61 SAAT HABER SERVİSİ-Geçtiğimiz günlerde adaylığını açıklayan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Adayı Mustafa Albayrak basınla bir araya geldi.

Oda seçimlerinde mevcut başkan Semi Hamzaçebi ile yarışacak olan Albayrak “9 tane il temsilciliğine bağlı olarak görevini yönetiyor. Bize bağlı olan 9 tane il var. Trabzon JMO bölgede güç kaynağıdır.  Bunu Trabzon JMO Genel Merkeze etki edebilecek bir güce sahiptir. Ben 10 yıldır serbest büro faaliyetleri yürümekteyim. Zemin araştırması çalışmaları yapıyorum. 23 yaşında işimi kurdum. Burada asla ve asla parasal bir sıkıntımızın olmadığını bu işede gönüllü olarak soyunduğumuzu bildirmek isterim.”

ODADAN BİR BEKLENTİMİZ YOK

“Bize sürekli nedenaday olduğum soruluyor. Biz 10 yıldır bu piyasaya ait olduk. Kurumlarda eksiklikler var. Bu sıkıntıları eksiklileri gördük. Bunları bir adım öne çıkarabilmek adına bu işe soyunduk. Bizim odadan bir beklentimiz yok.”

KOLTUK AMACINDA DEĞİLİZ

“Benim 10 yıllık geçmişim var. Piyasaya hakimiz. Mevcut yönetim bu noktada eksiklileri var. Bunları görüp aday olduk. Mevcut yönetim işini  4 dörtlük yapıyor olsaydı aday olmazdım. Burada meslektaşlarımızı kötülemek gibi bir şeyimiz yok. Onlar bir noktaya getirdiler bizde bir adım yukarı çıkarabilmek adına aday oldum. Mevcut yönetimdeki abilerimiz devlet memuru. Gerekli zamanı ayıramadıklarını düşünüyorum. Ben piyasanın içerisindeyim. Bu noktada daha etkin çalışabileceğimize inanıyorum. Bir şeyleri başarabilme adına onlardan etkin olacağımızı düşünüyorum. Bizim oluşturacağımız yönetimde kurumlara dayalı bir yönetim oluşturacağız. DSİ, büyükşehir, üniversiteden  vs. olmak üzere. Buradaki mevzu tamamen meslekle alakalı. Koltukla alakalı bir şey olmaz. Ben daha önce Genç Müsiada başkanlık yaptım. Burada benim tek kazancım olacak. Başarısız olursakta ticari ve kötü imaj yönünden kaybım olacağını biliyorum.”

İNSANLARI KAYBETME DEĞİL KAZANMAK İÇİN

“Analizimi iyi yaptık. Temsilciklerimizin 6 tanesini gezip dinledik. Çözümleri konusunda adımlar atmaya çalışacağız. Mevcut yönetimi eleştireceğimiz zaman ayıramadıklarından kopukluklar olmuş. Diyalog olmadığı yerde bir şeylerin gerçekleşmesi mümkün değil. Gezmiş olduğumuz illerde bunları bariz bir şekilde gördük. Çokta yıkıcı olmak istemiyorum. Bu işe gönüllü soyundum. İnsanları kaybetme değil kazanmak için bu işe kalkıştık.”

ADAYLIK SÜRECİ…

“Adaylık sürecimi değer verdiğim insanlarla istişare sonucu mevcut başkanı aradım. Görüşmek istedim.  Yarım saat 45 dakika sohbetimiz oldu geliş sebebimi bilmiyordu. Mevcut başkanla telefonda iletişim halinden başka bir iletişimimiz olmamış buda bizim eksiğimiz. Devamında kendisine başkan adayı olacağımı söyledim. Oda gayet iyi karşıladı. Başarılar diledi.”

BAKANLARA İLETECEĞİZ

“Yapı denetim genel merkez ile hareket edeceğiz. Onlar mutlaka belli taleplerde bulunuyorlar. Nedense 6-7 yıl gibi bir süre geçti yapı denetim ile o günden beri Jeoloji Mühendisleri eklenemedi. 2 Bakanımız var onlara anlatacağız. Bunları bir şekilde izah edilmesi lazım. Bu noktada taleplerimizi ileteceğiz. Belkide genel merkezin üzerinde bir iş yapacağız. Yapı denetime girilirse istihdam artıracak. Bugün Jeoloji Mühendisliği istihdamı olmadığından dolay tercih edilemeyen bir meslek haline geldi. Her geçen gün kan kaybediyor.

