61 SAAT HABER SERVİSİ-Ortahisar Meclisi İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu 1960 darbesinin sene-i devriyesinde açıklamalarda bulundu.

Siyasi tarihin en acı deneyimi olarak nitelendiren Çakıroğlu yaptığı açıklamada “Siyasi tarihimizin en acı deneyimlerinden belki de hiç hatırlamak istemediklerimizden bir darbenin senei devriyesindeyiz.Türkiyenin ilk darbesi ve hala kulaklarımızda inleyen o sözler,

“Bugün demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son müessif hadiseler dolayısıyla kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, memleketin idaresini ele almıştır. Bu harekata Silahlı Kuvvetlerimiz; partileri içine düştükleri uzlaşmaz durumdan kurtarmak ve partiler üstü tarafsız bir idarenin nezaret ve hakemliği altında en kısa zamanda adil ve serbest seçimler yaptırarak idareyi, hangi tarafa mensup olursa olsun, seçimi kazananlara devir ve teslim etmek üzere girişmiş bulunmaktadır”.” ifadelerini kullandı.

AMAN HA DEMEYE İTİYOR…

Darbenin ardından asılarak idam ettirilen dönemin Başbaşkanı Adnan Menderesi anan Çakıroğlu “Nekadar ürpertici geliyor sözler.Rahmeti Rahman'a kavuşanları;başta MENDERES olmak üzere minnetle yad ediyoruz..Ancak bugün darbeleri sömüren siyaseti sorgulamadan geçmek olmaz..Hem sahnede olan aktörleri hem de siyasetin terkettiği bireyleri..ve milleti. Türkiye'deki gerçek anlamda ilk darbe 27 Mayıs'tır..Ne hazin bir son, demokrasiye ve millet iradesine karşı ne hain bir dokunuş..Ama tek ses çıkaran yok..Bugün de o günleri lanetle anan yok..En güçlü ses tonuyla lanetliyoruz ve bugünkü siyasetin zorlandıği tek adamlık ve baskı düzeni, güçle tahakküm etme hevesi, muhalefete yaşam hakkı tanımama arzusu.. ve herşeyden öte muhalefeti demokrasinin bayramlıkları değil de düşman kuvvetler olarak görmesi..Kutuplaşmanın artması ve öngörüden uzak, yarını okuma yetisi olmayan siyasetçilerin etkin aktör olması, bizi "aman ha" demeye itiyor..Bu siyaset üslubu, hevesi, heyecanı "darbetörlerin" ekmeğine yağ sürer..” dedi

NE KADAR BENZİYOR!

Dönemi 60 öncesine benzeten Çakıroğlu “60 öncesi CHP'li vekillerin darp edilmesi ile dün Ankarada Saadet Partili vekil adaylarının darp edilmesi..Ne kadar benziyor.. Muhalifler parti binalarının basılmasıyla İYİ PARTİ standlarının basılması. Darbe ve sokak mücadelesini çağrıştıran o kadar çok şovenist var ki..Sormadan geçemiyorum..Bre densizler..Sakladığınız silahları kim verdi size, ne zaman sakladınız, oyun kimin,size gaz veren kim..? ve 60 da saklanan babalarınız anlatmadı mı size..o işler konuşmayla olmaz, çoktan çok azdan az gider diye..

Yok..yokk.. Malesef..bugün sokağa çıkarız ha diyenlerin hiçbirzaman sokağa çıktığı yok..Onlarınki çatışmayı körüklemek,yangına benzin dökmek.. Gören varsa..ben öğrenmeye hazırım..60 da..70 de..80 de.. Hadi ozaman teknoloji yoktu, şehirleşme ileri düzeyde değildi dersiniz ya 28 Şubat..var mı gören..? E muhtırada da yoktu bu mevki muhafızları..” diye konuştu.

TARİH DERS ALIRSANIZ TARİHTİR

Çakıroğlu sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi ; Tarih,ders alınırsa tarih olur. Oku,dinle, geç derseniz..gecerseniz..ders almazsanız size tarih birşey katmaz,bir roman,bir hikaye olur ancak yaşananlar sizin için..Her dönem darbelerin bir dindar yapı, oluşum ayağı da vardır..

Ancak.."beceremediniz,çekilin" manşetlerini okumayanlar içinse yakın siyasi tarih büyük derslerle doludur..Dün sivil iradeye ve sizin partinize darbe yapan bir oluşum ve elebaşından olur alarak siyaset yapmadınız mı..?Hariçten gazel okumak kolay..Belki mevcut siyaset bu ortamdan ve söylemlerden besleniyordur,acı tecrübeler yaşanmış olmasını yok sayıyordur..Devlet refleks göstermeli..Toplumsal barışa dinamit atandan tutun da siyaseti kutuplaştıran herkesi uyarmalı ya da bu okumaları yapan bizler daha gür sesli olmalıyız..

Kimin ne hesabı var bilinmez..Bu zamansız öten horozlar neyi amaçlamaktadır bilinmez.Görmemiz gereken, ülkenin götürülmek istendiği nokta ve iktidarın buna güçlü bir şekilde alet olması ve bunun kısa vadede seçim kazandıran bir yöntem olduğu algısı..

Deneyimlerimiz acı ve tarihimiz ders dolu..İyisimi tarihi olayları siyaset malzemesi yapıp geçmekten fazlasını yapın..

Sorup ögrenin..oturup düşünün..ille de basit bir anmayla, yad etmeyle, kutlamayla geçmeyin.

Tarih..ders alırsanız tarihtir..unutmayın..?