Toplantıda konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis üyelerine güncel ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Hacısalihoğlu: “TTSO, yılsonunda bitecek olan 5084 sayılı istihdamın teşviki yasası için Türkiye çapında tekrardan ortak girişim başlatacak”

Türkiye genelinde 48 il ve 2 ilçe olmak üzere 50 yerde uygulanmakta olan İstihdamın teşviki 5084 sayılı kanunun 31 Aralık 2012 sonu itibarıyla bitecek olması nedeniyle çalışmaların bir süre önce başlatılmış olduğunu kaydeden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Öncelikli olarak TOBB ve bakanlığa durumun yazılı olarak bildirildiğini aktardı. Daha önce yasanın 2009 yılında 3 yıllığına uzatılması için TTSO’nun büyük payı olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, “5084 sayılı istihdamın teşviki yasası Trabzon’daki sivil toplum örgütlerimizin önderliğinde Türkiye genelinde yürütülen bir çalışma ile uzatılması gerçekleştirilmişti. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar istihdamın teşviki yasasını uzatılmasını gösteriyor. Bu alandaki çalışmamızı 10 aydan itibaren aşama aşama hayata geçirmeye başladık. Öncelikle 3 hafta önce başlattığımız bilgilendirme ile öncelikle TOBB ve bakanlığı bilgilendirdik.” dedi.

Bundan sonra ki aşamada da yasadan yararlanmakta olan 48 il ve 2 ilçenin Ticaret ve Sanayi odaları ile ortak hareket edilerek tekrardan 5084 sayılı istihdamın desteklenmesi teşvik yasasının devamını sağlanmasının gerçekleştirileceğini aktaran Hacısalihoğlu şöyle konuştu.,” Elbette bu yasadan yararlanmakta olan çok sayıda işyeri olduğu gibi çok sayıda da işçimiz bulunmaktadır. Hükümetimiz bunun hesabını çok iyi yapmaktadır.”

Hacısalihoğlu: “Yatırım teşvik uygulamalarında 3. Bölgede olmamıza rağmen Trabzon’un coğrafik üstünlüğü yatırım çekiyor.”

Teşvik uygulamalarının sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, şehirde yatırım teşviki alan firma sayısının 2011 Ocak-Eylül döneminde 28 iken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 26 olarak gerçekleştiğini, piyasaların durumu göz önüne alındığında bunun sevindirici olduğunu ifade etti.

Başkan Hacısalihoğlu, yatırım teşviki bölümünde ise Trabzon’un son açıklanan 6 bölgeli sıralamada 3. Bölgede yer aldığını anımsatarak, “Burada ki yerimize TTSO olarak itiraz ettik. En fazla mağdur edilen il konumunda olduğumuzu belirttik. Bunu bu kürsüden de ifade etmiştik. Ama 61 maddeli sosyo ekonomik göstergeler baz alınarak sıralamanın oluşturulduğu açıklandı. Açıklanmayan sosya ekonomik göstergelerin neler olduğunu bilmiyoruz ama mevcut istatistiklerimizi güncelleyip rapor halinde sunduk. Bu verilerinde eski veriler olduğu yanıtını aldık.

Önümüzdeki dönemde sosyo ekonomik verilerin değişmesine paralel Trabzon’un 3. Bölgedeki yerinin de değişebileceğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu.“Umuyoruz ki Trabzon hak ettiği bölgeden yatırım desteğini alacaktır. Trabzon coğrafi özelliği nedeniyle 3. Bölgede olmamıza rağmen yeni yatırım almayı başarmıştır. 4 bölgede olsaydık en az yüzde 12 daha fazla yatırım kazanabilirdik.”

Başkan Hacısalihoğlu; “Lojistik merkezin yeri için uzmanların görüşü alınıyor.”

