Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Biyokütle Bilim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mahmut Dok yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde özellikle çevreye zararlı olan 3 önemli tarımsal atık bulunduğunu söyledi.

Çevreye zarar veren fındık zurufu, çay atığı ve çeltik havuzunu yakıta dönüştürdüklerini belirten Dok, şunları kaydetti:

"Çay ve fındık atığı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde büyük sorun teşkil etmektedir. Özellikle Rize'de bulunan çay fabrikaları, atıkları nedeniyle yüklü para cezalarına çarptırılmakta. Bölgemizde yine fındık zurufu da çevreye zarar veren atıkların başında gelmektedir. Çeltik havuzu ise ülkemizin en büyük sorunlarından biri. Bu 3 madde üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Tarımsal artıkların çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmada olumlu sonuçlar elde ettik. Bu sonuca göre, üreticilerimiz yıllık yakıt ihtiyaçlarını bu atıklardan karşılayacak."

-Karadenizli yakıta para ödemeyecek-

Çay, fındık ve çeltik atıklarının briketleme ve paletleme makineleriyle sıkıştırarak yakıt haline getirdiklerini ifade eden Dok, "Bu örnek çalışmayla fındık, çeltik ve çay üreten üreticilerimizin atıklarıyla yıllık yakıtlarını kendilerinin üretmesini amaçlıyoruz. Bu şekilde hem atıkların çevreye zarar vermesi önlenirken hem de köylülerimiz ücretsiz ısınma imkanına kavuşacak" diye konuştu.

Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da ortalama bir kişinin 2 ton fındık ürettiğini belirten Dok, "Bu çiftçilerimizin 1.5 ton civarında fındık atığı olur. Bu sistem hem çevre kirliğinin önüne geçilmiş, hem de köylülerimizin yakıt ihtiyacı ücretsiz karşılanmış olacak. Yani başka bir yakıta ücret ödemeden kendi imkanlarıyla kendi bahçelerinden elde ettikleri mamulleri bu şekilde değerlendirebilecekler. Bu atıklar genelde yol ve bahçe kenarlarında yakılmak suretiyle büyük oranda çevre kirliliğine neden oluyor. Bu sistem bununda önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.