TÜİK Trabzon Bölge Müdürü Hakan Göregen ile Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Suat Şenses Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'na makamında ziyaret ederek işyerlerinin internet üzerinden TÜİK veri tabanına veri girişi çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Bölge Müdürü Göregen, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'na Ankete Giriş kodunu vererek proje kapsamında Trabzon bölgedeki ilk uygulamayı da başlatmış oldu.

 

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu'da TÜİK'in işyerlerine yönelik olarak yaptıkları anket uygulamalarının daha önce e-posta, faks ve kağıt ortamında yapıldığını anımsattı. Yürütülen bu çalışmaların 2014 yılından itibaren internet üzerinden yapılmasının öncelikle işyerlerine kolaylık sağlayacağını aktardı. Hacısalihoğlu, "Dünyada ve ülkemizde sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmak, işgücü ve zaman maliyetini en aza indirmek açısından önemlidir. Veri girişlerinin internet üzerinden yapılmasını işyerlerimize önceki uygulara göre daha kolaylık sağlamış olacaktır. "şeklinde konuştu.

 

Hacısalıhoğlu, İstatistiksel bilgiler ve ekonomik göstergelerin oluşturulmasında işyerlerinin verilerinin de çok önem taşıdığını, geleceğe yönelik kararların alınmasında en önemli parametrelerin ortaya konduğunu aktardı.

 

TÜİK Bölge Müdürü Hakan Göregen 2014 yılı başından itibaren verilerin şirket yetkilileri tarafından web üzerinden doldurulması gerekliliğine işaret etti.  5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 54. maddesi gereğince istenen bilgilerin vatandaşlık görevi bilinci içerisinde eksiksiz, zamanında ve doğru olarak verilmesinin yasal bir zorunluluk olduğu aksi takdirde idari para cezası uygulanacağı belirtti. Göregen, "TÜİK’ in tüm kişi, kurum ve kuruluşlardan derlediği verilerin gizli tutulacağı, istatistik dışında başka hiçbir amaçla kullanılamayacağı, açıklanamayacağı ve ispat aracı olamayacağının 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile teminat altındadır."dedi.

 

ŞİRKETLER BİLGİLENDİRİLDİ

 

İnternet üzerinden veri giriş platformuna, Türkiye İstatistik Kurumunun www.tuik.gov.tr adresindeki Ankete Giriş ekranından giriş yapılabiliyor.Şirketlerin bu girişi güvenli bir şekilde yapabilmeleri için gerekli kullanıcı adı ve şifre(her şirket için ayrı) ile birlikte tanıtıcı broşür TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından kendilerine elden teslim edildi. Şirketlerin yetkili oldukları uygulamalara nasıl ulaşmaları ve anket uygulamasını nasıl doldurmaları gerektiği konusunda da kısa eğitimden geçirildi.