Trabzon'da düzenlenen oturma eyleminde Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği üyeleri kadına yönelik cinayet ve şiddeti protesto etmek amacıyla Atatürk Alanı'da bulunan Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi yaptı.

Ellerinde dövizlerle oturma eylemi yapan kadınlar, kadına yönelik cinayet ve şiddete tepki gösterirken dernek adına bir açıklama Dilay Aydın, Türkiye'de yaşayan 35 milyon kadının, şiddetsiz eşit, hak ettiği bir yaşam istediğini belirtti.

Aydın " Yasalar, yasaları yapanlar, uygulayanlar sanki hep kadınlar aleyhine çalışıyor. Her gün 5 kadın boşanmak istediği yeni bir hayat istediği, itaat etmediği için türlü bahanelerle öldürülüyor.Üstelik ölümünün ardından hak etmedi muhasebesini yapmaya cüret edenlerin, sözde ahlaki sorgulamalarıyla bir daha linç edilerek öldürülüyor. Unutmamalı ki cinayete bahane arayanlar bu cinayetin ortağıdırlar. Biz kadınlar, babamız, kocamız, ağabeyimiz, sevgilimiz olan erkekler tarafından öldürülüyoruz. Öldürülüyoruz çünkü toplumdaki egemenliklerinin bir sonucu olarak erkekler, kadın bedenini kendi mülkleri gibi görüyorlar. İtaat etmezsen yaşama hakkın yok diyorlar. Şiddeti öngördüğümüz, mücadele ettiğimiz, savcılıklara başvurduğumuz halde yargıdan medyaya yasamadan yürütmeye hiç bir kurum üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmediği için göz göre göre öldürülüyoruz" dedi.



Kadınlar ellerindeki dövizlerde "Ar, Mal, Zar Değiliz. Kadına Şiddete Hayır. Sömürülmeyi Meta Olmayı Reddediyoruz. Tecavüze Gerekçe Kabul Etmiyoruz" şeklinde yazılar yer aldı.

Oturma eylemi sırasında bazılarının ağızlarını siyah bantla bağlaması dikkat çekerken, kadınlar oturma eyleminin ardından alandan ayrıldı.