SİYASET SOKMAYACAĞIZ

“Birilerinin çözüm üretmesi lazım. Biz asla ve asla siyaset yapmayacağız. Benimde bir siyasi görüşüm var ama mesleğimin önüne bunu geçirmeyeceğiz. Hangi hükümet olursa olsun biz gidip isteyeceğiz. Biz kendimizi ifade edebilirsek istediğimizi alabiliriz. Genciz dinamiğiz, sürekli kapılar çalacağımızı bildiriyorum.”

TRABZON’DA EL YAPIMI AFETLER OLUYOR!

“Sıkıntılı olduğumu gördüğümüz halde bazı noktalarda yapılaşmaya gidiyoruz. Beşikdüzü’nü biliyorum, bu afetler el yapımı, dere yataklarını daraltıp konutlar yaparsan bunlardan karşılacaksın. Bugün olmazsa 10 yıl sonra olur. Bu bariz bir örnek. Ne yapmamız lazım o bölgeleri imara açmamız lazım. Değirmendere dere yatağı mesela ne yapıyoruz, sanayi bölgesi. Bilhassa Beşikdüzü öyle ne oldu taşkın oldu şehir kaldı sular altında. Belki bunları önlememiz zor ama bundan sonrasına bakılmalı, daha farklı şekilde değerlendirme lazım. Yeni yapılacak planlarda Jeolojik araştırmaları düzgün yapıp planlama yapmak lazım. Bizim çocuklarımız daha temiz bir ortamda yaşar. Onun başka bir yolu yok.”

AFETLER İÇİN ÖNEMLİ

“Ben her ilçe belediyesine gideceğim. Jeoloji mühendisleri yok. Bütçe yok diyorlar ama bir afet olduğunda kapımı çalacaksın. Adam tek başına yeni mezun, gidecek kuruma göreve başlayacak. Yanında biri yoksa kendini geliştiremez. O yüzden kaliteli mühendis arkadaşlarımız var. Ben özellikle bizim bölge açısından baktığımızda sıkıntılar çok istihdam noktasında belediyeler önemli. Yapı denetim olayı çok önemli, devletin bunu görmesi Jeoloji Mühendislerine görmesi lazım. Bizim kurumlara gitmemiz lazım. Belediyeleri bilirim tanırım. Böyle eksikliklerimiz var. Ben gidip kapıyı çalacağım. Ve mesleği anlatacağım. Farkındalık oluşturacağım. Birlikteliği sağlamak lazım. Temsilciliklerimizi gezdim. Hiç birinde bütünlüğü sağlanmamış. Onların kat kat üstünde bir yönetim oluşturacağız.

YANLI DEĞİLİZ…

“Serbest büro sahipleri söz sahibi olamadı odalarda. Semi bey abimiz saygı duyuyorum. Ama devlet memuru. Daha iyi iş mi yapıyor? Ne kadar zaman ayırabilirsin. Bizim artımız ben zaten işin içerisindeyim. Ben onun gezmediğim grupları geziyor, sorunlarıda biliyorum. Biz bölgemize bakacağız. Trabzon’da güç olacağız. Gerekirse merkeze gideceğiz. Biz siyaset yapmayacağız. Seçim yarışı diye STK yanlıdır diye düşünülüyor. Bizim bir duruşumuz var bozmuyoruz. Doğru gördüğümüz şeyi her yerde savunabiliriz. Ben oda başkanlığı adayıyım, siyasetçi değilim. Mesleğin önüne geçirmeyeceğim. Benim burada maksadım elde edilebilecek, yüceltebilecek bir değer yok. Yapacaksak biz yapacağız. Onlar farklı bakıyorlar. Bize diyorlar siyaset yapmayın, biz siyaset yapmıyoruzki.”

LİSTEYİ VERMEDİLER

“Bugün 3 bin üzeri üyemiz olurken ben listeyi göremedim. Listeyi vermiyorlar. 4-5 kere söyledim. Adaylık sürecemiz için istedik. Sen dur kenarda dediler tabiri caizse. Son sürece kadar bizi oyaladılar. Tüm üyelerimize ulaşamadık. Bilmiyorlarki bizim arşivimiz var. Biz çalışmalarımızı yapar iken zorlanmadık. Biz yıkmak devirmek maksadıyla yola çıkmadık. Bazı insanlar durumu anlamıyorlar.”