Sessiz, sakin fakat en çalışkan Bölge Müdürleri'nden birisi Zeynel Abidin Yeşil. Ön plana çıkmayı pek sevmiyor, haftada en az 3 kez arazideki çalışmaları bizzat yerinde inceliyor. Bir Artvin'de, bir Giresun'da, bir Rize'de. 6 ile hakim, yapılan çalışmaları metre metre, isim isim biliyor. Ekibi mevsim şartları müsade ettiğinde 200 ayrı noktada aynı anda çalışabilecek bir kapasiteye sahip. Kış mevsimi olmasına rağmen yapılan yol açma çalışmalarındaki başarısı diğer bölgeler tarafından taktirle karşılanıyor. Oturduğu makamın sorumluluğunun çok ağır olduğunu ifade eden Yeşil kimsenin hakkını yemeden, yedirmeden, bölgedeki tüm ihtiyaçlara aciliyet durumuna göre yetişmeyi görev adletmiş kendine.
Makamında oturduğu süre içinde de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Belediye başkanları, yüklenici firmalar, mühendisler ve çalışma ekibi ile sürekli bir istişare halinde. 



SAHİLYOLU DOĞRU BİR YATIRIMDIR
Böylesine çalışkan birisinin değerli vaktini fazla almamak adına hemen söze giriyoruz. Sahilyolu'na dalıyoruz. Sürekli eleştirilen, Profesörlerin hedefinde olan, zaman zaman meydana gelen sel ve baskınlardan sorumlu tutulan sahilyolunun  yapımının hem mühendis hemde bir bürokrat olarak doğruluğunu savunuyor Yeşil. Rize, Giresun ve Trabzon'da yaşanan sel ve heyelan olaylarının, Sahilyolunun- 3-4 kilometre güneyinde menba kısmında yaşandığına dikkat çeken Yeşil şöyle devam ediyor, "Karadeniz Sahilyolu doğru bir yatırımdır ve amacına ulaşmıştır. eski yolun halini bilipte, sahilyolundan seyahat edip Allah razı olsun bu yolu yapandan demiyen yoktur. Hopa tarafında  4-5 metre yükeskliğindeki dalgalar sonucunda yol gövdesinde tahribat olmuştur. Fakat bu yolun projesinin yanlış olduğu anlamına gelmez. Doğa olaylarının önüne geçmek, ne zaman ne şekilde yaşanacağını kestirmek mümkün değildir. Teknolojisiyle övünen, deprem için her türlü önlemi alan, dev dalgalar için erken uyarı sistemleri ve dalgakıranlar kuran bir Japonya. Tusunami karşısında ne oldu. Çaresiz kaldı. Çünkü bu bir doğa olayı. Bakınız önceleri büyük acılar, büyük kazalar yaşanıyordu. Sahilyolu açıldı açılalı kazalar azaldı. Yaralamalı ve maddi hasarlı kazalar dışında ciddi büyük kazalar meydana gelmiyor. Gelenler'inde yüzde 90'ı sürücü hatalarından, araçlardaki mekanik noksanlıklardan kaynaklanıyor. Sahilyolu ciddi bir seyahat süresi avantajı ve amortisman gideri avantajı sağlamıştır. Sahiyolu açıldıktan sonra bölgemize ciddi manada yerli ve yabancı turist akını başlamıştır. "

devamı 2.sayfada...

VATANDAŞ PARAYI ALIYOR EVİ BOŞALTMIYOR

Trabzon Karayolları ağına alınan Erdoğdu yolu ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, "Bu yol Trabzon için çok önemli. Bu güzergah sonunda ciddi yapılaşma var. Yol tamalmlandığında trafik önemli ölçüde rahatlayacak. 2012 yılı sonunda Erdoğdu kışlası'na kadar olan iki gidiş iki geliş şeklinde yolun asfaltlama işlemi bitmiş bir şekilde trafiğe açmayı planlıyoruz. Askeri böygeye varıldığında Kanuni Bulvarı ile birleşen bu yolun sonrasındaki bağlantılarınıda en kısa sürede yapacağız. Fakat halkımız bu konuda bizlere biraz daha yardımcı olup Trabzon'a nefes aldıracak projeye katkı sağlmalı. Bakınız şu anda bu güzergahta 7 ev var. Kamulaştırması tamamlanmış. Paraları ödenmiş fakat insanlar evlerin içinde koli ve eşya bırakmak kaydıyla yıkıma mani oluyorlar. Bizi yokuşa sürüyorlar. Mecburen bu yıkımları gerçekleştirmek için icra dairesine başvurup evleri icra yoluyla boşaltma yoluna gidiyoruz. Böyle olmasını istemiyoruz fakat dediğilim gibi parası ödenmiş bu evlerin. Halkımız, şehrin menfaatine olan bu tür konularda bize yardımcı olursa işlerimizi daha hızlı yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
KANUNİ ŞEHRE NEFES ALDIRACAK
18.5 Kilometrelik Kanuni Bulvarı'nı Trabzon'un aort damarı olarak nitelendiren Bölge Müdürü Zeynel Abidin yeşil, "Çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor. 18,5 kilometrelik bu Kanuni Bulvarı karadeiz sahilyolu'nun yükünü hafifletecek, şehrin güneyinde ikamet edip doğu-batı istikametine gitmek isteyen insanların sahile inme zorunluluğunu ortadan kaldıracak, 40 bin kişilik Akyazı projesi ile entegrasyonu sağlanıp büyük bir kitlye hitap edecek projedir. Şu anda 1200 metrelik kısmının yapım çalışmaları devam etmektedir. Trabzon Belediyesi'de bu yolun 18. madde ile imar terki uygulamalarını yapmaktadır.  Belediyemizinde yoğun gayretleri ile bu proje tamamlandığında Trabzon rahat bir nefes alacaktır.



