61SAAT HABER SERVİSİ - İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, bugün Trabzon İl Başkanlığında son dönemde meydana gelen gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. İlk olarak Ordu’da meydana gelen sel felaketine değinen Örs, “İnşallah yaralar en kısa sürede devletimiz tarafından sarılacak, yıkılan köprü yapılacaktır. Anlaşılan odur ki yıkılan köprü yapılıncaya kadar, Ünye’de özellikle yoğun gün ve saatlerde trafik sıkışıklığı devam edecek. Aynı şekilde Karadeniz Sahil Yolu üzerinde bulunan Ordu, Trabzon şehir geçişlerinde trafik çilesi bitmek bilmiyor” dedi. 

ŞEHİRLERDE YAŞANAN TRAFİK ÇİLESİ

Bölgede özellikle şehirlerde yaşanan bu trafik çilesine son vermenin yolunun Karadeniz Sahil Kentlerinde transit ulaşımı şehrin güneyine almak olduğunu kaydeden Örs, “Bölgemizde özellikle şehirlerde yaşanan bu trafik çilesine son vermenin yolu, Karadeniz sahil kentlerinde transit ulaşımı şehrin güneyine almaktır.  Yani Samsun’dan başlayarak Hopa’ya kadar tüm şehirlerimize Güney Çevre Yolu yapmaktır. Böylece hem transit karayolu trafiği, hem de şehir içi trafik büyük oranda rahatlayacaktır” dedi. 

SAMSUN ÇEVRE YOLU TAMAMLANDI

Örs, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Bilindiği üzere Samsun Çevre Yolu çoktan tamamlanmıştır. Hatta bu yol üzerindeki iyileştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Ankara ayrımı, Canik Geçişi ve diğer kent içi geçişler köprülü kavşaklarla desteklenmiş ve trafik sorunu büyük oranda çözüme kavuşturulmuştur.

ORDU 2 ETAP HALİNDE İHALE EDİLDİ

Edindiğimiz bilgilere göre Ordu Güney Çevre Yolu 2 etap halinde ihale edilmiş, birinci etapta yol yapım çalışmaları devam etmektedir, akabinde ikinci etapta yapım çalışmalarına başlanacaktır.

GİRESUN PROJELENDİRİLME AŞAMASINDA

Giresun Güney Çevre Yolu ise projelendirme aşamasındadır. Akabinde yapım aşamasına geçilecektir.

RİZE GÜNEY ÇEVRE YOLU.. 

Temeli 23 Mart 2012 tarihinde atılan, toplam 9 bin 500 metre uzunluğunda olan ve üzerinde 5 alt geçit ve 3 köprü bulunan Rize Güney Çevre Yolu Projesi ise nihayet tamamlanma aşamasına gelmiştir.
İnşallah bu projelerin hepsi en kısa sürede tamamlanır.  Çünkü biz bu projelerin hepsini şehirlerimizi insanlarıyla birlikte birbirine bağlayan, kenetleyen ve dostlukları artıran hizmetler olarak görüyoruz.
Biz Trabzon olarak komşu ve çevre illerimize yapılan proje, yatırım ve hizmetlerden sadece memnun oluruz. Çünkü bu yatırım ve hizmetler sadece o ilin insanları için değil, bölge halkının ve hatta kullanan herkes içindir” 

ÇEVRE İLLERİN YAPILDI YA TRABZON?

Çevre illerde Güney Çevre Yolu yapılırken, Trabzon’un adeta unutulduğunu kaydeden Örs, “Dikkatinizi çektiği gibi, daha Samsun, Ordu, Giresun ve Rize çevre yolları hiç gündemde yokken projesi tamamlanan ve yapım aşamasına getirilen Trabzon Güney Çevre Yolu ise adeta unutulmuş, unutturulmuştur. 

UNUTULAN BİR PROJE.. 

