Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV ) Trabzon Başkanı Kenan Kuru : "Kadın hakkı insanlık hakkıdır" adı altında  8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınların uğradığı zulümler ve nasıl değerli varlıklar olduğunu anlattı.

     8 Mart'a nasıl bir değer yüklendiğini anlamak gerekmektedir. Günümüzde özellikle Ortadoğu’da, Asya’da, Müslüman ve Türk kadınları insanlık dışı zulümlerle karşı karşıyadır. 8 Mart, ta hakkını aramak için gösterilen duyarlılık dikkate alındığında bugüne kadın hakları savunuculuğu anlayışı ile bakmak olduğu görülmektedir.

     İnsan; dünyada varlıklar içinde en güzel özellikli yaratılmış varlıktır. Akıl, irade ve vicdanıyla kendini gözetleyendir. Dünyada her şey insan için, İnsan da kendisi için var olmaktadır.

     Türkiye, 8 Mart dünya kadınlar gününü ilk kez 1921’de kutlanılmaya başlamıştır. 16 Aralık 1977 tarihinde BM genel kurulunda, 8 Mart’ın “Dünya kadınlar günü”

kutlanılmasını kabul etmiştir.  Ancak, sitesinde New York’ta hayatını kaybeden işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.  Dünya’da kadınlara yapılan haksızlıkları BM, ne kadar dikkate almaktadır. Yurtlarından, yavrularıyla zulümle karşı karşıya olan Müslüman ve Türk kadınlarına günümüzde BM’nin yaptırımı neden olamamaktadır. Birinci ve ikinci dünya savaşlarında kutlanılmasına bazı ülkelerde neden yasak getirilmiştir? 

     Türkiye’de, ilk kez 1921’de kutlanılmış ve Birleşmiş milletler kadınlar yılı programında 1975 yılında “Türkiye, 1975 kadın yılı” kongresi yapılmıştır. 1980 darbesinde kesintiye uğramıştır. 

       Kadın haklarını insanlık hakkı ile bir bütün olarak görmek, gözetmek gerekmektedir. Dolayısıyla, insan hakkı değerlendirmesiyle çok daha önemli olmaktadır. 8 Mart'a yüklenen anlamı ifade eden insanlık tarihi, kadına yaptığı zulümlerin altında kalacaktır.  Günümüzde özellikle Müslüman ülkelerinde kadınlara haksızlıkları Dünya’nın görmemezlikten gelmesi ve seyirci kalmasını insanlık tarihi affetmeyecektir.


      Dünyanın kadına tek taraflı baktığı ve insan hakları zulümlerini görmediği ortada iken, sadece çalışan kadınlara hak olarak yapılan kutlamalarla da değerlendirilmesi eksik kalmaktadır.

     TÜRKAV, kadınların büyük mücadelesine insanlığın katkı sağlaması gerektiğini önemli görmektedir. 

     TÜRKAV,  ATATÜRK’ ün, Bir milletin medeniyetini ölçmek istiyorsanız kadınına nasıl muamele edildiğine bakınız” açıklaması ile kadının toplumdaki yerine işaret ettiğinin hatırlatılmasını önemli görmektedir. 

       8 Mart, bu gün, Dünya kadın hakları gününü kutlayan dünya ’da, Türkmen ve Müslüman kadınların baskı, zulüm ve haksızlıklara tabi olmasının seyredilmesine seyirci kalınmasını TÜRKAV, haksızlık olarak nitelemektedir.