İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde program düzenlendi.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali Yavuz; İstiklal Marşımız, milletimizin vatan ve bayrak sevgisini, Türk Milletinin onurlu mücadelesini ve bağımsızlık sevdasını vurgulayan destansı bir eserdir. Bu eser aynı zamanda tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir belge niteliğindedir.

Topyekûn vatan mücadelesinin verildiği bir dönemde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşımız, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm milletimize yaşattığı ortak duygu ve coşkuyla zorluklara karşı dayanma gücümüzü artırmış, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmiş, güçlü bir motivasyon kaynağı olmuştur.

İstiklal Marşımız, ülkemizin bağımsızlık sürecinde aktif rol alan, hayatını vatanına ve milletine adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen bir kahramanlık destanıdır. Bugün, İstiklal Marşı’mızın 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 97. Yıl dönümünü kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz ”dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da; "12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı, aziz milletimizin diriliş destanıdır. Kurtuluş Savaşı yıllarında maddi ve manevi zorluklarla mücadele eden ecdadımızın ortak duygusunun, inancının sembolüdür.

O büyük şiirin, o büyük istiklal marşını yazan şairin arkadaşları aynı ruhla tarihten beri muhafaza ettikleri ruhla birlikte Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir ve diğer silah arkadaşlarıyla birlikte ‘ya istiklal ya ölüm’ demişlerdir. Bu aziz millet birliktelik ruhuyla hareket ederek istiklaline kavuştu ve bizlere bu vatanı hediye etmiştir. Ondan sonraki süre zarfında bütün Anadolu’yu karış karış gezen Mehmet Akif Ersoy İstiklali, dinimizi, mukaddesatımızı, namusumuzu, bayrağımızı, muhafaza etmenin vaazlarını vermiş, milletimizi topyekûn bir ordu olmaya davet etmiştir. Onun gibi niceleri istiklal harbine büyük bir güç vermiştir.

Mehmet Akif’in ve İstiklal marşının ruhunu taşıyanlar, 2016 yılının 15 Temmuz’un da uçaklara ve tanklara karşı canlarını ortaya koydular. Bu aziz millet o ruhu taşıyor. Hürriyet, vatanın birliği ve beraberliği için bir bütün olarak devletine ve bayrağına sahip çıktı. Bu hain darbe girişiminin insanların varlığını ve hayatlarını ortaya koymaları ile önlendiğini bütün dünya aziz milletimizin şahsında gördü. Bugün yine aynı şekilde tek vatan, tek bayrak, tek devlet ve tek millet için 81 milyon insanı ile terörü yok etmek ve mazlumlara sahip çıkmak için hak ve adalet için bütün geçmiş tarihte olduğu gibi şimdi de silahlı kuvvetlerimiz ve emniyet mensuplarımız Zeytin Dalı harekatı için Afrin’deler. Burada kahramanlıklar gösteren silahlı kuvvetler mensuplarımız vatan, bayrak ve mazlumların hürriyetine kavuşması için çarpışırken, kendi canlarını ortaya koymaktadır ve kahraman askerlerimiz, “milletimiz, vatanımız ve bayrağımız için canımız feda olsun” demektedirler. İstiklal marşı ruhunu bu aziz millet ve ordumuz bugün de taşımaktadır"dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yavuz, İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verip onları tebrik etti.

Daha sonra İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde sergi açılan sergiyi gezen Vali Yavuz, sergiyi gezerek Akif'ın eserleri ve fotoğraflarını inceledi, emeği geçenlere teşekkür etti.