Malkoç açıklamasında; Kudüs'ün İsrail'in değil, insanlığın başkenti olduğunun altını çizdi. Birleşik Devletler tarafından alınan Kudüs kararının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Malkoç, ahlaka, insanlığa, uluslararası hukuka ve BM kararlarına da aykırı olduğunu da ifade ayrıca ifade etti. İşte açıklama metni: 

ABD Başkanı Donald Trump 6 Aralık 2017 tarihinde aldığı tek taraflı bir kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve ABD elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımıştır. Bu egemen bir ülkenin bir büyükelçilik taşımasının ötesinde dünya barışını ve insan haklarını ilgilendiren ağır sonuçları olan bir karardır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kudüs üç semavi dine, yani İslam’a, Hristiyanlığa ve Yahudiliğe inananlar için “Kutsal Kent”tir. Hz. İsa’nın da doğduğu yer olan Kudüs, aynı zamanda Müslümanların namaz kılarken yöneldiği ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın, Hristiyanlar için kutsal sayılan Kıyamet Kilisesi’nin ve Yahudiler için kutsal sayılan Ağlama Duvarı’nın bulunduğu şehirdir.

Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasına yönelik bu yanlış karar kabul edilebilir bir durum olmadığı gibi, ahlaka, insanlığa, uluslararası hukuka ve BM kararlarına da aykırıdır. Bu karar, hâlihazırda sürdürülen kırılgan barış müzakerelerini de akamete uğratmıştır.

“Kudüs İsrail’in değil; insanlığın başkentidir.”

Ahlak, vicdan, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararları hiçe sayılarak alınan bu karar, Kudüs’ün işgalini meşrulaştırmak ve şehrin statüsünü değiştirmek anlamına gelmektedir. Kudüs’ün ABD Başkanı Trump tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınması, yıllardır Filistinlilere karşı İsrail tarafından gerçekleştirilen işgal, şiddet ve terör gibi insan hakları ihlallerini de meşru hale getirmiştir. Bunun içindir ki, üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs, İsrail Devleti’nin başkenti olamaz ve başkenti olarak kabul edilemez. Çünkü Kudüs İsrail’in değil; insanlığın başkentidir. Unutulmamalıdır ki, dünya barışının yolu Ortadoğu’dan, Ortadoğu barışının yolu ise Kudüs’ten geçmektedir. Barış ancak toplumsal vicdan, adalet, eşitlik ve hoşgörüyle gelecektir.

Bugün Kudüs’ü birtakım entrikalarla savaşın, şiddetin merkezi haline getirmeye çalışanlar bilmelidirler ki; Kudüs, insanlık tarihi boyunca barışın ve adaletin sembolü olmuştur. Uluslararası örgütlerin sessizliği tüm insanlık açısından vicdanları yaralayan ve kabul edilemez bir fotoğrafı gözler önüne sermektedir. Kudüs, Müslümanların ve insanlığın önünde vicdan, onur, hukuk ve ahlak sınavıdır.

Bu çerçevede İstanbul’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler toplantısında alınan Kudüs kararı ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 128 ülkenin kabul oyu verdiği Kudüs’ün özel statüsünün korunmasına yönelik kararı ABD’nin ve İsrail’in attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermektedir. ABD’nin bu sorumsuz kararı sonucunda Gazze’de gerçekleştirilen protesto gösterilerinde sivil Filistinlilerin üzerine ateş açılması sonucu haklarını arayan 59 Filistinli’nin şehit edilmesi, İsrail’in insanlık sayfasına düşmüş yeni bir kara lekedir. Terör devleti ve işgalci İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde kadın, çocuk, engelli ve yaşlı demeden masum insanları hunharca katledilmesinin sorumlusu Netanyahu ve Trump'tır.

Dünya tarihi çok zalimler görmüştür. Ancak bunlar hak ve hukuk tarihine insanlığın yüz karası olarak geçmişlerdir. Şimdi Netanyahu ve Trump, Hitlerin rolüne soyunmaktadır.

Hukuk, adalet, insanlık, vicdan kazanacak, Kudüs Filistin Devletinin başkenti olarak kalacaktır. Dünya Filistin halkının haklı mücadelesinin yanındadır.

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak bütün vicdan sahiplerini, İnsan Hakları Örgütlerini, Dünya Ombudsmanlarını İnsanlığın kalbi olan Kudüs’te yaşanan bu açık insan hakkı ihlaline karşı seslerini daha gür bir şekilde çıkarmaya, kınamaya ve harekete geçmeye davet ediyoruz.

İsrail’in, ABD Yönetiminin gözü önünde uyguladığı insanlık dışı bu katliamı kınıyor; Şehit Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir.