Trabzon 18 il içinde en fazla ihracatı gerçekleştiren il olarak birinci sırada yer alırken, ihracat gerçekleştiren ihracatçı firma sayısı bakımından da 198 adet ihracatçı firma sayısı ile Trabzon’un yine birinci sırada bulunduğu öğrenildi.
Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren 13. ihracatçı ili olan Trabzon, ekonomisine girdi sağlayan sektörler açısından ihracatta birinci sırada yer alıyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi, gelecekte dünya ekonomisine yön verecek Asya, Avrasya, Rusya Federasyonu ve Türk Cumhuriyetlerine yakın coğrafyada yer almasının Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi için dış ticaret lojistiğinde birçok fırsatları sunduğunu söyledi.
Gürdoğan, “Ancak, uluslararası lojistik için gerekli olan büyük gemilerin yanaşabileceği derin deniz limanlarımızın olmaması, sınır kapılarımızdaki altyapı eksiklikleri ve önerdiğimiz ikinci bir sınır kapısı olan Muratlı Sınır Kapısının hala açılamamış olması, demir yolu bağlantılarının sağlanamaması lojistik için var olan bu potansiyellerin ekonomimize kazandırılmasını engellemektedir. Elimizi çabuk tutmamamız halinde komşu Bölge Ülkelerinde yapılmakta olan ve Ülkemizin yıllık konteyner taşımacılığının 2 katı kapasitede inşa edilmekte olan Derin Deniz Limanlarının faaliyete geçmesi ile bu potansiyelleri kullanmamız mümkün olamayacaktır. İnanmaktayız ki Ülkemizde çok iyi bir hamle ile başlangıç yaptığımız bu günlerde, uygulamaya konulacak yatırıma yönelik teşvik tedbirleri ile bu alt yapı yatırımlarının da yapılması gündeme gelecektir. Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin tarihten gelen transit ticaret merkezi işlevi, lojistik merkez yatırımlarının yapılmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.
"FETÖ liderini ülkelerinde malikhanelerde beslemeleri zorumuza gidiyor"
“İhracatçılar olarak özellikle dış ticarette yönümüzün Rusya Federasyonu, Türk Cumhuriyetleri ve Çin ile ekonomik ilişkilerin daha üst noktalara taşınmasına yönelik politikalara yönelinmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir” diyen Gürdoğan “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin büyük dirayeti ile bastırılan ve Avrupa ile ABD’nin gayri meşru çocukları tarafından ve bu ülkelerin üst akılları ile yönetmeye çalıştıkları hain darbe girişiminin hezimete uğratılması, ülkemizin değerini kat kat artırmış ve bizlerde de bu ikiyüzlü ve samimi olmayan Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkelere gereken tavrın konulması gerekliliğin yanı sıra ilişkilerimizin sorgulanmasının ne denli haklı olduğu inancını pekiştirmiştir. Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimine karşı hala adil ve dik duruşlarını gösteremeyen bu ülkeler, gayri meşru çocukları olan hainleri ülkelerinde himaye etmeleri ve hain terör örgütü FETÖ liderini ülkelerinde malikhanelerde beslemeleri Türk vatandaşı olarak bizlerin zoruna gitmekte ve bu ülkelerin niyetlerinin ne olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Rusya Federasyonu, Avrasya ve Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve hatta Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin daha üst noktalara ulaştırılmasını talep ettiklerini kaydeden Gürdoğan, “Sözde dost ve müttefik görünümlü bu iki yüzlü ülkeler yerine; ekonomik entegrasyon ve ekonomik ilişkiler yönünden daha dost görünümlü ülkeler olan Rusya Federasyonu, Avrasya ve Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve hatta Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin daha üst noktalara ulaştırılmasını talep etmekteyiz. Biz ihracatçılar olarak, Rusya ile birlikte Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmamız ve bunun yanı sıra Şanghay İşbirliği Örgütüne üye olmamızın ülkemizin büyük hayrına olacağına inanmaktayız. Bu ülkelerle ticari ilişkilerimizin üst noktalara ulaşması ile Trabzon ve hinterlandı Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisine de çok büyük katkılar sağlanacağı açıkça görülecektir” diye konuştu