Duyarlı basın mensupları ve siyasiler dışında Trabzon Güney Çevre Yolu sadece seçimlerde gündeme gelen, sonra da unutulan bir proje olmaktan öteye geçememiştir.
Trabzon Güney Çere Yolu Projesi’ni takip eden basın mensubu arkadaşlarım hatırlayacaklardır. 
Güney Çevre Yolu ihtiyacı ilk olarak zamanın Devlet Bakanı Sayın Eyüp Aşık tarafından gündeme getirilmiş, daha sonra dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı ve halen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcımız Sayın Koray Aydın tarafından Trabzon Güney Çevre Yolu Projesi’nin proje ihalesi tamamlanarak yapıma hazır hale getirilmiştir. 

16 YILDIR İŞ BAŞINDA BULUNAN İKTİDAR… 

Ancak ne yazık ki tam 16 yıldır işbaşında bulunan iktidar, Trabzon Güney Çevre Yolu Projesi için ciddi tek bir adım atmamış, yapıma hazır hale gelmiş projeyi tozlu raflarda bekletmeyi seçmiştir. 
Güney Çevre Yolu yapılmış olsaydı Trabzon bugün yaşanan imar kirliliğine maruz kalmayacaktı. Güney Çevre Yolu yapılmış olsaydı Trabzon 1 milyon nüfuslu bir kente hazır olacaktı. Güney Çevre Yolu yapılmış olsaydı bugün kentin ortasında kalan sanayi sitelerine yer aranmayacaktı. Belki de yeni organize sanayi bölgeleri kurulacak, şehir yeni yatırımcılar ile tanışacaktı.

MERSİN – ARSİN ARASINDA DÜŞÜNÜLDÜ.. 

Güney Çevre Yolu Projesi başlangıçta Mersin-Arsin arası düşünülmüştü. Sonrasında Mersin-Yalıncak arası projelendirildi. Yol proje ömrünün 30-35 yıl olduğu gerçeğinden hareketle güncel şartlar da göz önüne alınarak Güney Çevre Yolu Beşikdüzü-Of arası projelendirilmelidir. Tanjant Yolunun 1966’da projelendirildiği ancak 2004’te açıldığı gerçeğini unutmamalıyız.

SADECE TRAFİĞİ RAHATLATMAYACAK… 

Güney Çevre Yolunu sadece trafiği rahatlatacak, ulaşımı kolaylaştıracak bir proje olarak algılamak doğru değildir. Bu projenin büyük Trabzon’un şekilleneceği bir kentleşme ve kalkınma yolu olduğunu bilmemiz gerekir. Güney Çevre Yolu ile kentsel büyüme şehrin güneyine taşınacak, oluşturulacak yeni yerleşim alanları ile insanı ve çevreyi birinci öncelik sırasına alan yeni bir imar anlayışı ile büyük Trabzon hedefine varılacaktır. Kent merkezindeki imar baskısı kaldırılmış, daha geniş alanda daha rahat, daha müreffeh yapılar ile şehirleşme gerçekleşecektir” diye konuştu. 

TRABZON’UN 4 TANE BAKANI VAR… 

Örs, “Bu konuda artık hiçbir mazeret duymak istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Rizeli, 4 tane de Trabzonlu Bakanımız var. Trabzon Güney Çevre Yolu bu dönemde yapılamazsa ne zaman yapılacaktır? Geçmiş her seçim döneminde birinci vaat olarak yer alan Güney Çevre Yolu Projesi artık tozlu raflardan indirilip bir an önce uygulamaya geçirilmelidir. 
AK Parti iktidarında Trabzon’un her zaman bakanı oldu. Şimdi ise Trabzon olarak tam 4 tanede Bakanımız var. Yani demem o ki; artık iktidarın hiçbir mazeretini kabul etmiyoruz, Güney Çevre Yolumuzu acilen istiyoruz.
Bizim dikkati çektiğimiz husus bu iktidar döneminde ihmal edilen, unutturulan ve geçiştirilen projeleri tekrar gündeme taşımak ve takipçisi olmaktır.
Önümüzde yerel seçimler var. Basınımıza ve Trabzonlu seçmen kardeşlerime büyük görevler düşüyor. Lütfen önlerine gelen her yetkiliye “Trabzon Güney Çevre Yolu Projesi nerede?” diye sormaya devam etsinler” dedi.

