Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kemal Üçüncü başkanlığında hazırlanan "Karadeniz Bölgesi'nde Kültür ve Ekoturizm Bağlamında Sürdürülebilir Turizm Geliştirme Raporu" açıklandı.

Raporda, turizm sektörünün gelişme gösterdiği bölgelere sağladığı ekonomik ve sosyal olumlu etkilerin yanı sıra bazı olumsuz etkileri de olabildiği belirtilerek, turizmin özellikle çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek, çevrenin korunmasını ve devamlılığını sağlamak amacı ile sürdürülebilir turizm kavramının ortaya çıktığı kaydedildi.

 Turizmin dünyada ve Türkiye’de sürekli gelişen ve ülke ekonomilerine yüksek katkı sağlayan sektör olduğu, Karadeniz Bölgesi'nin de Sakarya Ovası’nın doğusundan, Gürcistan sınırına kadar yaklaşık bin kilometrelik kıyı şeridini kapsadığı anlatılan raporda, "Doğa ve kültür turizmi Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm faaliyeti ve potansiyelidir. Bu amaçla bu bölgeye yönelik yayla, kıyı, kültür ve sağlık turizmi ana temaları çerçevesinde bölgeye yönelik birçok düzenleme yapılabilirliğinin bulunması yöredeki çevrenin tahrip olmadan korunabilmesi için oldukça önemlidir" ifadesine yer verildi.

Karadeniz'de turizm yatırım ve işletme belgeli en fazla tesis, oda ve yatak sayısının Trabzon’da olduğu, bu ili Samsun'un takip ettiği bildirilen raporda, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin Karadeniz'deki sınır kapılarının bağlı olduğu illere göre dağılımlarına bakıldığında Karadeniz'de en fazla turist yoğunluğunun Artvin'e bağlı Sarp ve Hopa sınır kapılarından olduğunun görüldüğü, Artvin'i ise Trabzon ile Samsun'un takip ettiği anlatıldı.

- Sonuç ve öneriler

Turizm işletmelerinin maliyetleri düşürmek, karlılığı artırmak gibi temel ekonomik faktörler nedeniyle çevreye duyarlı işletmecilik uygulamalarına gönüllü olarak yer verdiği anlatılan raporun "sonuç ve öneriler" bölümünde, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışındaki turizm işletmelerinde sürdürülebilir işletmecilik uygulamalarına büyük önem verildiğinin görüldüğü anlatıldı.

Raporda, Karadeniz'in sürdürülebilir turizme uygun olduğu ifade edilerek, "Sürdürülebilirlik ve eko turizm kavramları Karadeniz açısından ele alındığında bölgenin iklim ve coğrafik yapısının alternatif turizm potansiyellerine oldukça uygun olduğu ifade edilebilir" denildi.