İKİ TANE İKİNCİ TANJANT
Sadece bunlar değil, trafiği rahatlatma açısından Akçaabat ve Şana bölgesinde de önemli projelerimiz devam ediyor. Mesela Sahilyoluna paralel yeni bir tanjant olarak nitelendirdiğimiz Darıce, Yıldızlı arasındaki yol çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Darıca'dan giren bir vatandaş sahile inmeden Yıldızlı'ya kadar gelebilecek ve Akçaabat'da ki şehir içi geçişte zaman kaybetmeyecek.
BİR DİĞERİ DE PELİTLİ YALINCAK
Aynı şekilde devem eden bir diğer projede Pelitli, Yalıncak, Yomra Bağlantısı. Bu yolda Adli Tıp Binası arkasından, Hayri Gür Spor Salonu üzerinden drevam eden ve Yomra'da Karadeniz sahilyoluna bağlanan önemli bir güzergah. bu güzergah tamamlandığında da, Kaşüstü'nde DTM civarında yaşanan sıkışıklığın önüne geçilmiş olacak.

devamı 3.sayfada...

REŞADİYE KÖPRÜLÜ VİYADÜK OLACAK

Trabzon'un trafikte en büyük sorunuda Reşadiye Kavşağı. Kimileri burada üst geçit yapılmasına karşı. Hemzemin yapılıp geçilmesi konusunda ısrarlı. İnşaat Mühendisi olan Zeynel Abedin Yeşil ise buradaki projenin Ayasofya ahilindeki üstgeçit köprülü kavşağı ile aynı  olacağını belirtiyor ve ekliyor, "Bizim mühendislerimiz o bölgeyle ilgili tüm riskleri ve trafik yoğunluğunu göz önüne alarak tüm alternatifler üzerine çalıştı. En güvenlisi olarak köprülü üstgeçidi seçti. Kimileri tarihi doku diyor, kimileri alt geçit olsun diyor. Hatırlayın Trabzon'da yağan bir yağmur sonrası Moloz'da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden bir vatandaşımızı.  Biz tam deniz seviyesine sıfır bir yerde dalgıç yapacağız diye insanların hayatını tehlikeye atamayız. Dalgıç yapılması durumunda burada ciddi bir deşarj sıkıntısı yaşanacaktır. Yaşadığımız tecrübeler var. Bu işin hesabı var kitabı var. "Efendim İstanbul'da tüpgeçit yapılıyor siz bir dalçık yapamıyorsunuz" diyorlar. Denizin içine tüp geçit yapmak ayrı, deniz seviyesinde altgeçit yapmak farklı. Bunu meslektaşlarımız iyi bilir. Tarihi dokuyla ilgili hiçbir tahribat sözkonusu olmayıp Koruma Kurulu'ndan da gerekli izinler alınmıştır"
DEĞİRMENDEREYE YENİ PROJELER HAZIRLANIYOR
İş olmadan peşin konuşmayı sevmeyen Yeşil, Değirmendere sıkışan trafiği önlemek adına proje çalışmalarının sürdüğünüde kaydederek, "Değirmendere kavşağı, Maçka Değirmendere Bağlantısı, Forum AVM değirmendere bağlantısı. Buralarda trafik kilitleniyor. Mühendislerimiz tüm bu alanlarda traiği rahatlacak projeler üzerinde çalışıyorlar. Net bir şey ortaya çıkmadığı için açıklama yapmak istemiyorum. Fakat Değirmendere önümüzdeki günlerde önhemli projelere imza atacağız ve buradaki trafiğide rahatlatacağız" şeklinde konuştu,