Trabzon’da lojistik merkez kurulması için yürütülen çalışmaların, başından beri hep içinde olduklarını belirten Başkan Hacısalihoğlu, son günlerde yaşanan yer tartışmalarının ise dışında kaldıklarını söyledi. Lojistik merkezin yer tespitinin konunun uzmanların işi olduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “ Trabzon Valimiz, Belediye Başkanımız ve DOKA Kalkınma Genel Sekreteri ile birlikte Almanya’da yaptığımız Lojistik Merkez incelemesi çok yararlı olmuştur. Yaptığımız görüşmelerde Trabzon Lojistik Merkezin Kurulmasına Alman uzmanlar danışmanlık hizmeti verecekler. Özellikle Trabzon’da kurulacak olan Lojistik Merkez’in 7. Ve 8. Kuşak gemilerin de yanaşabileceği bir alan olması benimseniyor. ”dedi.

Uzmanların öne çıkan yerlerde teknik incelemeleri yaptıklarını aktaran Başkan Hacısalihoğlu, “Çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu: “Trabzon’un eğitim merkezi hedefi büyük olmalıdır”

TTSO olarak Avrasya Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde aktif olarak yer aldıklarının altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, bundan sonra kurulacak diğer özel üniversiteleri de aynı şekilde destekleyeceklerini söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclisinden aldığımız güçle Avrasya Üniversitesinin YÖK düğümünü çözdüklerini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, “ Avrasya Üniversitesi’nin şu anda mütevelli heyetindeyim. Hangi şartlarda ve zorluklarda kurulduğunu ve eğitim verdiğini çok iyi bilen biriyim. Halen üniversitenin gelişebilmesi için halen heyet halinde yardımsever insanlardan bağış toplanması için çalışmalarda bulunuyor. Bu bakımdan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’ın destekleri unutulamaz.” şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu “Avrasya’ya olduğu gibi diğer üniversitelerin de açılmasına TTSO önayak olacaktır. ”

Trabzon’un bir Eğitim merkezi olmasının hedeflendiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “ Odamızın önderliğinde Trabzon bir eğitim şehri olmaya doğru gidiyor. Bir eğitim merkezinin kentlere nasıl ekonomik katkıda bulunduğunu ziyarette bulunduğumuz yurt dışı incelemelerde gördük. Ürdün’ün Amman şehri bir öğrenci merkezi ve 200 binin üzerinde öğrenci hedeflenmiş. Beyaz Rusya’nın Minsk şehrinde de 450 bin öğrenci hedeflenmiş. Trabzon’unda gelecekte bir eğitim öğretim merkezi olması için çalışıyoruz. TTSO olarak Avrasya’ya verdiğimiz katkı yanı sıra diğer üniversitelerin de açılmasına destek olacağız.” dedi.

“Türkiye’nin 2023 hedefindeki sağlık sektöründeki ihtiyaç Trabzon’dan karşılanmalıdır”

Avrasya ve TOBB’un benzer bölümler açmasının birbirinin rakip değil birbirinin destekleyen bir güç vereceğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Ülkemizin 2023 hedefi doğrultusunda sağlık sektörüne yapılacak olan yatırımlar belirlenmiştir. Sağlık sektöründe yaşanacak bu gelişmeyi karşılayacak eğitim altyapısı kurgulanmalıdır. Trabzon burada önemli bir misyon üstelenecektir. Ayrıca biliyorsunuz ki Avrasya’da açılan birçok bölümler zaten KTÜ’de de var. Bunları eden açıyoruz? Çünkü biz üniversite şehri olmak istiyoruz. “

Başkan Hacısalihoğlu, “Trabzon’un 100 bin öğrenciyi hedefleyen bir eğitim şehri olmasını istiyorsak, bu alandaki yatırımları teşvik etmeliyiz” dedi.

Toplantıda Meclis üyeleri ekonomik konularda görüşlerini dile getirdi. Meclis Üyesi Türkay Gümüş ve Suat Bayraktar’ın söz aldığı bölümlerde aşağıdaki görüşler ifade edildi.

