İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, 11 Marttan bu yana ülkemizde 1800’ü aşkın can alan coronavirüsün tarımsal faaliyetler için de tehdit oluşturacağını, yetkili makamların bu alanlarda ivedilikle eylem planı sunmaları gerektiğini kaydetti. Covid-19’un tarımsal faaliyetlere etkisini Rize ve Trabzon için önemli bir tarım ürünü olan çay üzerinden değerlendiren Başkan Kuvvetli, şu şekilde konuştu:
 “Hepimizin malumu olduğu üzere coronavirüs mart ayından bu yana ülkemizi etkisi altına almış ve can kayıplarımızın yanı sıra ekonomik anlamda da birçok alanda çeşitli kayıplara neden olmuştur. Bunun ise hükümet yetkililerin yetersiz tedbirlerinden kaynaklandığı net bir şekilde ortadadır. Temennimiz ve kaygımız aynı kayıpların; Rize ve Trabzon için önemli bir tarımsal ürün olan çay hasadında yaşanmamasıdır.  İYİ Parti Trabzon Milletvekilimiz Dr. Hüseyin Örs’ün de Meclis kürsüsünde belirttiği gibi üretici ve işçi bu konuda kaygılıdır.

Şunu da belirtmek gerekir ki; Türkiye’de çay tarımında başta gelen illerimizden birisi de Trabzon 'dur. Nitekim Trabzon ili, gerek çay dikili alanlar ve gerekse de üretim miktarları bakımından, Rize'den sonra ikinci sırada bulunur. Günümüz itibariyle Trabzon'da, 30’u aşkın çay fabrikası bulunmaktadır. Yıllık 65 bin tonun üzerinde kuru çay üretim kapasitesine sahip olan bu fabrikalarda, 3 bin 500’ün üzerinde personel istihdam edilmektedir. Trabzon 'un temel tarım ürünlerinden olan çay, hem yetiştiriciliği, hem sanayisi ve hem de pazarlaması yönüyle çok sayıda insanın geçim kaynağı durumundadır. Yetkili makamlar yaş çay müstahsillerinin 30 Nisan’a kadar Rize’ye gelebileceğini açıklamış; ancak çay üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Trabzon bu kapsama alınmamıştır. Kısacası bu konuda hala bir eylem planının açıklanmamış olması binlerce insanı ekmek derdine düşürmüştür. 



Bir sorun da çay hasadında çalıştırılan yabancı uyruklu işçilerin coronavirüs tedbirleri kapsamında bölgeye gelemeyecek olmasıdır. Çayın kimler tarafından nasıl toplanacağı, çay üreticilerinin bölgeye ulaşımı, alım yerlerine satılması, fabrikaların alım kapasiteleri ve çay işçisi temini konuları başlı başına birer sorundur. Çözülmesi için sınırlı zamanın kaldığı bu sorunlara yönelik üreticiler de ekmeğini bu üründen temin eden işçiler de suskunluğunu koruyan yetkili makamlardan açıklama beklemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere yetkili diğer bakanlıklar ve ÇAYKUR, çay hasadında aktif rol oynayan ve geçimini bu üründen sağlayan binlerce insana acilen bir açıklama yapmalıdır.”