TESK Başkanı Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak sigara ticareti ile terörün beslendiğini altığını çizerek Trabzon'da kaçak sigara ticaretinin Türkiye ortalamasını üstünde olduğunu açıkladı.

Palandöken, kaçak sigara ticareti ile Trabzonlu esnafın belini büktüğünü söyleyerek, "Kaçak sigara ticareti, gerek ülke ekonomisine, gerekse evine ekmek götürme çabasında olan dürüst esnafa büyük zarar vermekte. Yapılan araştırmalara göre, devlete yıllık yaklaşık 6 milyar TL’lik vergi kaybı yaratan kaçak sigara ticaretinin Trabzon’daki oranı yüzde 16,4. Türkiye ortalamasının üzerinde olan bu oran, gelirinin çoğunluğunu tütün mamullerinden elde eden Trabzonlu esnafın belini büküyor. Ayrıca kaçak sigaradan elde edilen gelirin terör örgütlerine finansman sağlıyor. İlimizdeki kaçak sigara ticaretinin engellenmesi için herkesin, kaçakla mücadele kapsamında sürdürülen çabalara var gücüyle destek olması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Kaçak sigara ticaretinin toplum üzerindeki riskleri de açıklayan Palandöken, "Kaçak sigara satışı, sadece devletimizi ve esnafımızı zora sokmakla kalmıyor; toplum açısından da büyük bir risk oluşturuyor. Nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan kaçak sigaralar, hiçbir denetime tabi değil. 18 yaşından küçüklere satış yapmaktan da geri durmayan kaçak sigara satıcıları, 18 yaşından küçüklerin sigaraya erişimini engellemeyi amaçlayan sağlık politikalarını hiçe sayıyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yaptırdığı "Hileli Gıdalar" araştırmasında kaçak sigaralarda kullanılan tütünün içine tahta tozu katıldığı ortaya çıktı" dedi.

Öte yandan kaçak sigara ticaretine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ücretsiz kaçakçılık ihbar hattı Alo 136’ya ihbarda bulunarak siz de kaçakla mücadeleye destek olabilirsiniz.