“MERSİS çok önemli bir proje”

Ticaretle ilgili verilerin elektronik ortamda toplanmasını ve kurumlar arasında koordinasyonu sağlayan MERSİS Projesi’nin Türkiye’de aralarında Trabzon’un da bulunduğu 4 ilde uygulanmaya başlandığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Bu proje artık sicil belge ve bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşma imkanı sağlıyor. Bu çok önemli bir gelişme. Bu ilk ayak. İkinci ayakta da belgelerin odaya gelmeden alınmasına giden bu projenin ilk adımıdır” dedi.


“2013 yılı ekonomide temkinli olunması gereken bir yıl olacak”


Önümüzdeki 2013 yılının Hükümet tarafından tasarruf yılı ilan edildiğini ve bu dönemde kamu yatırımlarının azalacağını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, “Herkesin bunu bilerek hareket etmesinde fayda var. 2013’te 120 milyar doları imalat sektöründe olmak üzere 290 milyar dolar civarında özel sektör yatırımları öngörülüyor. Kamu yatırımları ise 68 milyar dolar civarında olacak. Bu yatırımların imalat ağırlıklı olmasını arzu ederdik ancak daha çok ulaştırma alanında olacak. Yani çok fazla kamu yatırımı yok. Temkinli bir gidiş var. Biz bu adımı, özel sektör açısından da doğru ve gerekli buluyoruz” diye konuştu.

“İşverenlerimiz İşbaşı Eğitim Projesi’nden yararlanmalı”

İŞKUR tarafından uygulamaya konulan İşbaşı Eğitim Projesi’nin bir taraftan istihdama katkı sağlarken diğer taraftan da işverenler açısından yetişmiş eleman temininin yolunu açtığını dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, maaş ve sigortası devlet tarafından karşılanan bu uygulamadan işverenlerin yararlanmasını istedi.

“İstihdamda yaşanan artış şehir adına sevindirici”

İstihdamdaki artışın da devam ettiğini belirten Hacısalihoğlu, bu durumun şehir adına sevindirici olduğunu kaydetti.

Başkan Hacısalihoğlu, Ocak-Temmuz döneminde işgücüne katılım oranının yüzde 2 artış göstererek 3 bin 273 kişiye çıktığını kaydetti.


“Bölgeye gelen Arap turist sayısı 55 bine ulaştı”


Bölgedeki turizm yatırımlarının artırılmasına özel bir önem verdiklerine vurgu yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgeye bu yıl 2 milyon 600 bin turist geldi. Bunun 280 bin yabancı turist. Aynı dönemde 54 bin 600 Arap turist geldi. Biz bu rakamı sene sonuna kadar 30 bin olarak öngörürken, bu ülkelere yaptığımız iş gezisi ve tanıtımın da etkisiyle bu rakamı çok aştık. Bunun gelecek yıllarda da devam etmesini bekliyoruz.”

“Otel yatırımları sürüyor”

Trabzon’da birisi Araplar tarafından diğeri de özel sektör tarafından yapılacak otellerle ilgili problemin bulunmadığını ve bu otellerin en kısa sürede yapımına başlanacağını aktaran Hacısalihoğlu, bu iki otelin dışında başka otel yatırımlarının da devam ettiğini söyledi.

“Krizi değil, yapacaklarımızı konuşmalıyız”

“Artık krizi konuşmak yerine yapabileceklerimizi konuşmalıyız” diyen Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’nin önceki yıllardan kaynaklanan kriz tecrübesi nedeniyle önümüzdeki dönemde çok fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini ifade etti.

Hacısalihoğlu, bankalardan alınan kredilerde yaşanan sıkıntının da çözülmesini beklediklerini, bunu bankaların da istediğini dile getirdi.

