61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayı meclis toplantıları bugün ki bileşimle devam etti. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonundan gelen toplamda 4 maddenin görüşüldüğü meclise, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlık etti.

Mecliste ilk olarak; Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından görüşülerek meclise gelen 2018 Mali Yılı Gelir Tarifesi tartışıldı. Gelir tarifesi ile ilgili meclis üyeleri, söz alarak sorular sordu.

İlk olarak söz alan İYİ Partili Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi Ali Sağır,

“Atatürk Köşküne ve diğer müzelere giriş ücreti. Siviller 5 TL’den 10 TL’ye, çıktı uyarısında bulundu” Bu uyarı sonrasında Komisyon Başkanı Sait Gürsoy, bu tarifeleri düzelttiklerini kaydetti. Sivil ücreti 7 TLye düşürdüklerini kaydetti.

Ali Sağır, TRABEL’e devredilen Otopark ve Çay Bahçelerinde ki ücretleri dile getirince bunların gelir tarifesinden çıkarıldığı aktarıldı. Çıkarılmasının nedeni olarak da buraların TRABEL’e devredilmesi nedeniyle fiyat tarifesini şirketin belirlediği kaydedildi.

Mezarlık ücretlerinde ise Sağır, Gelir tarifesinde 2 kişiden fazlasından 5 bin TL ücret alındığının görüldüğünü söylemesi üzerine Gürsoy, bu rakamın 3 bin TL’ye düşürüldüğünü açıkladı.

CHP’li Düzköy Belediyesi üyesi Musa Öztürk ise, Çal Mağarasında çocuklar için alınan ücreti dile getirdi. Bu noktada tarifeye 0-6 yaş altından ücret alınmaması önerisi dile getirildi.

öztürk, “6 liradan 8 liraya çıktı. Çocuklarıyla beraber gelen toplu gelenler var. Bu çocuklar için de 8 TL’ye mi çıktı. Çocuklar için özel bir uygulama var mı? Öğrenci çocuklar için ayrıcalık var mı?” dedi.

Bunun üzerine, Gürsoy, “Öğrenci tarifemiz var. Belli bir yaşa kadar bedelsiz… 06-6 yaşa kadar ücretsiz konulabilir. Bildiğim kadarıyla onlardan alınmaması lazım. Çal Mağarasında geçen yıl 3 liraydı. Bu yıl 4 lira. Tarifelere 0-6 yaş için bütün müzeler için ücretsiz olabilir” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu ise, “Başkan Gümrükçüoğlu, Türkiye’de bazı yerlerde yaş sınırlaması yapılmıyor. Ama burada Sayın Musa Öztürk’ün önerisi.. Çal Mağarası dikkatli gezilmesi gerekiyor. Çocukları dışarda bırakamaz. 0-6 yaş ücret alınmaz diye yazmak gerek ki orada sıkıntı çıkmasın” diye konuştu” dedi.

Meydan Parkında ki Belediyenin yerinde çay ücretinin 1 TL, özel işletmede çay ücretinin 2 TL olmasının nedeni sorulduğunda ise Başkan Gümrükçüoğlu, “Oralarda işletmecilikle belediye ismi altında olunca hantallık oluyor. Kendi belediyemizin şirketine devredince biz ona şu yönden karışmıyoruz. Eleman çalışıyorsa, çalışıyor, çalışmıyorsa kardeşim biz senle çalışamayacağız diye bizim inisiyatifimiz dışında. Bu nedenle

RESTORE EDİLDİ..

Trabzon’da çok yazıldı çizildi. Buraları ilk 1. Etabın içindeydi. 4 küsur trilyona restore ettik. Trabzon kahve kültürü veya Trabzon’un insanlarını ikindi kahvesinin, oturup çay kahve içildiği eski geleneksel olan yeri böldük. 40 masa bir tarafa 40 masa bir tarafa.. Bu iki yer o kültürün devamı olarak kahve, çay kafeterya gibi hizmet etsin. Bu açık arttırma ile çıktık. Çok yüksek verdiler. Ben o 2 kiracıyı çağırdım. Bu kiralara çıkartamazsınız.

Boşu boşuna büyük masrafa girmenize gerek yok. Orada ki kirayı bağışlayamayız. Çıkıp gitseniz bile yasal olarak takip etmek zorunda kalırız. Yok dediler. Tuttular. Ondan sonra çıyan kahvenin ücretini yasal olarak kanuna bağlı olarak biz, çok uzun zamandan beri tespit etme hakkına sahip değiliz. Kendisinin bağlı bulunduğu esnaf odasına dilekçe ile müracaat ediyor. Esnaf odası önerdiği fiyatı kabul ederse, geçerli oluyor. Belediye bir belirlemede bulunamıyor” dedi.

TAHLİYE DAVASI AÇTIK

Başkan Gümrükçüoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu böyle uygulanmaya başlanınca iki tarafta 2 TL çay parası alınmaya başladı. 3-4 sene önce. O zamanın fiyatıyla çay 2 TL biraz pahalı geldi. İnsanlar bu fiyatı belediye belirliyor sanıyor. Halbuki açıklamalar yapmamıza rağmen belediye ile ilgili yoktu. Hatta müracaatlarda bulunduk. Kabul olmadı. Bunun yansımasının sonrasında geçtiğimiz süre zarfında o zaman bir taraf kirasını veremedi. Kendi ortağı ile anlaşamadı şu olmadı, bu olmadı. Tahliye davası açtık. Süreç içinde tahliye oldu. Bir taraf..

Öbür baştan beri 2 TL uygulayan o kuruluş bir tarafı kaldı”

KAMU ORADA AYRI İR DERS VERDİ

Vatandaştan gelen şikayetleri de aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, “Hatta şöyle oluyordu. Diyelim vatandaş oturuyor bir çay içiyor 15 dakika sonra geliyor görevli tekrar ne içersiniz diye soruyor. Vatandaş da, “Ya içtik ya” diye yakınmada bulunursa, “Buraya kira ödeniyor. Bir şey içmek zorundasınız” gibi huzursuz olan konuşmalar oldu.

ondan sonra biz ikinci tarafı, boşalan tarafı, kendimiz işletelim dedik. O fiyat oradan kaynaklanıyor. 2 TL kiracı çay ücretini alırken 1 lira belediye tarafı alıyor.

insan yaşadıkça görüyor. Bizim o aylardan sonra ki karşılaştığımız sorun şu, 1 TL bu tarafta çay olmasına rağmen daha boş, 2 TL’ye çay satan yer çok daha dolu.

Aslında kamu, orada ayrı bir ders verdi. İşletmecilik bizim işimiz değil dersini verdi.

bunu bilmiyor değildik ama kirayı ödemedi, ödedi, fiyatı şöyle, vatandaş şöyle şikayet etti..

1 liraya çay veren bizim belediyenin masaları boş, 2 TL’ye çay veren arkadaşın yeri daha iyi itibar edilmiş daha iyi işler hale geldi… “ dedi.