Bölgemiz ve civar illerin temel ihracat kalemlerinden olan fındığın kaç Türk Lirası'ndan alıcı bulacağı, her  yıl olduğu gibi bu yılda tartışılmaya devam edereken;  TMO dün yaptığı açıklama ile bu yıl fındık alımı yapmayacağını ve elindeki fındık stoğunu da piyasaya sürmeyeceğini ifade etti. 61saat olarak Trabzon ve Doğu Karadeniz'de fındığın nabzını tutmaya çalıştığımız haber serimizde, STK temsilcilerine, fındık tüccarlarına ve üretici odası başkanlarına TMO'nun söz konusu açıklamasını ve fındığın halihazırdaki durumunu, geleceğini ve neler yapılması gerektiğini sorduk.

Karadeniz Fındık İhracatçılar Birliği ve Fındık Sektör Kurulu Başkanı Edip Sevinç TMO'nun kararı, fındığın söz konusu durumu ve geleceği hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Tarım Bakanlığı'nın fındığın maliyetini açıklaması gerekiyor

Bu aslında bilinmeyen bir şey değildi. Türkiye'nin hem mevcut ekonomik şartları, hem fındık sektörünün bilinen gerçekleri çerçevesinde, TMO'nun fındık alması beklenmiyordu. Bunu aslında Ulaşım ve Altyapı Bakanı'nın açıklamasına gerek kalmadan, piyasanın bildiği bir konu idi ama ne yazık ki hem siyaset grubu hem TMO bunu bir türlü net bir şekilde belirtmedi.

Biz ihracatçılar olarak Türkiye'nin, üreticinin menfaatini, fındık fiyatlarının serbest piyasada oluşmasında görüyoruz. Çünkü bu çok parametreli, kompleks bir iştir. Sadece bir pencereden bakılabilmesi de mümkün değildir. Türkiye'nin fındık ticareti bu yılın şartlarından ibaret değillerdir, belki de yüzyıllar daha ana ihracat kalemimiz olan fındığın ihracatı devam edecektir. Bu nedenle bizim zaten tahmin ettiğimiz bir durumdu, geç kaldılar deklare etmekte.

TMO'dan Flaş fındık açıklaması!

Ancak bunu söylerken tarım bakanlığını yapması gereken bir iş daha vardı, fındığın maliyeti nedir? Tarım Bakanlığı'nda bunun çalışması vardır, bunun açıklanması gerekir. Her kafadan bir ses çıkıyor, çok kaotik rakamlar var. 8 diye var, 10 diyen var, 12 diyen var. Bu tartışmanın bir açıklığa kavuşturulması gerek.  Biz bakanlığın bunu açıklamasını beklerdik. İkincisi; Türkiye’nin fındık politikasını belirginleştirecek ve fındığın önünü açacak tek bir formül vardır, üretimin ve verimliliğin artması ve bunun karşısında da dünya fındık tüketiminin Türkiye orijinli olarak artmasıdır. Uygulayacağımız politikalar bu eğer bu hedefi kovalamıyorsa, bu hedefe vakıf değil maalesef sıkıntılı günler hepimizi bekleyecektir ve en başta da üreticimizi. Şu anda fındık fiyatları zaten 12,5 lira 12,75 civarında seyrediyor… Ben fındık fiyatlarının da düşeceğini düşünmüyorum.

Cesaret lazım, gerçeklerden ve gerçekleri konuşmaktan korkmamak lazım...

Cesaret lazım, gerçeklerden ve gerçekleri konuşmaktan korkmamak lazım, radikal çözümler gerekir. Maalesef seçim atmosferleri nedeniyle bu konular halledilemiyor. Yani TMO’nun hem alım yapmama, hem de elindeki fındığı gelecek yılın Mart ayına kadar satmaması doğru bir karar. Beklentimiz de oydu zaten, zamanı gelince piyasada ihtiyacı olduğu zaman satmayı tercih edebilir.

Radikal değişimler lazım, zaten sayın bakanımızın serbest piyasadan gelmesi nedeniyle bu konulara el atacağını da düşünüyorum. Burada sektörün bütün paydaşları memnun olmadan fındığın problemleri çözülecek. En başta üretici memnun edilecek. Ama verimlilik ve üretim arttırılmadan da üreticinin memnun edilebilmesi mümkün değildir.

5-10 dönüm arazisi olan bir üretici, dönümünden 40-50 kilo fındık alıyorsa, bahçesine –onun da haklı olduğu- çeşitli sebeplerden bakmıyorsa bu ürünün istikbalini konuşabilmemiz kolay değildir. Ayrıca tarımsal zararlıların tahribatı had safhaya ulaşmıştır. Çok ciddi anlamda tarımsal mücadele gerekmektedir. Biz bununla ilgili raporları bakanlığımıza veriyoruz, ihracatçılar birliği olarak gereken mücadeleyi de yapıyoruz ama bizim işimiz değil biz ihracatçıyız, tarımcı değiliz. Dolayısıyla bunları artık oturup bir sonuca bağlamak lazım. Popülist, sadece fiyat odaklı bakış açısından da kurtulmak lazım.