Meclis Üyesi Gümüş: “İşveren SGK payı devam etmelidir”

Daha sonra söz alan 3. Grup Plastik ve Kauçuk Ürünler, Kimyasal Ürünler, Kağıt Ürünler, Metal Ürünler ve Diğer Ürünlerin İmalatı ve Kimyasal Maddelerin Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Türkay Gümüş, lojistik merkezle ilgili yer tartışmaları, teşvik uygulamasının getirileri, TOBB tarafından Trabzon’da kurulması planlanan meslek yüksekokulu ve Çek Yasası’ndaki düzenlemenin neden olduğu sorunlarla ilgili görüşlerini aktardı.

Önemli bir konuma ve tarihsel birikime sahip olan Trabzon açısından lojistik merkezin büyük önem taşıdığını dile getiren Gümüş, lojistik merkezin yapılacağı alanla ilgili tartışmaların kaosa dönüştüğünü, bu durumun lojistik merkez hedefine zarar verdiğini belirterek bunun en kısa zamanda son bulması gerektiğini savundu. Gümüş, TTSO’nun da bu konuda daha aktif bir rol alması gerektiğini dile getirdi.

Trabzon’un teşvik uygulamasında 3. bölgede yer aldığını hatırlatan Gümüş, bu nedenle Trabzon’un yatırımlar açısından cazibesini kaybettiğini söyledi.

İşveren SGK Prim Desteği uygulamasının getirilerine dikkat çeken Gümüş, “Bu uygulama ile Trabzon’da 43 bin 764 kişi istihdam ediliyor. Bunları aileleriyle birlikte düşünecek olursak şehrin üçte birini ilgilendiren bir uygulamadan bahsediyoruz. Yılsonunda bitecek bu uygulamanın devam ettirilmesi gerekiyor. Arkasında önemli bir mirası barındıran ve Türkiye’nin önder odalarından olan TTSO’nun da bu konuda çalışmalar yapması gerekiyor” diye konuştu. TOBB tarafından Trabzon’da kurulacak meslek yüksekokulunun, aynı zamanda TTSO üyesi olan ve şehirdeki özel üniversiteleri yönetenler açısından haksız bir rekabete konu olacağını savunan Gümüş, ileride açılması düşünülen hastanenin de aynı kapsamda ele alınması gerektiğini ileri sürdü. Gümüş, TOBB’un yatırımlarının özel sektörün gerçekleştirmekte zorlandığı alanlarda yapılmasının daha doğru olacağını savundu. Çek Yasası’ndaki yeni düzenlemenin piyasadaki işleyişi bozduğuna dikkat çeken Gümüş, karşılıksız çeklerin sayısında önemli artışlar olduğunu belirterek bunun takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Üyesi Bayraktar: “Kısa süreli mağazacılık kapatıyoruz uyanıklığı ile tüketiciyi aldatıyorlar”

7. Grup Ev ve Büro Mobilyaları ile Dekorasyon Amaçlı Aydınlatma Cihazları ve Eşyaların İmalatı ve Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Suat Bayraktar ise konuşmasında sektörde yaşanan haksız rekabete dikkat çekti.

Son günlerde ‘Kapatıyoruz’ ve ‘Zararına Satışlar’ afişleriyle müşterileri aldatan bir ticaret anlayışının ortaya çıktığını belirten Bayraktar, “Farklı noktalarda ‘Kapatıyoruz’ afişiyle kısa süreli mağazalar açıp malları satıyorlar, ellerindeki mallar da tükenince mağazayı kapatıp aynı şekilde başka bir yerde mağaza açıyorlar. Bu döngü sürekli devam ediyor. Bunu yeni bir iş modeli olarak benimseyen ve gelir elde eden firmalar var. Haksız rekabet yaparak yarışa önde başlayan bu tür mağazalar sektörün geleceğini de tehdit etmektedir” dedi.


Bayraktar, bu haksız rekabete yol açan durumun ortadan kaldırılması için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.