UCUBE DEĞİL GEREKLİLİK
Trabzon Karadeniz Sahilyoluna yapılan üstgeçitlerin fiziki görünümünü ile ilgili yapılan ucube tartışmalarına katılmadığını belirten Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, "Biz diyoruz ki, herkes uzman olduğu alan hakkında fikir sahibi olup görüş beyan etse sıkıntı yaşanmaz. Bu üstgeçitlerin yapılması esnasında, yolun mesajfesi, üstgeçitin boyutu, üzerinde taşıyacağı insan sayısı, yapıldığı ildeki hava koşulları hepsi bizim için araştırma konusu. Üstgeçitlerin ışıklandırılıp görsel bir güzelliğe kavuşturulabileceği veya boyanabileceği önerisinde bulunuyorlar fakat orada kullandığımız malzeme boya tutmaz. Denizsuyu rüzgar ile sürekli üstgeçitlere yapışacak. Tuzlu su demiri paslandırır. Bizde burda galvanizli çelik malzeme kullandık. Bu nedenle boyanmıyor üstgeçitler. Kaldı ki karayollarında öyle ışıl ışıl, rengarenk üstgeçitler yapmak sürücülerin dikkatini dağıtıp önemli kazalara sebebiyet verir. Sürücü yolda giderken dikkatini dağıtacak en ufak bir olgu bizim için büyük bir risktir" dedi.
SÜRÜCÜLER DAHA DUYARLI OLMALI
Kış mevsiminde yol açma çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü, bugüne kadar ciddi bir aksaklık yaşanmadığını kaydeden Bölge Müdürü Yeşil, "Haberler izliyorsunuz, şu yol trafiğe kapandı, burada araçların geçişine izin verilmiyor" diye. Aslında yol kolay kolay kapanmaz. Ekiplerimiz çok sıkı çalışıyor. Kar başlamadan biz yollarda yerimizi alıyoruz ve karyağdığında hemen tuzlama ve yol tarama faaliyetlerine başlıyoruz. Fakat sürücülerimiz biraz daha duyarlı olmalı. Nerede yol kapanıyorsa, araç trafiğine izin verilmiyorsa anlayın ki o araçların çoğu zincirsizdir, veya zincirsiz gelen bir tır kaymış yolu kapatmıştır. Aslında mevsim şartlarına uygun teçhizatla yola çıkmak yasal bir zorunluluktur, fakat bizim sürücülerimiz "Kaldığımız yerde zincir takarız" mantığı güderek yola devam ediyor ve sonrada yolda kalıyor. Srücülerimiz daha duyarlı olursa hiçbiri yolda kalmaz ve diğer insanlarında hayatını tehlikeye atmazlar" şeklinde konuştu.
devamı 4.sayfada...

TRABZON-MAÇKA-GÜMÜŞHANE-BAYBURT-AŞKALE DUBLE YOL ÇALIŞAMSI NE ZAMAN BİTECEK?

Trabzon Maçka-Gümüşhane Bayburt-Aşkale Duble yol çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, "Bu yol tarihi ipekyolunun bir ayağı, Trabzon Limanının Gürbulak Sınır Kapısına bağlayan önemli bir ticaret hattıdır. En kısa sürede bitirmek çin azami gayret sarfediyoruz. Bazı işlerin gerçekleşmesi için zamana ihtiyacımız oluyor. 27 kilometrelik Trabzon Maçka yolunun yüzde 70'ini bitirdik. Yüzde 30"luk kısmı da 2 sene sonunda tamamlanır. Trabzon-Maçka-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale bağlantısı da 2013 yılı sonunda duble yol şeklinde bitirilmesine gayret gösterilecektir. Daha alt kottan yeni zigana tüneli çalışmaları devam etmektedir. 



R: Zeynel Abidin Yeşil, harita üzerinde bize yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi
DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ KARAYOLU ULAŞIM TÜNELİNE BAŞLAYACAĞIZ
Kışın ulaşım noktasında en büyük sıkıntının çekildiği, insanların zaman zaman mahsur kaldığı Ovit dağı ile ilgili  Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, "Ovit Tüneli dünyanın en uzun ikinci karayolu tüneli olacaktır. Genellikle bu güzergah Kasım ile Nisan ayları arasında kapalı tutuluyor. Ovit Tünelinin ihalesini bu yıl içinde gerçekleştiriliş olup, önmüzdeki dönemde yapım çalışması başlayacaktır. Hopa-Borçka arasındaki 5 bin 228 metre uzunluğundaki Cankurtaran Tüneli çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Cankurtaran'da özellikle kış aylarında ulaşıma kapanan ve bizi uğraştıran bir güzergahtı. Bu tünel de tamamlandığında Artvin halkı rahat bir nefes alacak" ifadelerini kullandı.
SOHBETİNE DOYUM OLMUYOR
Sayın Yeşil ile ne kadar konuşsak sohbeti noktalayamıyoruz. Çünkü sorumluluk alanı çok geniş ve yaklaşık 2.5 milyarlık bir yatırımın başında. En ince detayına kadar şantiyelere hakim. Bu nedenle şimdilik yeterli deyip bir saha çalışmasında yeniden birlikte olmak sözünü kendisinedn alarak yanından ayrılıyoruz.