KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi liderliğinde, Avrupa Birliği destekli Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer araştırma ve toplumsal farkındalık projesi hayat buldu. Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan’ın yürüteceği projeyle geniş kitleye ulaşarak denizlerdeki kirliliğe karşı bilinç oluşturulacak.

YAKLAŞIK 7 MİLYON TON
Projenin yürütücülüğünü yapan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Trabzon’da kişi başı günde yaklaşık 1 buçuk kilo atık üretiyoruz. Bunun da yaklaşık yüzde 5’lik kısmı kontrol altına alınamadan denize ulaşıyor. Her yıl denizlere yaklaşık 7 milyon ton yeni deniz çöpü ulaşıyor. Acilen bunun önüne geçmeliyiz” dedi.

FARKINDALIK OLUŞACAK
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise, Temmuz ayında başlayan projenin 3 yıl süreceğini söyleyerek, “Karadeniz’deki kirliliğin ve çöplerin azaltılması yönünde yöntemler geliştirme, Karadeniz’e kıyısı olan bütün ülkelerin katılımıyla ortak bir akıl üreterek farkındalık oluşturma ve kirliliğin azaltılması için politikalar geliştirme projesidir” diye konuştu. (Sonnokta)