FINDIKTA 20 TL OLMALI

Fındığın fiyatının açıklanmadığı sorularına ise Örs, “Fındık konusunda bizim tavrımız açık ve nettir. Bölgemizde milyona yakın vatandaşımızı ilgilendiren fındık konusunda AK Parti hükümetine onun yetkililerine sesleniyorum. Artık ipe un serme işinden vazgeçsinler onu ciddiye alsınlar. Fındıkta fiyatın oluşması bir İtalyan firmasına bırakıldı. Vatandaşın beklentisi TMO’nun bir an önce devreye girmesi inisiyatif alması fındık üreticisinin mağduriyetini gidermesi. Biz bunu söylüyoruz. Diğer siyasi partide ki arkadaşlarımızda… AK Parti’ye mensup arkadaşlarımız bile TMO’nun rol almasını devreye girmesini söylediklerini biliyorum. Niye fındık üreticisinin sesine kulak vermiyor. TMO,  Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı değil mi? Niye inisiyatifti almıyor. Burada bilmediğimiz başka bir şey mi var. TMO inisiyatif alsın, fındık üreticisinin mağduriyetini gidersin. 

Biz İyi parti olarak fındık için 15 TL’lik fiyat öngörmüştük. O gün dolar 4 lira civarındaydı. Bugün 6,5 tabanına oturmuş vaziyette. Paramız yüzde 40 değer kaybına uğradı. Bugün için bizim talep ettiğimiz tutar en az 20 TL olmalı. 20 TL ile TMO piyasaya girmeli. TMO’nun müdürü 29 Ağustos’ta Ordu’ya geliyor. Orada söylemi “en kısa sürede TMO devreye girecektir rahat olsun” Bugün geldiğimiz noktada  kaç gün geçti. Hala belirsizlik var” dedi. 

ÖRS, İSTİFALARIN NEDENİNİ AÇIKLADI.. 

İYİ Parti’de yaşanan istifa süreci ile ilgili olarak ise Örs, “Partimizde deprem yok. Gayet iyiyiz. Olay şudur.. İYİ Parti seçimden sonra arkadaşlarımızın desteği ile birlikte zor bir seçim sürecinden girilirsek seçime giren yüzde 10 civarında oy alarak 42 milletvekili alan 7-8 aylık sürede başaran partidir. 
Seçim döneminde partimizde teşkilatlarda aday, milletvekili aday adayı olmak için istifa eden arkadaşlarımız oldu Teşkilatlarımız bu noktada boşalma oldu. Ordaki eksiklikleri tamamlamak veya önümüzde ki yerel seçimlerde grev almak isteyecek arkadaşlarımız olacaktır. Seçim zamanı yönetimlerde boşluk olmasın diye seçimden önceki dönemde yeniden yapılanma yani bir tasfiye değil, yeniden önümüzdeki seçime hazır zinde bir teşkilat yapısı oluşturmak için istenen başkanlık divanımızın tavsiye ettiği karardı. Bu karar 81 ile tavsiye edilen bir karardı” diye konuştu. 

İL BAŞKANI KUVVETLİ NE ZAMAN İSTİFA EDECEKLERİNİ AÇIKLADI

İl Başkanı Azmi Kuvvetli ise, “30 Ağustos 2018’de Genel Başkanımızın başkanlığında toplanan divan tavsiye niteliğinde bir karar aldı. 81 ilin il başkanları ve yönetimlerinin istifa etmelerini istedi. Bizde o bağlamda Salı günü toplantı yaptık. Biz istifamızı arkadaşlarla yaptık. Ama yeterli sayıya ulaşamadık. Bazı arkadaşlarımız il dışında olduğu için.. Cuma günü belki yeterli sayıya ulaştığımız an İstifalarımızı Genel Merkeze sunacağız. Genel Merkezin aldığı karar doğru yerinde karardı. Önümüzdeki yerel seçimlerde daha dinamik heyecanlı yapı oluşturmak için alınmış karardı. Bizde o karara uyduk” dedi.