Festival için Trabzon'dan Siirt'e gelen 150 kişilik kafileyle Siirtli vatandaşlar davul zurna eşliğinde halay çekti, kemençe eşliğinde horon oynadı ve kardeşlik türkülerini birlikte seslendirdi. 
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, festivalde yaptığı konuşmada, çok anlamlı ve güzel bir gecede Siirt'te olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
"KIYAMETE KADAR BERABER OLACAĞIZ"
Malkoç, bin yıldan beri bu coğrafyada Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle etle tırnak gibi beraber yaşandığını anlattı.
Bu coğrafyada yaşayanların arasında fitne sokmak isteyenlerin olduğuna işaret eden Malkoç, şöyle devam etti:
"Siirt, Pervari, Batman, Diyarbakır, Botan, Dicle, Fırat ne zalimlikler, fitneler gördü. Allah'a çok şükür bugüne kadar bu fitneler bizi ayıramadı, birliğimizi bozamadı. İnşallah bundan sonra hangi terör örgütü, hangi fitne olursa olsun kıyamete kadar birliğimizi ve beraberliğimizi bozamayacak. Bu şanlı bayrağın altında, Kur'an'ımızın rehberliğinde, peygamberimizin önderliğinde bu millet, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Türk'üyle, İstanbullusuyla, Trabzonlusuyla, Diyarbakırlısıyla, Siirtlisiyle kıyamete kadar beraber olacaktır inşallah."

"HUZURUMUZU BOZAMAYACAKLAR"
Vali Ali Fuat Atik de Siirt'in üç dilin ve farklı kültürlerin, bin yıldan beri barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde yaşadığı bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu belirtti.
"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesi ile hareket ederek, devlet-vatandaş kucaklamasını esas alan bir yönetim anlayışı ile çok önemli mesafelerin alındığına inandığını aktaran Atik, "Bu kutsal vatan topraklarında, et tırnaktan ziyade, can ve canan olmuşuz, huzur ikliminde kardeş olmuşuz. PKK gibi bölücü bazı unsurlar bu kardeşliği, huzuru bozmaya çalışıyor. Ancak bunu asla başaramayacaklardır. Kardeşliğimizin pekişmesinde, vatandaşlarımızın, güvenlik güçlerimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve sağduyulu basının büyük katkısı vardır." diye konuştu.
Atik, Siirt ve Trabzon arasında kurulan kardeşlik ve gönül köprülerinin kadim dostlukların da kurulmasına imkan sağlayacağını ifade etti.
"BÜTÜN GÜZELLİKLERİ BİRLİKTE YAŞIYORUZ"
Festivalde bir konuşma yapan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, medeniyetlerin beşiği olan Siirt'te bulunmaktan dolayı büyük bir onur duyduğunu söyledi. Siirt'i sevginin, hoşgörünün ve barışın yoğrulduğu kent olarak tanımlayan Başkan Genç, vatandaşları Türkçe, Kürtçe ve Arapça 'hoşgeldiniz' diye selamladı. 
Başkan Genç, "Gönül rahatlığıyla sizlere hemşerilerim diyorum. Hepinizi saygıyla hürmetle selamlıyorum. Asırlardan beri farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Siirt'imizde bulunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. 12000 bin yıllık tarihi geçmişiyle Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan çok zengin kültür ve sanatıyla  bezenmiş Siirt'te bulunmanın onurunu yaşıyoruz. Hepinize Medeniyet ve kültür dünyamıza büyük katkılar sunan Siirt'te sevginin, hoşgörünün ve barışın yoğrulduğu Siirt'te bulunmanın ayrı bir önemi var. Manevi atmosferimize büyük katkılar sağlayan Siirt; Veysel Karani, İsmail Fakirullah Hazretleri,  İbrahim Hakkı Hazretleri gibi şahsiyetleri yetiştirmiş bir şehirdir. İşte böyle güzellikleri yaşayan milletin evladı olarak ne kadar gurur duysak, ne kadar övünsek azdır. Ne mutlu bize ki asaletimizin ve inancımızın bize yüklediği sorumluluğu yerine getiren bir medeniyetin evladı olarak, medeniyetimizin bize yüklediği birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmek adına Trabzon'da kalktık Siirt'te geldik. Geçen yıl Mardin Kızıltepe'de olduğu gibi bu yılda 20 tona yakın hamsiyle Siirt'e geldik. Ve Siirt'imize özgü fıstığının kardeşi olan fındığı da Trabzon'dan alarak da Siirt'e geldik. Bir taraftan kültür zenginliğimiz olan horon ve halayımızı izledik. Bizi, biz yapan güzellikleri yaşıyoruz. Cenabı Allah'a hamdolsun. Ve bu topraklarda huzur ve sükunet içerisinde birlik ve beraberlik içinde yaşamımızı tesis eden ve gecesini gündüzüne katarak çalışan cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Yine bu şehrimizin 81 ilimizin huzuru ve güvenliği için çalışan İçişleri Bakanımıza da buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Sağolsunlar, varolsunlar..." ifadelerine yer verdi. 
"KADİM KARDEŞLİĞİMİZ SÜRECEK"
Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Başkan Genç, "Kıymetli Siirtli kardeşlerim biz çalıştıkça, gayret ettikçe ve medeniyetimizin bize yüklediği sorumluluğu yerine getirerek, yüzü gözü bizde mazlumlara da hitap ederek bu sorumluluğumuzu yerine getirirken, bu topraklarda gözü olan, bu toprakları bölmeye çalışanlara da diyoruz ki, bu güzel toprakları bölemeyeceksiniz, kardeşliğimize mani olamayacaksınız.   Bu duygularla beraber bu projenin paydaşı olan Siirt Valimize ve Belediye başkanımıza ve bize mükemmel bir karşılama yapan bütün kurumlara ve Siirtli kardeşlerime çok çok teşekkür ediyorum. Bin yıldır yurt edindiğimiz bu güzel Anadolu topraklarında hiçbir güç kadim kardeşliğimizi İslâm ve güzel ahlak ile onurlandırılmış medeniyetimizi bölemeyecektir. Bu duygularla hepimiz biriz, hepimiz kardeşiz, hepimiz Türkiye'yiz diyorum." diye konuştu. 
Vali Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ve Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın tarafından kente gelen misafirlere çeşitli hediyeler takdim edildi.
Her iki yöreye ait halk oyunları gösterilerinin sunulduğu ve yerel sanatçıların sahne aldığı festivalde, Sinan Yılmaz konser verdi.
Festivale, Batman Valisi Hulusi Şahin, Siirt Garnizon Komutan Vekili Albay Mehmet Fevzi Kenasarı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile çok sayıda davetli katıldı.