiriciliği 
3. Özgün Gıda 
4. Arslantürk Tarım Ürünleri 
5. Ekin Gıda 
6. Aydemir Gıda Meyve Sebze
7. Sabırlar Fındık 
8. Hekimoğlu Döküm Sanayi 
9. Star Tarım Ürünleri 

TÜRKİYE GENELİNDE İLK 1000 SANAYİ KURULUŞU ARASINA GİREN TRABZONLU İŞLETMELER 
Oltan Gıda Maddeleri 
1. Özgün Gıda 
2. Arslantürk Tarım ürünleri 
3. Küçükarslan Bakır 
4. Sabırlar Fındık 

TTSO’DA 50. YILINI DOLDURAN ÜYELER 
1. Canoğlu Ticaret İbrahim Canoğlu ve kardeşleri 
2. Akbank A.Ş Trabzon Şubesi