Diyarbakır'da bankacı olan Merve Canbakkal, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün açtığı Avcı Eğitimi Kursu'nu başarıyla tamamlayarak avcılık belgesini aldı.

Doğayı ve silahı seven Trabzonlu Canbakkal, hobi olarak yaptığı avcılığı geliştirmek için tayini çıktığı Diyarbakır'da Orman ve Su İşleri ile Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ''Avcı Eğitimi Kursu''na başvurdu. 59 kursiyer arasında tek kadın olarak kursu başarıyla tamamlayan Canbakkal, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk avcılık eğitimini alan kadın oldu.

Canbakkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslen Trabzonlu olduğunu, Karadenizli olunca doğaları gereği silahla biraz haşır neşir olduklarını kaydederek, silahı gerekli yerde gerekli şekilde kullanmak gerektiğine inandığını söyledi.

''Silahı doğru yerde kullanmak lazım. Zamanı geldiğinde, mevsiminde, avlanılması gereken hayvanlar için silah kullanılabilir'' diyen Canbakkal, bunların dışında silah kullanılmasının taraftarı olmadığını bildirdi.

Trabzonlu olduğum için ister istemez çocukluğundan bu yana silaha karşı ilgisinin olduğunu, doğayı da çok sevdiğini anlatan Canbakkal, silah ve doğaya olan ilgisi nedeniyle avcılık merakının da artığını dile getirdi.

Daha önce İstanbul'da yaşadığı için kursa gitmek için fırsat bulamadığını, bu nedenle tayini Diyarbakır'a çıkar çıkmaz hemen belge almak için kursa başvurduğunu aktaran Canbakkal, ''Benim için en büyük mutluluk tek ve ilk kadın olmak. Diyarbakır benim için güzel şeylere vesile oluyor. İnşallah benden sonra da kadınlar öncülük eder. Bilinçli olarak avlanmak çok önemli. Bilinçli bir avcı olmak için kursa katıldım'' diye konuştu.

''Çok güzel bir hobi''

Canbakkal, şöyle devam etti:

''Dünyada Allah'ın bize nasip ettiği hem bitki ve hayvan türleri olarak çok ekstrem bir ülkeyiz. Bunun kıymetini bilip tüketmeden nimetlerinden faydalanmamız gerekiyor. Biz biraz tüketiyoruz. Bunun için de bilinçli avlanmamız lazım. Zamanında avlanmanın önemini aktarmak gerekiyor. Bu belgeyi onun için aldım. İnşallah benden sonrakilere de öncü olur. Bankacı olduğum için çok yoğun çalışıyorum. Benim için çok güzel bir hobi. Stres atma yöntemi. Benden sonraki özellikle Diyarbakırlı kadınlara örnek olmasını diliyorum. İlk işim yeni bir tüfek almak olacak. Hem bu yörede hem Karadeniz'de avcılık yapmayı düşünüyorum. Doğayla iç içe bunu yapmak istiyorum.''

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Erdal Seven de 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince avcılık belgesi alarak avlanmak isteyenlerin, avcı eğitim kursunu bitirerek sertifika alma zorunluluklarının bulunduğunu hatırlattı.

Talep oldukça kurs açmaya devam edeceklerini, 32 saatlik kurs süresince katılımcılara doğayı koruma, avcılığın temel ilkeleri, ekoloji, ilk yardım, av silahları ve uygulamaları, av köpekleri, yaban hayatı ve güvenlik konularında uygulamalı ve teorik eğitim verdiklerini söyledi.

Yaban hayatını olumsuz etkileyen doğal yaşam alanlarına müdahale, çevre kirliliği ve bilinçsiz avcılık gibi yanlış davranışlar nedeniyle avcılığın bilinçli ve belgeli olarak yapılması için açılan bu tür kursları önemsediklerine dikkat çeken Seven, bilinçli doğa dostu insanlar yetiştirmek, yaban hayvanlarının gelecek kuşaklara kalması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için bilinçli ve kurallara uyan avcı yetiştirilmesinin şart olduğunu bildirdi.

''Canbakkal, bölgede ilk avcı kadın''

Avcılığın son zamanlarda yaygınlaştığını ve bunun zevkli bir spor dalı olduğunu kaydeden Seven, insanları avcılığa yönlendirmek istediklerini, bölgede genelde silah kullanılmasının sevildiğini, bu nedenle sertifikalı avcılıkla yaptırmak istediklerini vurguladı.

Diyarbakır'da 899 kayıtlı avcının bulunduğunu anlatan Seven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizi sevindiren bir durumda da kursta Diyarbakır ve bölgede ilk kadın avcısının çıkması. Merve Canbakkal, kurs için müracaat ettiğinde başta çok şaşırdım. Sonra kadınların da bu işi başarabileceğine inandığımız için Canbakkal'a güvendik. Bundan sonra belki kurslarımız kadın ağırlıklı olacak. Canbakkal, bölgede ilk avcı kadın. Kadınları kurslarımıza bekliyoruz. Bu bir zevk işi.''

Canbakkal, belgesini düzenlenen törenle Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit'ten aldı.