TRABZON Belediye Meclisi tam 6 yıl önce, 2006 yılı Eylül ayında bir gece yarısı Meydan Parkı’na yerleştirilen dönemin Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun kayınpederi Dr. Celalettin Algan’a ait büstü dün tartışma konusu yaptı. Meclis gündemine yeniden gelen büst tartışmaları üzerine meclis kararı olmadan parklara konan büstler ele alındı.

TRABZON Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu, akşamdan sabaha parklara büst konulup kaldırıldığını belirterek, “Trabzon’da yapılan uygulama dünyanın hiçbir şehrinde yoktur” dedi. Eski Başkan Canalioğlu’nun kayınpederi için verdiği karar gündeme gelince CHP Meclis Grup Başkanı Turgay Şahin de Canalioğlu’nun yanlış yaptığını söyledi.

TRABZON Belediyesi tarafından parkın yeniden düzenlemesi sırasında kaldırılan Bedri Rahmi Eyüpoğlu, İbrahim Cudi Efendi, Sebahattin Eyüpoğlu ve Dr. Celalettin Algan’ın büstleriyle ilgili hazırlanan komisyon raporunun önümüzdeki ay meclis gündemine getirileceği öğrenildi. Meclis kararı olmadan hiçbir yere büst ve benzeri sanat yapıtı konmaması ilkesi benimsendi.

Trabzon Atatürk Alanı'nda yapılan düzenleme çalışması sırasında Meydan Parkı'nda bulunan büstlerin parktan sökülüp kaldırılması tartışması tekrar alevlendi. Trabzon Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında konu yine gündeme gelirken, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Turgay Şahin; büstleri meclis kararı olmadan tek başına Meydan Parkı’na koyması nedeniyle Volkan Canalioğlu’nu haksız buldu.

Canalioğlu’nun meclis kararı olmadan tek başına yaptığı işlem dolayısıyla yanlış yaptığı konusunda fikir birliğine varan Gümrükçüoğlu ve Şahin; hiçbir belediye başkanının keyfi olarak kentin meydanlarına büst ve anıt koyamayacağının altını çizdi.  

KARAR MERCİİ MECLİSTİR

Bilindiği üzere dönemin belediye Başkanı Volkan Canalioğlu belediye meclisinden karar çıkartmadan tek başına karar vererek Meydan Parkı’na kayınpederi Dr. Celalettin Algan’ın büstünü koydurmuş bu girişim de büyük tepki toplamıştı.  Dünkü meclis toplantısında Canalioğlu’nun bu girişimi tekrar gündeme gelirken CHP Grup Başkanı Turgay Şahin büst ve anıtların belediye meclis kararıyla kent genelindeki noktalara konulması gerektiğini belirterek, “Hiçbir belediye başkanının kenti keyfine göre büstlerle doldurma lüksü olamaz. Bir belediye başkanı yasa yetkiyi meclise vermişse, bir tarafa büst anıt yapılacaksa bunun meclis kararıyla olması gerekir. Daha önce bu tür işlemler kararlar meclis kararı alınmadan yapılmışsa bunu doğru bulmuyorum, yanlış yapılmıştır. Bu konuda karar merci meclistir” dedi.

ŞEHRİN MEYDANLARINI HİÇ KİMSE KEYFİ OLARAK BÜSTLERLEDOLDURAMAZ

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, kendi dönemlerinden önce belediye başkanlarının tek başlarına kendi iradeleriyle Meydan Parkı’na büst koyduklarını hatırlatarak, “Peki bu şehirde bu tür uygulamalar yapıldı mı yapılmadı mı? Bizden önceki dönemde ki belediye başkanı şu büstü kaldırın, şu büstü koyun, açın burayı bu büstü koyun’ gibi bir anlayışı benimsiyordu. Akşamdan sabaha kalkıyorduk ki yeni büst konulmuş. Peki buna kim karar vermiş. Hiç kimse ! Şehrin sahibi eğer bu meclisse, halkı burası temsil ediyorsa bu tür kararları da meclisin vermesi gerekiyor. Şehrin meydanlarını bugün ben, yarın öbürü, öbür gün diğer belediye başkanının doldurma hakkı yoktur. Dünyanın tarihi geçmişi olan kentlerinde böyle bir uygulama yok. Bu çerçevede 8 tane ülke cumhurbaşkanının, 300’ü aşkın rektörün olacağı Türk Dünyası kurultayıyla ilgili olarak düzenleme kurulu ev sahibi olan kent olan Trabzon’a sembol olması bakımından bir anıt hediye etmek istediler. Bir Bilge Kağan Anıtı armağan etmek talebinde bulundular. Belediye başkanı olarak bana geldiler. Ben de cevaben, “Bizim yönetmeliğimiz var. Bu tür kararlar kurallar manzumesi ile alınır. Verin dilekçenizi, bizim yönetmeliğimize göre kültür ve sanat kurulu bunu görüşecek’ dedik.  ‘Kurul raporunu verecek biz de belediyeye gelmiş olan raporu belediye kültür komisyonuna havale edeceğiz. Onlar da rapor hazırlayacak, ondan sonra da belediye meclisine gelecek. Meclis kabul ederlerse olur’ dedim. Yani biz yasal mevzuat ve kurallar manzumesi çerçevesinde hareket ediyoruz” ifadelerine yer verdi.    Bilindiği üzere Bedri Rahmi Eyüboglu, İbrahim Cudi, Dr.Celalettin Algan, Sabahattin Eyüboglu' nun Trabzon Meydan Parkında bulunan büstleri ile yine Trabzon Edebiyatına katkı sağlayan insanlarımızın bulunduğu PANO, Trabzon Belediyesi’nce Meydan Parkı düzenlemesi nedeni ile kaldırılmıştı. Trabzon Belediye Meclisi Kültür Komisyonu’nun önümüzdeki ayki toplantıda bu büstlerle ilgili hazırlayacağı raporu meclis gündemine taşıyacağı belirtildi.

KAYNAK:Günebakış